"Грета Тунберг" става търговска марка – в защита на екодвижението

Младата екоактивистка е поискала регистрация на името си
Обновена: 30 яну 2020 11:04 | 30 яну 2020 10:50, Елка Василева
62
"Грета Тунберг" става търговска марка – в защита на екодвижението
Грета Тунберг. Снимка: архив, БГНЕС

Шведската екоактивистка Грета Тунберг е подала заявка за регистрация на своето име, на на името на международното климатично движение на учениците „Петъци в името на бъдещето“ / „Училищни стачки за климата“ като търговска марка. Това съобщи самата тя в Instragram.

„Мошеници, брандове, търговски интереси, парични отчисления и фондове... Първо: за съжаление, продължават да се намират хора, които се опитват да ме имитират или лъжливо да твърдят, че ме „представляват“, така че да стигнат до известни личности, политици, медии, артисти и т.н. Знайте, че това се случва, отнасяйте се с подозрение, ако към вас се обърнат „от мое име“ или името на някой, който уж ме „представлява“. Моля извинение от всички, попаднали на такива контакти и дори въведени в заблуждение от подобен род поведение“, написа Тунберг.

Още по темата

„Второ, моето име и движението „Петъци в името на бъдещето“, „Училищни стачки за климата“ постоянно се използват с търговски цели без каквото и да е мое съгласие. Това се случва в маркетинга, продажбата на стоки и събирането на дарения под моето име и името на движението. Точно поради това аз подадох заявка за регистрация на моето име, „Петъци в името на бъдещето“, „Училищни стачки за климата“ и т.н. като търговска марка. Тази стъпка е с цел защита на движението и неговата дейност“, пише още екоактивистката.

Тунберг подчертава, че движението „Петъци в името на бъдещето“ принадлежи  на всекиго, който участва в него и не бива да се използва за индивидуални или търговски цели. По-нататък Тунберг съобщава, че заедно със семейството си учредява нестопанска организация, чиято цел е „способстване на екологичната, климатичната и социалната устойчивост, както и психическото здраве“.

17-годишната активистка Грета Тунберг стана известна особено след емоционалната си реч в ООН през септември 2019 г., която предизвика голям обществен отзвук, припомня ТАСС. В речта си на срещата за климата тя се обърна към държавните глави, че с празните си обещания са й отнели мечтите и детството. Тя упрекна също световните лидери, че не полагат достатъчно усилия за борба със замърсяването на въздуха.

През 2018 г. Тунберг започна училищна стачка за климата – всеки петък тя протестираше сама пред сградата на шведския парламент. Примерът й беше последван от ученици и студенти в много страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Браво Гретхен преди 4 години
Сега, след като стана ясно, че това е бизнес начинание, публикувай моля те банковата си сметка и кредитната карта, че тука едни юнаци мислят да правят стартъп!
41
2
 
1
 
! Отговори
Аутист преди 4 години
на снимката към статия Крета е много е хубава и кекси, надявам се скоро група Джихадисти да я направят на сила истинска жена та да и дойде акъла в главата!!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждате ли какво става когато *** има фирма за маркетинг ...
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета Тунберг да не сде прави на интересна обикаляйки белите държави а да доде в България и да яхне някоя бала *** изпратен от нейния свят.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
още е малко, а вече е зелено мафиотче,поставя основи на бъдеща устойчива зелена империя
37
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Загледайте се в лицето на това момиче.Това е поглед на човек, който не е съвсем добре психически!
36
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Странно е как повечето хора вярват на една ***, която следва само собствените си интереси/пари/.
35
1
 
18
 
! Отговори
баба Банга хахаха преди 4 години
Всички сме ясновидци!!!!!!! Още от първата статия за девойката познахме, че става въпрос за кинти, за много кинти.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тумбак Грета пак финтира към нови милиони.Пределно е ясно, че една ... нищо няма да може да направи за климата. От самото начало идеята е да кешира известността. Дори да се напъне да събере пари - колко ще събере? Милиард? То това не стига и една голяма ВЕИ да се построи, която да замести 10% от някой АЕЦ. Ама как звучи 50-100 милиона в личната сметка, а? :)
33
2
 
11
 
! Отговори
реално преди 4 години
Да се поддържа и изхранва 7 милиардно и нарастващо население на Земята е възможно единствено със изкуствени торове (химическа промишленост) и дизелови машини, които обработват земята и реколтата (трактори, комбайни) + съответната петролна промишленосе, щото трактор да оре на слънчеви батерии не знам как ще стане. И двете неща увреждат природата, но преди да се появят на Земята са живееле около 1 милиард, средно гладни хора, не повече
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая мацка ше направи доста пари. Браво на нея!
31
0
 
23
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Намери начин да се издържа доживот без учене. Дано влезе и в козметичния бранш - ако продава шампоани, може да се престраши да си измие косата.
30
2
 
8
 
! Отговори
реално преди 4 години
Няма начин човечестота да съществува и да не използва, уврежда, унищожава природата. Лъвът няма как да съществува без да унищожава газелите. Слонът няма как да съществува, без да унищожава трева, храсти и дървета. Кравите не могат да съществуват без да *** и да изпускат въглеродни окиси. Големият проблем с човечестовто е че е твърде многобройно. Ако искаме да пазим природата, трябва да понамалим човечеството. Но ако примерно в Европа хора намалеят за сметка на Африка, баланса е същия
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОСТАЩИНА!!!
28
0
 
15
 
! Отговори
Сериозно преди 4 години
Колко трогателно.....Блаженни са вярващите....
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, вече става изключително досадно!
26
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност с какво тя е виновна, че хората почнаха да се възползват от нейното име и да иозкарват пари от твоа? И с какво тя е виновна, че хората проължават да замърсяват и рушат природата с още по-безни темпове? Не стига, че няма достатъчно хора, които да мислят за опазването на околната среда, ами и малкото, които имат влияние да правят това са подложени на безмилостни критики и отношение...
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че с празните си обещания са й отнели мечтите и детството....И как точно, че не ми е ясно?
24
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече всичко е ясно: Ще последва модна колекция, няколко парфюма с марката, верига от биоресторанти... и накрая естествено книга в огромен тираж (за издаването, на която ще са изсечени хиляди декари гора).
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй де дойде си на думата каквото и да става, става въпрос за пари.