Украинската игра на Путин

Руският президент изглежда повече от готов за битка с ЕС
21 дек 2013 18:31,
213
Украинската игра на Путин
Снимка: Reuters

Очевидно е, че Москва има главна роля в проевропейската драма на Украйна. И Владимир Путин е по-решен от всякога да спечели Украйна за руската кауза като залага на финансови и икономически „оръжия“.
 
Според анализ на БиБиСи за руският президент международните отношения са преди всичко надпревара. И подходът му по отношение на Украйна отразява тази негова философия.
 
Путин не се притеснява да посочи директно кои са основните съперници в тази игра – Съединените щати, Китай и Европейския съюз. В този контекст Русия е един от много малкото големи независими играчи.
 
За да има успех, Москва трябва да разшири сферата си на влияние и неслучайно започна експанзията със създаването на икономически, политически и военен съюз в Евразия.
 
По думите на руския президент страната му не е просто стратегическа единица, а представител на цяла цивилизация – християнска и европейска. Цивилизация, която той вижда в редица други държави като Украйна и Беларус. Цивилизация, която не е просто добавка към Западна Европа, а която трябва да бъде водеща сила на Стария континент.
 
Глобалната криза форсира дългоотлагания процес по създаването на гореспоменатия съюз.
 
През 2009-та година Москва започна първата фаза с Беларус и Казахстан. 3 години по-късно 3-те страни вече са единна икономическа зона.
 
Крайната цел е през 2015-та година да бъде открит официално Евразиатския икономически съюз. Армения и Казахстан вече са в процес на присъединяване.
 
Но Путин знае, че Украйна като страната с втората по големина икономика в региона, може да направи разликата и да даде нужната сила на този съюз.
 
И съвсем естествено предложи множество икономически облаги на Киев – в това число значително намаляване на цената на руския газ, който е от критично значение за Украйна. „Не можем да не помогнем на нашия братски народ“, обяви президентът след срещата с украинския си колега Виктор Янукович.
 
Украйна обаче не изглежда особено ентусиазирана да играе втора цигулка по съветски модел. Да, Янукович и влиятелните олигарси, които стоят зад гърба му, нямат нищо против, да се запази настоящата ситуация на добри бизнес взаимоотношения. Но да получават директни нареждания от Москва...
 
От друга страна политическият и обществен натиск за присъединяване към Европейския съюз е наистина мощен и настоящата власт в Украйна трудно удържа проруския фронт. Управляващите уверяват, че процесът към членство в ЕС ще продължи, докато в същото време се надяват да запазят икономически изгодната топла руска връзка.
 
Този вариант обаче определено не влиза в плановете на Владимир Путин, изтъкват от БиБиСи. Той вече показа на Украйна какво може да очаква, ако се обърне на запад.
 
Руските здравни инспектори установиха сериозен проблем с украиските сладки и наложиха рестрикции на вноса. Граничният контрол беше засилен и влизането на украински граждани в Русия се оказа доста сложна задача. Енергийният гигант „Газпром“ пък припомни заплашително колко милиарда евро задлъжнения има украинската „Нафтогаз“.
 
Предупредителни изстрели, които ясно да демонстрират на украинците какво биха загубили, ако заложат на ЕС.
 
От БиБиСи правят интересно заключение, че въпреки всичко Русия може да се окаже на печелившата страна независимо от крайния избор на Украйна.
 
Ако Янукович даде зелена светлина на обвързването с Русия, Москва ще трябва да похарчи десетки милиарди, за да вдигне на крака затъналата украинска икономика. Киев ще получи и ключова роля в митническия съюз, като ще разполага с право на вето.  
 
Предвид събитията в Украйна е видно, че голяма част от украинците не искат и да чуят за нов брак по сметка с Москва, независимо колко много дава руската страна.  
 
Така интегрирането на настоящата Украйна в Евразиатския икономически съюз се превръща в голям риск и доста лоша сделка, най-малкото в краткосрочен план.

Ако Украйна се превърне в проблем за решаване на Европейския съюз, то Русия може да извлече само ползи без да прави и дава нищо.  
 
Ще получи предвидим съсед и по-атрактивни възможности за бизнес.  
 
Така загубата за Путин в краткосрочен план, може да се окаже от голяма полза за Русия в дългосрочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛАВА НА ПУТИН! Братушка, спаси ни от юродивия ЕС, спасихте ни от турци и от фашисти, спасете ни за трети път!
39
4
 
44
 
! Отговори
До Русофобите: преди 10 години
Радвайте се, че управлява Путин - един наистина Балансиран политик,защото след Путята ще дойдат на власт руските националисти и тръбите с нефта и природния газ ще се насочат само към Китай и Индия, а "хитрата" Еуропа ще се чуди как да си топли колибките и как да си поддържа (все още съществуващата) икономика.
38
4
 
36
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Първата шумна плесница Запада нолучи от Сталин след Втората световна война ,Втората шумна плесниза получи сега от Путин за опита и да откъсне Украйна от матушка Русия, Третата плесница,обаче,,,,,,,
37
0
 
31
 
! Отговори
Йово преди 10 години
"Армения и Казахстан вече са в процес на присъединяване". Г-н Томов ще ви поправя не "Армения и Казахстан", а Армения и Киргизстан". Защото Казахстан вече е там, просто забравехте и Таджикистан който и те се готвят за ЕАС но на по късен етап.
36
27
 
9
 
! Отговори
селтак преди 10 години
Украйна можеше да си влезе в ЕС и в същото време да си запази добри взаимоотношения с Русия,защото реално няма причина за промяна в отношенията им.В случая Русия се опитва да извива ръцете на Украйна и да я отдалечава от ЕС.Една част от народа иска присъединяване към запада,но отношенията с Русия да се запазят,а другата част от народа иска Украйна да бъде част от Евразийският съюз.Тук е ролята на политиците и ако те бяха читави,сега обществото им нямаше да бъде разделено,както е нашето в момента
35
3
 
