Гърция се надява на бял "дим" от Брюксел

Новото правителство в Атина изгражда канали за комуникации
3 фев 2015 10:02, Елка Василева
25
Гърция се надява на бял "дим" от Брюксел
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Гърция се надява на бял "дим" от Брюксел, а целта на европейските посещения на премиера Алексис Ципрас на фона на трескавото задкулисие е да оправдае очакванията и да запази спокойствие в собствената си партия СИРИЗА до срещата на върха на ЕС на 12 февруари, коментира в. "Вима".

Утре може и да видим бял "дим" от сградата на Еврокомисията, е казал високопоставен правителствен източник в Атина във връзка с планираната за утре среща на Ципрас в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва в. "Катимерини".

Още по темата

Решителна за новото гръцко правителство е и следващата среща на Ципрас в Париж с френския президент Франсоа Оланд. В. "Етнос" пише, че първата опознавателна среща между новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис и германския му колега Волфганг Шойбле ще се състои по всяка вероятност следващата седмица, преди срещата на върха на 12 февруари.

Целта на тези обиколки са повече от ясни. Новото правителство иска да изгради канали за комуникация и да намери допирни точки в триъгълника Париж, Рим, Берлин и да очертае рамката на дебата между Атина и Еврокомисията, така че екипът на Ципрас да може да конкретизира своите предложения в програмната си декларация, която се очаква да бъде обсъждана през уикенда, смятат наблюдателите.

Изданията твърдят, че германското правителство било прокарало път за ново споразумение с Ципрас и че гръцкият премиер бил "добре дошъл" в Берлин. Това е заявила правителствена говорителка. Според нея Ципрас, Меркел и Шойбле щели да се срещнат на 12 февруари в Брюксел в рамките на срещата на върха.

В. "Прото тема" цитира Шойбле, който е казал, че Берлин няма да приеме едностранни промени в спасителната програма за Гърция. Той изразил готовност да се срещне с гръцкия си колега Янис Варуфакис. Искаме Гърция да продължи този успешен път в интерес на собствения си народ, но няма да приемем едностранни промени в спасителната програма, добавил той.

На челно място печатът информира още, че екип от експерти по дълга на американския президент Барак Обама се очаква да пристигне в Атина за разговори с новото гръцко правителство. Мисията на екипа имала за цел да изиграе ролята на посредник между Атина и Брюксел, за да се сложи край на конфронтацията между новото гръцко правителство и европейските му партньори.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До края на 2015 ще имаме ново Гръцко правителство, а Гърция ще е банкрутирала, т.е. в невъзможност да плаща както вътре в страната, така и навън
18
3
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
пешко, сега прочетох ком. ти от 12. Как може да кажеш, че целта на т. нар. кутевска пропаганда била тук да "дойде путин"? Че БСП по-големи лични и партийни бенефити от членството си в Социнтерна и като цяло от ЕС няма как да получи. Искаш да кажеш, че лидерите на тази партия ще се откажат от огромните си ползи само и само да доведат тук путин?
17
2
 
8
 
! Отговори
циника преди 9 години
И когато говоря, че СИРИЗА,Подемос и други новосформирани "крайнолеви" партии са функция на едрия капитал, аз имам предвид конкретиката на тяхната идеология. Никоя от тях не е марксистка.Риториката им е сведена единствено до опрощаване на кредити, но не смяна на обществения модел.И на всичкото отгоре получават огромно медийно внимание от самото им създаване.СИРИЗА,Подемос и сродните им са създадени за да отнемат победата на комунистите.Неслучайно и комунистите не искат да влизат в калиция с тях
16
3
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
Пешко, ами то не може да идват парични потоци само от Вашингтон или през Конрад Аденауер и разни други фондации от Запад в самоназначили се граждански формации у нас. Естествено ще има и потоци от Изток. Не може да има само Дайнов,Огнян Минчев и пр.Номално е да има и Волгин и Симов.Да се свързва обаче БСП,която е част от уплашеното социалдемократическо семейство в Европа с онези, които заплашват да изличат неуспешния социалдемократичен експеримент в Европа е просто нелогично.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как няма да бъдат трохите за нас, тоя да ви прилича на Боко ?! Ни по акъл, ни по образование и възпитание. Даже и по визия.
14
3
 
15
 
! Отговори
без дим преди 9 години
Бял дим от Брюксел няма как да има, тъй като преди да изберат новия папа го опипват по топките да се уверят, че наистина е мъж - а такива в Брюксел няма - има само женски пудели на каишка, а Обонго държи каишката.
13
7
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До циникаСред главните пропагандатори са Волгин, Симов и дружките им от в. Дума, като дума е спонсорирана от Русия. За момента Ципрас там е новият Че, но само следи как ще се окаже, че или Ципрас бил оставен сам от другите "леви" или американците/еврогейовете са го купили
12
5
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До циникаИ нашите кутевци вече започват да пробутват твоята теза. Оттук до Ципрас - *** не е много
11
5
 
