ЕС и Бразилия правят подводен кабел, да не ги следят САЩ

Проектът е част от усилията да се гарантира неутралността на интернет
Обновена: 25 фев 2014 16:39 | 25 фев 2014 07:22, Елка Василева
56
ЕС и Бразилия правят подводен кабел, да не ги следят САЩ
Жозе Барозу, Дилма Русеф и Херман ван Ромпой. Снимка: Reuters

Бразилия и Европейският съюз се договориха да прокарат подводен комуникационен кабел от Лисабон до бразилското пристанище Форталеза, за да попречат на САЩ да ги шпионира, съобщи Ройтерс.

На срещата на върха ЕС-Бразилия в Брюксел президентът Дилма Русеф каза късно вчера, че проектът на стойност 185 млн. долара е основен елемент от усилията да се гарантира неутралността на интернет, което според нея ще защити бразилския интернет трафик от американско следене. В момента Бразилия е зависима от американски подводни кабели през Атлантическия океан за почти всичките си комуникации с Европа.

Неотдавна бившият американски агент Едуард Сноудън направи скандални разкрития как Вашингтон е шпионирал най-голямата  латиноамериканска страна. След като стана известно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла имейла и телефона на Дилма Русеф, тя отложи в знак на протест официалното си посещение в САЩ.

Още по темата

"Ние трябва да зачитаме правото на личен живот, човешките права и суверенитета на страните. Не искаме бизнесът да бъде шпиониран", каза Русеф на обща пресконференция с председателите на Европейската комисия Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Лидерите на ЕС се отнасят с разбиране към бразилското искане след разкритията на Сноудън, че германският канцлер Ангела Меркел и някои европейски институции също са били подслушвани от АНС. Брюксел заплашва да замрази споразуменията между ЕС и САЩ за предаване на данни, ако Вашингтон не гарантира защитата на личните данни на европейските граждани.

Според бразилските планове трансокеанският подводен оптичен кабел между Лисабон и Форталеза може да бъде готов още идната година чрез смесено дружество на бразилските телеком оператори Телебраз и испанската компания ИслаЛинк събмарин кейбълс.

Споразумението за подводния кабел се смята за голям успех на фона на затегналите се преговори между Бразилия и ЕС за дългоочакваното споразумение за свободна търговия, които отново бяха отложени. ЕС обаче си остава най-големият чуждестранен инвеститор в Бразилия, пише БТА.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-сетне някаква адекватна позиция от страна на ЕС! Иначе съюзът бе заприличал на някакъв мазохист. Излиза официална информация от служител на американската АНС, че не само гражданите на ЕС са подслушвани, но и техните държавни глави - реакция никаква... Официален дипломат на ЕС казва "*** the EU", пак същата реакция. В какво се превърна ЕС, в името на това да защитава американските интереси на всяка цена?!
12
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всякаква подобна параноя, че някой ни следи, дали по Интернет или по друг начин е вредна за човечеството.
11
3
 
9
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Ромпой педофил!
10
1
 
2
 
! Отговори
Тарикатщина преди 10 години
"ЕС и Бразилия правят подводен кабел"С други думи : "Използваме подводници, за да си прокараме интернет". Тарикатщина бих казал.Квалифициран доставчик.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tuka vsichki sa mnogo specialni i mnogo vajni za proslediavane :D
8
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всякаква подобна параноя, че някой ни следи, дали по Интернет или по друг начин е вредна за човечеството.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ЕС и Бразилия правят подводен кабел, да не ги следят САЩ"Що бе, нали Фашингтон даде честна дума, че няма да ви следи повече. Нямате ли доверие на задокеанския си партньор? :)~
6
2
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
Кой си ти, че да те следят тебе?
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da me slediat be vse mi e edno niamam kakvo da kria :D
4
3
 
14
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Съгласен! Правителството на ЕС трябва да се избира директно на евроизбори, а не да се самоназначават разни мушмороци, та после хората от цял свят да се чудят това европеец ли е или поредната брюкселска зелка.Впрочем идеята за постепенно премахване на опеката на САЩ е отлична. Дай боже скоро ЕС да стане новата империя на света. Има защо - сега ЕС е най-голямата икономика на света. Успех Европа! И да помним, че и ние сме част от Европа.***, *** - ама европеец!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И подводните кабели май не помагат. Някъде мернах статия, че NSA разполага със специална подводница, която може да прихваща оптични кабели.
2
4
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 10 години
Тази по средата е бразилският президент от български произход Дилма Русеф, това е ясно.Не е ясно обаче кое е извънземното и този ухилен *** от двете страни на Дилма ? ... :)
1
2
 
15
 
! Отговори
Евроидиот преди 10 години
Господи, пази ме от приятелите ми ! От враговете си сам ще се пазя.