Хлад между Русия и САЩ за Сирия и Украйна

Путин и Обама не се разбраха да задържи ли Асад властта
Обновена: 29 сеп 2015 06:48 | 29 сеп 2015 06:38, Елка Василева
181
Хлад между Русия и САЩ за Сирия и Украйна
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: Reuters

Хладно ръкостискане без размяна и на една дума, строги лица и взаимни обвинения по повод Сирия – така започна дългоочакваната среща между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама – първата за двамата държавници от юли 2013 г. насам.

Разговорът им продължи над час и 40 минути – много над предвидените 55 минути, като според американски официален представител половината от времето е било посветено на Сирия, а другата половина - на Украйна. Не е бил постигнат обаче значителен напредък в опита им да съгласуват позициите си за кризата в Сирия и политическото бъдеще на близкоизточната държава. Така хладният тон между Москва и Вашингтон се запази.

Путин и Обама се съгласиха да търсят дипломатическа развръзка на сирийската гражданска война, но не постигнаха съгласие по основния въпрос - дали сирийският президент Башар Асад трябва да задържи властта, обобщава агенция Ройтерс.

Още по темата

Двамата президенти се договориха за консултации между своите армии с цел избягване на стълкновение между американски и руски военни при потенциални операции в Сирия.

САЩ, Франция и други съюзнически държави бомбардират бойците от "Ислямска държава", които използваха властовия вакуум и превзеха части от Сирия и съседен Ирак с обявената цел да създадат ислямски халифат, напомня Ройтерс.

Подсилването напоследък на руското военно присъствие в Сирия, включително с допълнителни танкове и военни самолети, създаде опасения за непредумишлени или случайни сблъсъци между силите, както и въпросителни в САЩ за основните цели на Москва, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е била "много полезна и открита" и двамата са обсъдили руско участие във военна кампания срещу бойците от "Ислямска държава" в Сирия.

Путин уточни, че смята за незаконни въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в Сирия. Русия разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, заяви пред журналисти Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Сирийският народ трябва да реши съдбата на Асад, не Обама или френският президент Оланд, заяви още Путин, отхвърляйки призивите на американския президент Обама и държавния глава на Франция Франсоа Оланд за изключване на Башар Асад от усилията за постигане на политическо решение на конфликта в Сирия.

След срещата с Обама руският президент Владимир Путин каза, че Русия обмисля какво повече може да направи, за да помогне на сирийското правителство и на кюрдските сили срещу бойците от "Ислямска държава". Същевременно той изключи възможността да изпрати на терен руски войници.

По-рано през деня двамата лидери изложиха напълно различни позиции за бъдещето на сирийския президент Башар Асад в своите речи пред годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Обама каза, че е готов за сътрудничество с Русия и Иран в опит да се сложи край на четиригодишната гражданска война в Сирия, при която загинаха най-малко 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Обама описа Асад като главния виновник, докато Путин каза, че няма алтернатива на сътрудничеството с армията на Асад в борбата с "Ислямска държава".

Путин призова за създаване на по-широка международна антитерористична коалиция.

Американско-руските отношения са сериозно обтегнати след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в източна Украйна, припомня Ройтерс.

По въпроса за Украйна Барак Обама отново подчерта американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на тази страна и посочи, че САЩ виждат възможности за напредък по така наречените Мински споразумения. Обама обаче изрази тревога за изпълнението на договореностите, заради плановете на сепаратистите да организират "незаконни" местни избори.

Пред журналисти Путин заяви, че санкциите срещу Русия не могат да бъдат ефективни. "Ние от самото начало казвахме, че политиката на санкции и изолация в съвременния свят е неефективна и нейните цели по правило не се постигат", каза Путин, отговаряйки на журналистически въпрос може ли да се смята опитът за изолация на Русия за провален.
 "По отношение на такава държава като Русия, това (изолацията) е просто невъзможна, достатъчно е да се погледне на географската карта", заяви Владимир Путин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама - Това, което е добро за САЩ , е добро за целия свят....Путин - Вие разбирате ли какво натворихте !?
42
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с две думи малкия пак го опляскаха
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като как ще се намалят броя на арабите и на славяните, ако те са сгодни и на двете евреиски империи САЩ и РФ? Нали разбираш в какъв цирк живеем? Българино, мисли с ГЛАВАТА и си пази ГЪРБА. Тук имаме некласически случай на борба на едно Зло с друго Зло, като корените им са общи, тоест едно голямо Зло, което демек воюва срещу себе си. Да, но жертвите от тези войни са съвсем различни, от тези, които воюват.
40
0
 