6
 
! Отговори
циника преди 9 години
а бре, пешко, точно "кутевската пропаганда" се страхува от сценария СИРИЗА в България, тъй като това би изличило БСП от политическата карта на страната.Друг е въпросът, че аз се съмнявам доколко е автентично лява СИРИЗА и изразих това още в деня на изборите в Гърция.Според мен тази партия беше създадена и широко медийно рекламирана,за да отклони лявата вълна от Комунистическата партия на Гърция и да я насочи към добре контролираната от капитала СИРИЗА
10
8
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Не бързам, само прогнозирам. Това, което искам да кажа е, че тукашната кутевска команда извърта пропагандата както на нея й е угодно, а фактът, че използва пропаганда означава, че тя (кутевската...) не оценява реално нещата, а просто манипулира общественото мнение. Иначе развръзката със Сириза предстои, може да стане така, може да стане иначе. Важното е, че Сириза се опитва сама да върви по пътя си, докато кутевската цел е Путин да дойде
9
10
 
16
 
! Отговори
Да преди 9 години
Брюксел е в много готино положение. А е изпуснало Гърция я се е разпаднало. Ако обаче Опростят дълговете на Гърция на опашка ще се наредят всички.ЕС ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПАДНЕ И ДА ОСТАНЕ САМО ИКОНОМИЧЕСКАТА ЧАСТ. ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВ САМА ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯ ПОЛИТИКАТА СИ.
8
7
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
до ПешкоНе бързай ! СИРИЗА вчера взеха властта в Гърция. Нищо още не се знае.Факт е, че гърците си поддържат добри отношения с Русия. Путин беше между първите, които поздравиха Ципрас за победата.Защо пък да не вземат още някое милиардче гърците преди да напуснат ЕС ?!Няма лошо ! :)Дори да не напуснат Съюза, гърците показват как може една държава членка на ЕС да има добри отношения с Русия.Защо ние не правим същото ?Защо ни трябва да бъдем ястреба на Брюксел и пудела на Вашингтон ?
7
9
 
17
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Нашенските кутевисти точно допреди два дни говореха за революции, къде била българската СИРИЗА, Ципрас+Путин = ВНЛ, чак Бюрека се сравни с Ципрас. Днес вече Ципрас е хитър византиец, тарикатче, дето е и с ПУтин и иска парици от Еврогейския съюз, който пък щял да му даде. Утре, когато Еврогейския съюз покаже на ЦИпрас, че не може да си разиграва коня и че когато са поети ангажименти, те трябва да се спазват, Ципрас ще стане ***. Само следете
6
6
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Ами ЕС няма т0пки значи!!! Византийците не са *** и знаят че нямат място в евразийският съюз. Че дори и да вземат пари, руснаците няма как да ги издържат дълго време. Не може само с наглост.Само двойни стандарти ни показват и ЕС и САЩ. Русия показва петорни стандарти, но всеки вижда петорно след определено количество алкохол...
5
8
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Бял дим има когато са съгласни с това което искат гърците,а не че са ги подпалили!Гърците са хитри и ще се оправят,да му мислим ние,че от дъното не се отлепяме!
4
4
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До ЦиганинТака е, брат, за едни пържолите, за други - потупване по рамото и снимка пред строя.На нас българите все втората роля ни се пада ! :)
3
14
 
33
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Всички знаем, че ЕС ще отстъпи.Всички знаем, че САЩ и ЕС ще поддържат Гърция докато могат.Изпуснат ли Гърция - изпуснали са целия Балкански полуостров, а от там и цяла Източна Европа.Вече 4 десетилетия "световният елит" дондурка гръцкия народ, само и само да не отиде той при Русия. Разбираемо е - и Гърция, и Русия са православни държави. Имат общо дето се казва !Хитрите гърци отлично използват това положение. Никога не си развалят отношенията с Москва, но не изпускат и цицката на Европа ...
2
4
 
31
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
дОБРЕ бе , да не избират папа да чакат бел дим или има съгласие да се опростят дълговете на Гърция ,а ние отново ще сме под масата и ще чакаме някоя троха да падне от софрата на европейците и ще целуват Бойко и ще го прегръщат от време на време ,но ние ще сме все под софрата . Едни ядът" ПЪРЖОЛИ" и не плащат СМЕТКАТА СИ ,а ние ядем трохи ,но и си плащаме ВСИЧКО ДО СТОТИНКА .
1
14
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Щом има дим ... значи СИРИЗА им е подпалила чергата на еврогейците ! :)