Русия предупреди Украйна и ЕС за търговското споразумение

Москва ще задейства предпазни мерки, ако то влезе в сила по-рано
15 сеп 2014 15:25, Елка Василева
79
Русия предупреди Украйна и ЕС за търговското споразумение
Дмитрий Медведев. Снимка: архив, Reuters

Русия ще спази всички споразумения между ЕС и Украйна, но ще задейства "предпазни мерки", ако търговското споразумение между Брюксел и Киев влезе в сила по-рано от предвиденото, заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Той подкрепи предложението на Министерството на икономическото развитие за създаване на работна група за наблюдение на украинското законодателство и фактическите действия на Киев по асоциирането на Украйна с ЕС, допълва ИТАР-ТАСС.

В петък ЕС и Украйна решиха да отложат прилагането на споразумението за свободна търговия до края на 2015 г. като помирителен сигнал към Русия, която е в обтегнати отношения с Украйна заради кризата в източните части на страната.

Още по темата

Руската федерация обаче счита, че договорката за отлагане трябва да получи юридически израз чрез актове на украинската Върховна рада и на Европейската комисия, цитира ИТАР-ТАСС изказване на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Той съобщи, че е подготвил писма в този смисъл до еврокомисаря за търговията Карел де Гухт и външния министър на Украйна Павло Климкин. В писмата се отправя предупреждение, че ако Москва установи "пълзящо" прилагане на споразумението за свободна търговия преди края на 2015 г., ще отмени режима на търговски преференции с Украйна.

Потенциалните негативни последици от прилагането на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС са били обсъдени и от Съвета за сигурност при руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Тема на заседанието е бил и ходът на мирния процес в Източна Украйна, съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Решението за отлагане на прилагането на търговското споразумение между Украйна и ЕС, което е интегрална част от споразумението за асоцииране, шокира не само украинците, но и някои европейски дипломати в Киев, предава Франс прес.

Още в петък вечер украинският заместник министър на външните работи Данило Лубкивски обяви, че подава оставка с обяснението, че отлагането излъчва лош сигнал.

За мнозина в Украйна ситуацията с прилагането на търговското споразумение напомня тази в края на 2013 г., когато отново под натиска на Русия тогавашните власти в Киев отказаха да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС и това доведе до неколкомесечни придружени с насилие протести в Киев и други градове.

Най-много критики предизвиква липсата на информация за условията, при които е взето решението за отлагане на прилагането на търговското споразумение, отбелязва още Франс прес. Агенцията цитира журналиста Сергий Висоцки, според когото властите в Киев не са дали никакво обяснение за решението си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега сверих данните акциза е 710 лв на 1000 л или 0,71 лв , тоест ФЗЦ-то е някъде 1,40 лв +0,71 акциз+20% ДДС , анадък кремиката
12
3
 
13
 
! Отговори
тц тц тц преди 10 години
до 16 УУУУУУУУУР. Овчаров, от всичките до сега в нашата енергетика, най-разбираше от тая материя, не знам за политическите пристрастия, аз съм по точните науки.... но Кунева е име, което аз няма да забравя докато съм жив, със затварянето на напълно изрядни и безопасни блокове на АЕЦ Козлодуй, без да има причина за това. Просто ни продаде още 2007ма!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС и Русия си слагат санкции а чичо Сам трупа петролец.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
17 *** цената е такава заради акциза който няма нищо общо с доставната цена на петрола , наистина сте скапаняци и си заслужавате съдбата .ФЗЦ-то на Лукоил е в рамките на лев може и по надолу
9
2
 
9
 
! Отговори
ууууууууууууу преди 10 години
До тц тц тцЗа Украйна нямам представа за енергетиката,но при нас беше единствения печеливш отрасъл в така да се каже икономиката на държавата нииииииииииии,но трябва да попитаме Румено Овчаров какво точно сътвори,докато си седим ще им слушаме лъжите,на тези долни крадци.
8
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много се е вдигнал износа на *** от Украйна за Русия. Изглежда Русия яко се е загрижила мършата да не тръгне към екарисажите на ЕС и затова ще следи изкъсо как Украйна търгува с ЕС.
7
5
 
30
 
! Отговори
тц тц тц преди 10 години
...укрите и те май ще влезнат тихомълком в ЕС като нас, без референдум, без пари, без икономика, без енергетика, без никой да пита народа за квото и да е! Много жалко за убитите и полу-разрушената държава, която те самите си разрушиха и проляха братска кръв в името на парите. Накрая само да не стане - от 2та стола, на земята!
6
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За един месец санкции на руснаците и то само от селскостопанския и хранителния сектор, Европа е с 40 млрд. евро загуби.Всички тръпнат какви ще бъдат вторите санкции, които ще ударят леката промишленост.
5
5
 
37
 
! Отговори
през II-ра световна преди 10 години
Германски войник в подмосковието:- хванах руската мечка;Берлин - доведи я тук;Войника - ама тя не иска да дойде;Берлин - ела си тогава тук;Войника - ама тя не ме пуска
4
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия предупреди, че ако една полска ябълка влезе през Украйна, замаскирана като местно производство, веднага слага защитните мита. Поляците се видяха в чудо, къде да си пласират ***.
3
38
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците пък къде се врат?Търговията между Украйна и ЕС не е тяхна работа!
2
3
 
33
 
! Отговори
Дановски преди 10 години
Москва има право да се съмнява, че подписаното споразумение за асоциация от 01.01.2016 г. на практика ще започне да се осъществява тайно да кажем от днес и ЕС-стоките ще влязат нелегално през Украйна.
1
57
 
11
 
! Отговори
Ракиджия преди 10 години
Тази марионетка кой пък я брои за слива? Да си заминават в Азия алкохолиците- колхозници!