"Безстрашието на Борисов не впечатли Москва"

Руски вестници за позицията на България за "Южен поток"
Обновена: 9 дек 2014 14:14 | 9 дек 2014 09:22, Елка Василева
318
"Безстрашието на Борисов не впечатли Москва"
Бойко Борисов. Снимка: БТА

България ще настоява пред Европейската комисия газопроводът "Южен поток" все пак да бъде изграден, пишат в заглавия руските вестници, като цитират премиера Бойко Борисов.

Печатът коментира решението на Москва да спре дейността по проекта, огласено на 1 декември от президента Владимир Путин. Основна причина според Путин е липсващото разрешение на България да се строи газопровод на територията й, припомня "Независимая газета".

Строежът на "Южен поток" срещна твърда съпротива и от Брюксел, и от Вашингтон - те упражниха масиран натиск върху България, а и върху други участнички в проекта, най-вече Сърбия и Унгария. Брюксел използва формалното противоречие между юридическата формула на проекта и Третия енергиен пакет на ЕС, пише вестникът.

"Решението за строежа впрочем бе взето, преди да влезе в сила въпросният пакет, и при наличие на добра воля би могъл да се намери компромис. Желанието Москва да бъде наказана заради Украйна обаче излезе по-силно от икономическата логика", добавя изданието.

Още по темата

Бойко Борисов "внезапно не само осъзна колко полезен за страната му би могъл да стане газопроводът "Южен поток", но дръзна не да моли, а да настоява Еврокомисията да им върне тръбата. Премиерското "безстрашие" безспорно е впечатлило мнозина. Но не и Москва", изтъква "Росийская газета".

До неотдавна българските власти, щом Москва поискаше да разяснят позицията на София във връзка с проекта "Южен поток", избягваха да отговарят пряко и хвърляха вината върху Брюксел с намек, че нещата не зависят от България, а от еврочиновниците в Европейската комисия. Щом обаче Владимир Путин закри проекта заради несговорчивостта на тия същите еврочиновници, София веднага си спомни, че има собствени национални интереси, собствени доходи и разходи, а в крайна сметка и собствен глас в ЕС, коментира московският официоз.

По думите на премиера Борисов косвените доходи от проекта за България ще са далеч по-големи от обявените транзитни такси в размер на 400 милиона евро. България е готова да се сражава с Евросъюза за "Южен поток", пише "Московский комсомолец". Днес България изпраща един вицепремиер и енергийния министър да бранят осъществяването на газопроводния проект в Брюксел - те ще настояват строежът на "Южен поток" да продължи при спазване на европейските правила, посочва вестникът.

ЕС за пръв път ще обсъди днес официално как да реагира на руския отказ от строителството на газопровода, пише "Комерсант". Според негови източници и анализатори е малко вероятно Еврокомисията, под чийто натиск до голяма степен бе спрян "Южен поток", да промени своята позиция - въпреки молбите на България и Унгария, изпитали най-силен удар от това, че проектът бе отменен.

"Газпром" не се трогва от оплакванията на бившите си партньори", затова пък пострадалите може би ще се опитат да издействат допълнителни преференции в рамките на европейските проекти, смята "Комерсант".

България и Сърбия "обвиняват за спирането на строежа именно Европейската комисия", пише "Наша версия". Жителите на региона са възмутени, че същата тази Еврокомисия даде зелена светлина за изграждането на "Северен поток", защитил страните в Северна Европа от непредсказуемостта на Киев, но забрани "Южен поток", който се очакваше да гарантира енергийната сигурност на балканските страни, пояснява изданието.

Русия не е член на ЕС и няма да участва в днешната среща в Брюксел, посветена на ситуацията около "Южен поток", заяви вчера руският министър на енергетиката Александър Новак. Според запознат с положението служител от федерацията, когото цитира "Взгляд", Русия не е получавала официални покани за форума.

"Какво става с Южен поток"? Погребахме ли го или не?", пита "Вечерняя Москва". Българският премиер "неотдавна едва ли не бе изградил предизборната си кампания върху това, че българите нямали нужда от руската тръба". И той "надали ще накара Москва да закопае в земята и да удави в морето още десетина милиарда освен близо четирите милиарда долара, вече "закопани" от нея в извършените досега работи", прогнозира всекидневникът.

