Заплашиха с пистолет български журналисти в Симферопол

Вижте видео от нападението над Димитър Кенаров и Боряна Кацарова
Обновена: 7 мар 2014 14:56 | 7 мар 2014 11:12, Александър Попов
319
Заплашиха с пистолет български журналисти в Симферопол
Снимка: YouTube

Български журналисти са били нападнати в кримската столица Симферопол от въоръжени лица без опознавателни униформи. Те са заплашили с оръжие Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, и фоторепортера Боряна Кацарова и са взели фотоапарат и телефон, докато са снимали изнасянето на техника от офис на Асошиейтед прес.

"Бяхме в центъра на Симферопол с колежката Боряна Кацарова, когато спря бял микробус без опознавателни номера. От него слязоха маскирани мъже с автомати и пистолети, които влязоха в една сграда и започнаха да изнасят телевизионна техника. Доколкото разбрах, това е офис на Асошиейтед прес. Ние като журналисти трябва да отразим подобно събитие, бяхме на сигурно разстояние, поне на мен така ми се струваше, и започнахме да снимаме. Тогава един от маскираните притича до мен, събори ме на земята и опря пистолет в мен. Искаше да си дам телефона, с който снимах. Взе фотоапарата на Кацарова, след което влязоха в микробуса и заминаха", разказа пред БНР Димитър Кенаров.

Според него нападателите са били рускоговорящи.

"В момента в Крим има неформални военни отряди. Освен руската армия тук има и паравоенни организации, най-вероятно става въпрос за тях. Имаше хора с казашки отличителни знаци. Те извършваха обир на офис и ние бяхме там. Тях не ги интересуваше кои сме, а да няма фотоматериал. Въпреки че в интернет вече излязоха кадри от охранителни камери", добави Кенаров.

По негови думи в Крим става опасно за журналисти, тъй като това не е изолиран случай.

"Нападнаха колеги и от в. Билд. Тук журналистите са "врагове" на проруската власт. Тук действа законът на силния. Властите съдействат на руските части, като не се намесват. Трудно е да се търси закрила от местните власти", допълни още журналистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: КримСимферопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А той има ли право да ги снима ,без тяхно позволение. Според законите у нас-не. Стоичков направо ги шамаросва и сиктирдосва папараците.
210
12
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Руският тероризъм превзе и Крим. Това е. По всички международни договори навлизането и окупирането на територия на чужда държава е престъпление и агресия. Заради подобно деяние през 1939 г. Англия и Франция обявиха война на Хитлер. Да видим сега дали САЩ и ЕС имат смелостта да изпълнят моралното си задължение и да докарат войски в Украйна. Преди 80 години Хитлер също си игра проба-проба-проба, анексира Австрия, част от Чехословакия. Русия пък анексира половин Грузия, а сега и половин Украйна.
209
2
 
6
 
! Отговори
wer преди 10 години
абе,мога ли да попитам псевдо журналиста Кенаров-/кои е чувал за него досега/ какво прави там? даже се учудвам,че са му отнели телефона и камерата-в братска Америка,където му плащат на Кенарчето щеше и да има още нещо Пламенчо
208
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търсят провокаций да правят и шпионират едновременно. Крият се зад журналистическите си пропуски. Най-стария трик за шпиониране. Всеки уважаващ себе си агент има журналистически карти от всички медий които си поиска. Следят за разположенията на воисковите части... броят техника и наблюдават активността. За *** ни взимат май някои безмозъчни НАТОВЦИ. НЕ СМЕ!! ВЪН ТАЗИ ЗГАН ОТ КРИМ!!!
207
2
 
7
 
! Отговори
това са хора преди 10 години
които за дребни долари ще продадат и майките си. МАЛКО ИМ Е.
206
2
 
8
 
! Отговори
морски преди 10 години
Метежа и незаконното сваляне на украинския президент Янукович от добре организираната и обучена група терористи е платена от американския *** Сорос.Казаха го официално.Същия тоя Сорос който вече 25 г.плаща на нашите,,демократи" от СДС,ГЕРБ,Реф.блок.
205
11
 
7
 
! Отговори
ами това чака преди 10 години
нашите добитъци, дето искат да станем руска територия. Не ни стигат нашите бандити, ами ще дойдат да вилнеят и техните, че те са с 25 години назад от нашите и са съвсем освирпели. Зер тепърва ще забогатяват. Но, ум царува, ум робува, ум патки пасе и го прецаква, който мине покрай него.
204
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не прилича нито на Крим , нито на Украина...
203
3
 
6
 
! Отговори
Петракиев преди 10 години
Ако тези мнения изписани по долу са на млади хора-бъдещето на България,жална ни е майка.Простащина,чалга и мутри
202
10
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Досущ като в Русия, за неправоверните путинисти в най-добрия случай затвор на общо основание, докато не помолят другаря Путин да ги помилва...После защо украинците не искат Русия, хем Путин им обеща 15 милиарда долара заем, а EU нищо.
201
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде сега да го питате този велик ,,журналист'' да обясни подробно какви са казашките отличителни знаци.На бас че не знае.
200
2
 
17
 
! Отговори
новинари преди 10 години
Значи журналистите са двама Юнака отпред е платен за боксова круша а другият отзад Създава новината а Канарчетата сме ние хахаха *** ***
199
4
 
16
 
! Отговори
гост преди 10 години
Хахаха голям майтап вижте в уикипедия какво пишат за кенаров АМЕРИКАНСКИ журналист от Български произход голям майтап сте драскачите да не си мислите че сме толкоз *** като западняците да се вържем!!!!!!!
198
3
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Gjaurskite bokluci kak taka sa se ozovali nablizo do ofis na CIA-AP?
197
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро това ще се случва и по черноморието, като дойдат без опознавателни значи субекти за защитава рускоговорящия мит'рял.
196
19
 
17
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Абе КенаровХубаво е, че има и такива журналисти, на които им стиска да правят това. Ако ги нямаше - ти дори нямаше и да знаеш какво е станало. А ти стой до полата на жена си и си пий ракията. От време на време псувай западняците и се възхищавай на Путин. Точно тези западняци ти дадоха възможността да псуваш и да си покажеш простотията. Постой под тоталитарен ботуш и ще ти видя какво ще говориш. Запомни друго - точно западняците показаха на света истината за априлското въстание и кланетата.
195
9
 
9
 
! Отговори
boko преди 10 години
TOZI MRQSNIK-PROVOKATOR,SAMO VREDI NA BG.ZA PARI I SLAVA HORAT SI PRODADOHA DUSHITE.ZASHTO NE OTIDE V IRAQ,LIBYA,SYRIA-DA SNIMA TAM.KRIM SHTE E RUSKI,A NIE GO DUHAME V TOZI FASHISTKI EU.
194
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путинизацията е в ущърб на руския народ и на Русия.Трудно ще достигне развитите държави и още по- трудно ще развие мощният си потенциал този велик народ.Та тези ,които възхваляват Путин са толкова русофили,колкото Сидеров е патриот.
193
10
 
28
 
! Отговори
Aкъл море преди 10 години
Крим е руски.Там се допускат само хора доброжелателни и уважаващи Русия.Този журналист ще е добре дошъл на гей парад или на сборищата на ранобудните протестъри.Това,което става в Крим и в Русия не е в неговия обхват!
192
15
 
12
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Някой от по долу пишещите, да бяха малко по -умни и малко по-прости щеше да е идеално. Толкова проруски простотии и на толкова елементарно нива не съм чел от доста време. Марш в Русия да се възхищавате. Господ да пази България от такива интелигентни и образовани патриоти. Дребни душици с много злоба са налазили сайта.