16
 
! Отговори
Новата коалиция преди 8 години
След Сирия и Ирак разрешава на Русия да извършва разузнавателни полети във въздушното му пространство.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соропитеци, САЩ, са терорист номер едно в света, те запалиха всички тези военни конфликти. Обонго е военно престъпник.
38
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краварите искат суверенитет за Украйна ама не искат суверенитет за Сирия?????? Значи украинския режим им е сгоден, а Асад им пречи?
37
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАхаа санкциите към Русия вече са преодоляни от ЕС и само Русия страда и то много. Путин върна Русия в изходна позиция в края на 90-те години. В момента руските стоки са с по-ниско качество и от турските - имах досег до няколко "технологични" устройства от русия - нито едно от тях не работи, както трябва и за повече от 2-3 месеца.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Времето не съществува. Това е ценова категория измислена от катаджиите за да преживяват по- сносно от глобите по пътищата. Като различните скорости генерират и различни псевдо времена. Примерно някой брониран баварец с ескорт от две аудита може да се движи без да бъде отчетен от радарите. Отчетът се маркира на следващия фолцваген голф с пернишка регистрация.
35
19
 
5
 
! Отговори
Защо преди 8 години
Абе защо в Америка за президент избират високи , стройни хора , а в Русия все низки.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На срещата Берл Лазар е дал инструкции щатите и съветите да продължат войната в Сирия до последния арабин в региона, а войната в Украйна до последния славянин. Следващият заплануван конфликт е в САЩ, като мишени са всички несъгласни с линията на Велик Израил.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 91Къде видя щастливи хора? Я пак се огледай! Поразходи се из България, виж порутената инфраструктура от 80-те, постой в София на някоя спирка и се вгледай в хората.
32
0
 
1
 
! Отговори
ivo преди 8 години
До ! 82това ,скоро ще преключи -как то приключи и тосманското присъствие.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По данни от албанското разузнаване срещата между двамата главатари е продължила точно 55 минути. След това рав Берл Лазар им е чел Тора и са пели Шалом алейхем. Путин е дръпнал и един казачок, а Обама е прочел свое стихотворение за Шабат. На срещата двамата са получили точни указания как да измамят китайските комунистокапиталисти и да открадат от тях технологията за производство на кецове, превърнала Поднебесната в Световен хегемон.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 84Браво 84! В общи линии си напълно прав. За съжаление, това е естествен процес и идеологията е без значение. Мъдрите народи и политици винаги намират сили и начини да оцелеят в този процес и да освидетелстват краха на поредната Римска империя.
29
1
 
10
 
! Отговори
ivo преди 8 години
До едър капитализАбе , ти знаеш ли че Москва един от най богатите градове в света ?често потувам до там и до гругите градове , отидете на лекар тея куюто плюете Русия .
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама си отива, Путин остава - Господ здраве да му дава!
27
18
 
4
 
! Отговори
кримски татари преди 8 години
Взеха им земята насила, едно време така идваха в България и взимаха каквото си искаха без пари руснаците. И американците не мога да ги понасям, но те поне си плащат а не си присвояват всичко
26
2
 
4
 
! Отговори
"независимата в преди 8 години
коментират "независимата законна власт" а в същото време ще се разбират дали да я сменят...та генералния извод ще да е някакъв много голям :))))
25
3
 
27
 
! Отговори
неуправляема преди 8 години
Украйна е неуправляема. В момента фашистката банда Правый сектор, това са тези с пречупените кръстове на каските, не позволява на украинските доставчици да пресекат границата на Крим и да доставят там хранителни продукти. Украинските полицаи и граничари ги няма. Значи Правый сектор управлява Украйна, а не правителството на Пороченко!
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До обамистВ украйна убиват журналисти по площадите, най-големия олигарх е Порошенко. Той и неговите приближени са заграбили украйна и тъпчат украинския народ, който от 100 години мечтае за свобода и демокрация, трябва да се намесим и предотвратим всички престъпления срещу хората в украйна.