"Не е това причината за лицемерните сцени, разигравани днес. Най-вероятно София просто се опитва да спазари с европейската бюрокрация някакво обезщетение заради пропуснатите ползи и за послушанието си в съпротивата срещу "Южен поток", допълва "Вечерняя Москва".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен до сега не сме го видяли как управлява , може и да си прав. Но за Тиквата отдавна и умрелите видяxа колко е некадърен и долен, как продава интересите ни и как се е специализирал в *** на западни ***.
184
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБоико че е тиква тиква е ама Волен и колкото една тиквена семка неструва такаче повече от заслужено ще си патите червено ***
183
13
 
2
 
! Отговори
анти юруш преди 9 години
До ognyanzтова че раскарваме руските кожодери е добре ако можем и американските а бъдештето е в електро мобилите а промишленоста до колкото е имаме си е на ток мания тази азиатщина дето ни я предлага газпром 25 години заеми зада направим нашата част а и Трабите поне в морето ще ги полагат италианци щото рашко неможе а за ПЛАЩАНЕТО КАТО ИЗЧЕЗНАТ няколко другари обявилисе за бизнес елит и фалира някоя друга банка определено няма да зарева каквото търсили намерили НИЩО НЕ Е ВЕЧНО БСП също
182
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то и на нас не ни xаресва Тиквата, но ни го натресоxте и сега ще си патим заедно. Вие заслужено, а ние незаслужено. То още от първия му мандат можеше да се предвиди какво ни чака
181
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е бре,кой ли иска всичката газ да продаде като руска,в краен случай като брикс трасе така че отива потока на юг и на връщане ще мине през европа също като тока трябва да има растоварване или като стария виц растовариш товариш.
180
0
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До "анти юруш" За гъзопровот не говорим, това е съвсем друго нещо. Ако искаш да си прокарваш тази част от тялото от някъде, си е твоя работа. Може би някъде, в други галактики в промишлеността използват като технологично гориво бензин вместо газ, но тук това няма как да стане. Така че, ще си плащаме за всичко, включително за глупостта и продажничеството.
179
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не им харесва на руснаците Тиквата. Искат си СерГейя и Р. Овч. За какво им плащаха комисионните?
178
5
 
1
 
! Отговори
анти юруш преди 9 години
До ognyanzдо 217 ognyanzКюрдистан по трасето свободен и независим ще има гъзопровот нема да видиш а и неразбирам защо толкова искаш да плащаш още една сметка освен на енергото и ВИК сега и за газ Радваисе че Обама поне ти свали цената на бензина майната им на червените кожодери като са се нагрухали с заеми пред руската мафия сега ще ядат дебелия
177
1
 
4
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Мур за уашингтон и Брюксел! Ега им паднат бомби на главите!
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 205"Проклети да сте, гадни родоотстъпници, червени !"Имаш предвид разни такива като Боко?
175
1
 
7
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Това което пише в коментара на статията си е самата истина.Важното доло пишештите да осмислят написаното без да са под влияние но политическите си убеждения и западната си ориентация.Да се плямпа с груби и обидни думи е наи лесно което показва колко повърхносно се гледа на случилото се и наи вече политически сляпо и недалновидно.
174
0
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Газопровод от Русия ще има, само че на турска територия. Турците ще се разберат с Русия за всичко, даже и за рушветите, защото не чакат някой друг да решава вместо тях. А ние ще се свържем с него и ще плащаме транзитни такси - това е реалността. При толкова продажници сред нашите политици няма как да направим нещо повече.
173
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоган бил положил първата тръба в задния двор на Путин
172
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Водопади от приказки за "нероден Петко" но малко мозък за търсене на алтернативни доставчици. Както примерно си решават "?" някои от прибалтииските държави. Варианти има но за всички трябва време и финанси за реализирането им...
171
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заимов го растреляха защото е зимал пари за докладите си в москва един чудесен пример какво го чака Сидер ага и юрош а колко го бива руското уръжие видяхме за 1 шваба 3 рашковци
170
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свърши времето на съвецката пропаганда, хората отидоха на запад и видяха че сме били лъгани един век. Мерси сме от тръби, газове , патоци, гъсоци и др.
169
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
таман се отарвахме от руския *** за къфние газа да вкараме още един монополис като енергото и вик в къщитеси маината им на руските олигарси
168
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,бързайте да обръщате доларите в рубли, след нова рублата ще е със златно покрите !!!
167
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен1 - предатели по добра цена не заслужават2 - плащаме транзитни такси на една камара държави, не на Русия3 - прекалено малък пазар сме, ако си мислиш, че Русия трупа парчки от нас, в голяма грешка си, консумацията ни на газ е плюнка в океана--------------А предатели като теб трябва да висят по дърветата.Какво му е на пазара 5 млрд $ гушат от нас на година.
166
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко маимуни от атака е сложил да тролят глулости Белия Павиан да си върви в турция таман ще си се топли на руска газ русия турция атака вечна дружба