44
 
! Отговори
Акъл море преди 10 години
Русия на никаква цена няма да отстъпи Украйна!Мисля че Западът много ясно осъзнава това и се опитва да преживее изтърваната плячка.До не много отдавна почти бяха сигурни,че са излезли на подстъпите към Москва!Русия знае как да се защитава.Необходимо и е само да осъзнае,че я нападат.Това отдавна е ясно на всеки руснак.Русия има силата да убеди Запада,че продължаваща експанзия на Изток не е възможна!Да си дъфчат БГ-то и останалите и да си седят кротко.
34
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин да започва по етапно да им дърпа шалтера на европейските тарикати и им гледай сеира
33
31
 
8
 
! Отговори
ДА, БЕ ..ГОЛЕМА ИГРА преди 10 години
....НАЛИ СЕГА ,ЩЕ МУ СЕ ОБЕСИ ЦЕЛА УКРАЙНА НА ВРАТА НА ***....ЗАРАДИ ТИЯ 15-млрд.дол.СЕГА И ГЛАДиаторите от УКРАЙНА ЩЕ ТРЕБВА ДА ХРАНИ ...!ЕС И САЩ ИЗЛЕЗНАХА ДОСТА ХИТРО ОТ ИГРАТА !СПЕСТИХА СИ 20-млрд.э., ЗА ЕДНА НЕРЕФОРМИРАНА И РАЗБИТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА , ЗА КОЯТО ЩЕ Й ТРЯБВАТ ОЩЕ ТОЛКОВА ЗА ДА БЪДЕ ИЗХРАНВАНА И РЕФОРМИРАНА ,В СЛЕДВАЩИТЕ 15-20г.!ТОВА НЕ Е НИКАКВА ПОБЕДА ЗА *** ...ТОВА СИ Е ЧИСТО ЗАГРОБВАНЕ!ТАМ ПРОТЕСТИТЕ И РЕВОЛЮЦИИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ , ДО РАЗПАДАНЕТО НА ЦЯЛА РУСИЯ
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
азмога да се заиграя с някоя украинка ---лошо ли ще ми е
31
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бих се радвал Виталий да се вслуша във---Владимир Путин!И двамата са най-големите!
30
4
 
43
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Очевидно е, че Москва има главна роля в проевропейската драма на Украйна."Ба...., това си е вече ОЧЕВАДНО. Очевидно си беше когато премиерът Азаров беше в Москва още на 9.11, и когато затлъстелите и затъпели брюкселски бройлери си мислеха, че са се сдобили с нови 46 млн свежи роби които да им пълнят ненаситните гуши. Е... Подполковника е не само строг, справедлив и шегаджия, той е още и великодушен, все пак не ги остави валат за Украйна, и им пусна полуумрял олигарх и две пусита метър;-))
29
3
 
10
 
! Отговори
Ivanov преди 10 години
Gospodin Tomov, 100000 ukrainci ot 40 000 000 mil ukraina goliama 4ast li sa,Iskreno uvajavam Jurnalistikata zashtoto tia PONIAKOGA DOPRINASIA YA OBEKTIVNOTO PREDSTAVIANE NA NESHTATA,NO NENAVIJDAM KOGATO *** ZAEMA STRANA,SLAVA RUSIA,SLAVA PUTIN,SLAVA BRATSKO RUSKI NAROD.
28
8
 
2
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До ЕлеонораПрезидент на Казичене Мърчаево трън челопеч перник и нито педя повече...
27
7
 
5
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До Анонимен21Да кажем че нещо ми говори и?Москва не е Русия както и София не е България.Папагал е всеки панелен *** който с пяна на уста говори за неща които не е виждал чувал и пробвал.
26
1
 
3
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Iiiiii NA TOYYA MY RABOTI DESNIYA migach
25
5
 
48
 
! Отговори
100 години в ЕС преди 10 години
са необходими на България за да стигне това ниво на производство и износ на НР България. Само за Федералната република 1986 г износът бе 5 млр $. За СИВ даже няма смисъл да споменаваме. Кога ще ги стигнем Германия и Франция - НИКОГА. ТОВА НИ ДОКАРАХА ХОРАТА СЪС СИНИ РЕВОЛЮЦИОННИ ИДЕИ. По-добре да излизаме навреме от ЕС и НАТО и да се обърнем пак на изток. От Русия сме получавали винаги братска помощ, а от Запада само идеи как да си разрушим къщичката
24
2
 
41
 
! Отговори
ot Germania преди 10 години
"Украйна обаче не изглежда особено ентусиазирана да играе втора цигулка по съветски модел".- A koja cigulka shte igrae v EU ? EU ja iska samo kato 45 mil pazar i NATO da "zadushi" Rusia.Nevjarvam da stane.
23
6
 
57
 
! Отговори
СЛАВА! преди 10 години
СЛАВА НА ПУТИН!РУСИЯ Е НАЙ-ВЕЛИКАТА НА СВЕТА!
22
8
 
39
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Призовавам, всеки който е за Путин и развиване на отношенията ни с Русия и БРИК да гласува за АТАКА, защото стана ясно, че тя е единствената про-руска партия.БСП са същите Брюкселски *** като гЕРП и това е очавадно.Ореха и серГЕЯ всеки ден са я в ЕК, при Барозу, Ромпой.Подкрепх САЩ за Русия.Волен, много пъти е казал, че трябва да преосмислим гео-политическата ни роля и да действаме в името на народа.
21
2
 
26
 
! Отговори
Сталин преди 10 години
Разбира се и Украйна.