Северна Корея предупреди за възможен нов ядрен опит

От 2006 година КНДР вече е провела три ядрени опита
Обновена: 30 мар 2014 13:20 | 30 мар 2014 11:04, Елка Василева
80
Северна Корея предупреди за възможен нов ядрен опит
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Северна Корея предупреди, че може да извърши четвърто ядрено изпитание в отговор на позицията на ООН, която продължава да осъжда ядрените и ракетните програми на Пхенян, предадоха световните агенции.

 "Не изключваме нова форма на ядрен тест, целящ да укрепи  отбранителния ни потенциал", обяви севернокорейското министерство на външните работи, цитирано от Корейската централна телеграфна агенция.

В изявлението се посочва, че учението ще включва "по-диверсифицирана ядрена отбрана", която ще се използва за цели на средни и далечни разстояния "с различна сила на удара", информира Ройтерс.

Още по темата

От 2006 година КНДР вече е провела три ядрени опита, въпреки че резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват на страната всякакви дейности, свързани с ядрени технологии, припомня ИТАР-ТАСС. През 2006 и 2009 година севернокорейските специалисти взривиха плутониеви заряди. Ядреното устройство, което бе използвано при изпитанието през февруари миналата година, обаче остана неизвестно. Южнокорейски военни експерти предполагат, че този заряд би могъл да бъде уранов.

В четвъртък 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН осъдиха като нарушение на резолюциите на ООН изстрелването от Северна Корея на балистични ракети, допълва Ройтерс. Това стана, след като в сряда Северна Корея изстреля две балистични ракети със среден обсег "Родон".

В петък Съветът на ООН по правата на човека пък заяви, че Съветът за сигурност трябва да обмисли санкции и международни съдебно преследване срещу севернокорейските лидери за престъпления срещу човечеството.

Съветът по правата на човека реагира на неотдавнашен доклад на анкетна комисия към ООН, установила доказателства за системно нарушаване на човешките права, включително масово пращане в затвора, убийства, изтезания, изнасилвания и глад.

В резолюция Съветът посочи, "че има основателни причини да смята, че в КНДР се извършват престъпления срещу човечеството в резултат на политика, установена на най-висше държавно равнище от десетилетия".

В резолюцията се призовава да се наложат санкции срещу онези, които носят най-голяма отговорност за престъпленията срещу човечеството.
 

( БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кредит не съм теглил но има вероятност да плащам на Орешарски кредитите това е проблема. Червените *** са едни и в Северна Корея и в Сърбия и в Русия и в България.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 41Тц тц тц. Сигурно много те е яд, че този *** е лидер на цяла една нация. А ти начетеният интелектуалец и академик си анонимник, който цял месец блъска за някакви си 800-900лв. хаххаха я кажи внесе ли вноската по кредита ? Данъка плати ли го ? хахаха бедняк.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 44А да. За малко да забравя. Не ти спират тока, защото и да ти го спрат, ти крадеш от комшиите си. Но разбира се за теб това е нормално и редно понеже "ама те всички го правят".
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен44Да, прав си. Но интересното в случая е да се отговори на въпроса "Защо?". Не те будят със сирени за работа, защото си необразован и безработен. Каква работа тогава? Ето защо и не получаваш 30 евро заплата. Не ходиш пеша, защото караш 23 годишна кола внос от Германията. Не служиш в армията, защото си беден еничер и ще продадеш майка си и баща си за едно шише ракия. Не ревеш за Орешарски, защото той е премиер, нещо което ти никога не си и няма да бъдеш.
42
6
 
5
 
! Отговори
KKK преди 10 години
до 43,ае марш в по богата северна Корея.
41
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VIVA NORTH KOREA ! VIVA KIM ! NO IMPERIALIZUM ! NO CIONIZUM !
40
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България със сигурност ги няма следните неща: Не получаваме по 30 евро месечна заплата. Не ни спират вечер тока. Не ни будят сутрин със сирена всичките за работа. Не ни карат да ходиме пеша десетки километри до работното място Не ни задължават да ревеме и да се тръшкаме ако Орешарски отиде на посешение някъде. Не ни задължават да служиме в армията по 10-15 години за да не гладуваме.
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ц-ц как тази Северна Корея не пада на колене пред Империята на доброто. А виж българите са си най-гот! Най-бедната, но най-послушна държавица.
38
12
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 10 години
Северна Корея и Русия се различават само по прическите на президентите и цвета на косата.
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** на снимката заслужава да минеш зад него както си седи и да го извъртиш с една лопата .
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма как нормален човек да дава за пример Северна Корея. Вероятно или е луд или дрогиран или атакист.
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще падна на земята от смях когато съветските *** ми дават за пример Северна Корея , Сирия , Судан и други подобни държави. *** защо ви е страх и не отидете на екскурзия до там ? Много е хубаво да знаете особено в Дарфур. По тъпо и просто същество от БСПара - Атакист няма. Факт !
34
2
 
1
 
! Отговори
Ким Ир Сен преди 10 години
Какво предупреждава! Досега трябваше да има десетократно по-голям и развит ядрен арсенал след историите от февруари миналата година.Тоя мой внук само знае да лае без да хапе.Аз нападнах Южна Корея докато е пълна с американци без да им дам нито едно предупреждение, нито пък жена си съм показвал щото не ми е равна,а тя като тръгна много да се знае изчезна безследно.А КНДР беше по-развита Южна. Тоя наопаки прави всичко.Ще се разправям с това недоносче, нищо че съм мъртъв, аз все още съм на власт.
33
10
 
4
 
! Отговори
Petio преди 10 години
Severna Koreia ne igrae po gaidata na Amerika, Estestveno che sa loshite. Takiva biaha Jugoslavia, Iraq,Libia i v momenta takiva sa Iran i Siria i niakoi arabski "rejimi"
32
5
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Чудя се в кой момент от еволюцията си тези хора ще открият ,че в този живот има хапване,пийване и леки жени или готини коли и още много джаджи и глезотии,които случайно не са създадени от Вожда.
31
5
 
19
 
! Отговори
до 333 преди 10 години
Ти като чуеш безплатно и се подмокряш бе пич. Можеш ли там безплатно да си киснеш пред компа и да се правиш на умник? Грамотното население там ползва тефтери, не таблети...
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дядоКак ти го чарвената главица това бе рожбе?
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А много е вероятно,Северна Корея да си е на Русия,а Южна на САЩ - както си е било???И така,вечните врагове да си играят и там?! Няма да се учудя,че те двете са умалени копия на големите сили..ти да видиш!
28
5
 
11
 
! Отговори
st преди 10 години
През 2,3 години им свършват парите и айде заплахи,тоест дайте пари еххехехехе
27
17
 
5
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Бе пака да попитам-това севернокорейския Бойко Борисов ли е,защото само на конгресите там и на герб се гласува 100% "ЗА" ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ЛИДЕРА?Хайде сега гейбератката *** *** да се набира на "" за да заработи кинтите ;)