Конфликтът в Хаити тласка хиляди към глад

Гладът, преследващ хаитяните, се влоши драстично от 2014 г. насам
1 окт 2024 23:45, Гергана Попова
5
Конфликтът в Хаити тласка хиляди към глад
Снимка: БГНЕС/ EPA

Подхранвана от банди социална и политическа криза в Хаити набъбна в редиците на хората, които страдат от остър глад през последните месеци, като около 5,4 милиона хаитяни са останали без храна и са изчезнали на ден или повече, без да ядете, пише Reuters.
От тях най-малко 6000 жители на карибската островна държава сега страдат от катастрофални нива на глад, според данни, публикувани от глобалната организация за наблюдение на глада Интегрирана класификация на фазите на хранителната сигурност (IPC).

Катастрофата или гладът на ниво глад се определя като липса на почти никаква храна, въпреки използването на всички стратегии за справяне, което води до глад, нищета и смърт.
Изпитващите силен глад са нараснали от малко под 5 милиона, изчислени в края на март. Цифрата се очаква да надхвърли 5,5 милиона до следващия юни, или около половината от населението на Хаити от над 11 милиона, каза IPC.
В доклад IPC обвини ескалиращото насилие в и около столицата Порт-о-Пренс за причиняване на "сериозни затруднения при снабдяването на основните хранителни продукти в регионите, ограничавайки физическия и финансов достъп на домакинствата до храна".

IPC също цитира високия процент на инфлация като утежняващ фактор във време, когато разходите за храна представляват до 70% от бюджетите на домакинствата.
Гладът, преследващ хаитяните, се влоши драстично от 2014 г. насам, като почти половината от населението страда от сериозна продоволствена несигурност. Американската хуманитарна група Mercy Corps изчисли, че това е само 2% преди десетилетие.
Предупреждението за катастрофа на IPC е началото на Фаза 5 или горния край на скала, използвана от агенциите на ООН и хуманитарните групи за определяне на хранителната несигурност, която може да ескалира до обявяване на глад в даден регион.

За да бъде обявен глад, най-малко 20% от населението трябва да страда от краен недостиг на храна, като едно на всеки три деца е с остро недохранване и двама души на всеки 10 000 умират ежедневно от глад или от недохранване и болести.
Около 18% от населението на Хаити понастоящем е изправено пред глад на ниво на извънредна ситуация или Фаза 4.
Много от най-тежко засегнатите живеят в импровизирани лагери, приютяващи някои от над 700 000 души, разселени от продължаващия конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: гладконфликтХаити
Още от Русия
Мисията на Марк Рюте в НАТО: Сплотете Запада, успокойте Изтока, помогнете на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Изпитващите силен глад са нараснали от малко под 5 милиона, изчислени в края на март." И аз съм нараснал от малко под 40 години в края на септември. Уффф, и само това да беше......
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 3 - Учудваш ли се? Освен да си за пръв път на сайта.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това много неграмотно написано бе, ама много!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Интересно че в Доминиканската република, която заема точно 50% от точно същият остров, нямат никакви проблеми
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да идват в България, работа по морето бол, заетост на 99% в слънчев бряг. търсят се специалнисти всеки ден. Вишисти по-точно. И в Германия да идват, тук също има много перспективи за младите хора и помощи.