Европа трябва да се подготви за студена зима

Студът може да окаже натиск върху енергийните мрежи
2 окт 2024 00:40, Инна Ангелова
10
Европа трябва да се подготви за студена зима
Снимка: Pixabay

Според прогнозите зимата в Европа ще бъде по-студена от миналогодишната, която бе третата най-мека в историята на Германия, но все пак зимата ще бъде по-топла от средните стойности в дългосрочен план.

Според синоптиците Франция, Обединеното кралство и Скандинавия ще бъдат най-студените части на Европа през октомври. За разлика от тях Югоизточна Европа и южната част на Испания вероятно ще останат топли, според Maxar Technologies Inc. Според Weather Services International в Атина, която през лятото беше изпепелена от горещи вълни и горски пожари, температурите могат да достигнат 32 градуса по Целзий в началото на месеца.

Поредицата от меки зими помогна на Европа да преодолее енергийната криза, тъй като тя се отърва от зависимостта си от руския газ. Студените вълни все пак могат да окажат натиск върху енергийните мрежи в региона, тъй като Ла Ниня обикновено води до по-ниски температури в Европа.

"Прогнозите са сезонът да бъде по-топъл от средното за последните 10 и 30 години, но по-студен от миналата година", казва Матю Дрос, метеоролог в компанията Maxar.

Според Центъра за климатични прогнози на САЩ има 83% вероятност Ла Ниня да се прояви през ноември, декември и януари, в сравнение със 74% преди месец. Това явление може да доведе до засушаване в Калифорния, Бразилия и Аржентина и до дъждове в Индонезия и Австралия, както и до по-хладно време в Европа.

Цялата статия може да четете на
Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: студзимаЕвропаЛа Ниня
Още от Русия
Мисията на Марк Рюте в НАТО: Сплотете Запада, успокойте Изтока, помогнете на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
без ГАЗ преди 1 минута
ЗАКРИВАШ!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
"Поредицата от меки зими помогна на Европа да преодолее енергийната криза, тъй като тя се отърва от зависимостта си от руския газ." --------------- Я пак? Значи в момента европата официално внася повече руски от американски газ, но видиш ли била се "отървала от зависимостта"...
8
0
 
1
 
! Отговори
мдааа преди 1 час
Тва, синоптик, като ми каже каква ще е зимата, винаги излиза обратното. Тия на боб ли гледат, не знам просто?!
7
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
Купувайте юргани, че няма да можете да си платите газта...
6
7
 
2
 
! Отговори
@Color Conductor преди 1 час
До ИСКАНДЕР-МЩе те е-б-а в Искандера р-ус-о-ф-и-л-с-к-и. Л-а-п-а-й ш-м-а-й-з-е-р-а, колхозник.
5
1
 
10
 
! Отговори
ИСКАНДЕР-М преди 1 час
Какво става с глобалното затопляне? Бустерчета ще има ли за всички от сърце? Зелената сделка, провали ли се? КоZZяк започна ли да бави плащането на тpoлчетaтa нeгpaмoтни?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Знаем, знаем. Ще бъде голям кеф да си видим евроатлантическите сметки за ток тази зима, защото ще издържаме братска Украйна, за да не измръзнат украинките, след като останаха без електроцентрали при 99% смънати дронове и ракети.
3
0
 
11
 
! Отговори
Юроатлантик преди 1 час
Няколко пакета със санкции срещу Зимата ... и готовоооо. Ние, юроатлантиците зннаем, санкциите са ефективни.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Здравейте г-н/г-жо Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от 2000 до 800 000 евро при процент от 1% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес: bonthierry373 @gmail
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Океаните се затопляли,ама Европа да се стягала за студена зима,ей тия съвсем ще ни побъркат!