Доктор Ли Уенлянг - човекът, който пръв предупреди за вируса в Ухан

Той бе накаран да замълчи от властите, а сега е болен
4 фев 2020 19:15, Нели Христова
47
Доктор Ли Уенлянг - човекът, който пръв предупреди за вируса в Ухан

Още на 30 декември докторът и преподавател Ли Уенлянг решил да предупреди студентите си за вероятна епидемия от нов страшен вирус. В общата им група в WeChat той написал, че има 7 заболели от местния пазар, които проявяват симптомите на Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС). Докторът обяснил, че според тестовете, които е видял, става дума за коронавирус – огромно семейство от вируси, сред които е и ТОРС.

Спомените за епидемията от ТОРС през 2003 г. се белязали дълбоко китайското общество. Тогава, заради медийно затъмнение, умират хиляди. Това, което Ли Уенлянг целял, било просто да припомни на студентите "да са по-внимателни“. Той ги посъветвал да предупредят само най-близките си и то под секрет, но само за няколко минути скрийншотове на предупреждението му се появили навсякъде из мрежата. 

Тогава Ли Уенлянг разбрал, че ще бъде наказан.

Малко след това докторът е обвинен в разпространяване на слухове от полицията в Ухан. Той бил един от 7 медици, които били под прицела на властите заради това, че се опитват да предупредят обществото за смъртоносния вирус още в първите седмици на заразата. От тогава досега заболелите са над 20 хил., а жертвите – 425.

Сред тези, които са хванали вируса, е и Ли Уенлянг.

Диагнозата на доктора предизвика гняв в Китай, където недоволството срещу цензурата на правителството расте. От болничното си легло в Ухан Ли Уенлянг потвърждава за CNN, че е болен от коронавируса.

Но какво се е случило на 30 декември?

На същия ден, в който Ли изпраща съобщението до приятелите си, Общинската здравна комисия в Ухан разпространява информационен бюлетин, че няколко души от пазара за морска храна в града са заболели от "неясна пневмония“. Те също така предупредили, че "нито една организация или човек нямат разрешението да разпространяват тази информация без разрешение“.

В ранните часове на 31 декември здравните власти в Ухан свикали спешна среща за да обсъдят епидемията. Малко след това Ли бил повикан от управниците на болницата за да обясни, как е научил за разболелите се. 

Същият ден властите в Ухан съобщили за появата на вируса и информирали СЗО, но проблемите на Ли Уенлянг не приключили.

На 3 януари докторът е повикан в местното полицейско управление и е обвинен в това, че разпространява слухове онлайн и че е нарушил нареждане на властите, след като публикувал информацията в груповия чат. След близо час на разпити и писмено обещание от Ли, че няма да извърша повече подобни "незаконни действия", той е пуснат да си ходи.

Мъжът се върнал на работа, чувствайки се безпомощен: "Нищо не можех да направя без одобрението на властите“, казва той пред CNN. 

7 дни по-късно той се заел с това да лекува заболял от коронавируса. На следващия ден започнал да кашля и развил треска. На 12 януари бил приет в болница, а състоянието му в следващите няколко дни се влошило толкова, че докторът бил приет в отделение за интензивна грижа, където вече дишал с помощта на машини.

На 1 февруари тестовете показали, че той има коронавирус.

Още от самото начало властите в Ухан се опитват да контролират притока на информация и да заглушават гласовете и на онези, които казват истината. За това на 1 януари полицията в Ухан обявява, че е "взела мерки" срещу 8 души, които разпространяват слухове онлайн, за болест, подобна на пневмонията. В следващите няколко седмици сайтът на Общинската здравна комисия в Ухан е единственото място, където може да се открие "актуална“ информация за вируса. Учените го идентифицират като нов коронавирус на 7 януари. Седмица след това нито един нов случай на заболял от вируса не е обявен. Здравните власти твърдят, че нямат данни за "предаване от човек на човек“, а разпространението на вируса е "предотвратимо и под контрол“.

На 31 януари Ли пише нов смел пост: "През цялото време се чудех защо правителството отрича, че вируса се предава от човек на човек и че нито един от лекарите, които се грижат за заразените, не е инфектиран".
След това идва резкия скок на заболелите. Разбрали грешката си, властите решават да не съдят Ли прекалено тежко.

Сега, докато се възстановява под карантина, докторът признава, че се чувства облекчен, че държавата няма да го съди. Десетки хиляди пък му изпращат благодарностите си, че ги е предупредил и вероятно – спасил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
kkp преди 4 години
tova prilicha na perioda na tato. galko..
38
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До ???До 14 дни, но най-вероятно било на 4-5 ден вече да има сиптоми.
37
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А НЕ ВИ ЛИ ИДЕ, ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА Е ВИД БИОЛОГИЧЕСКО ОРЪЖИ СЪЗДАДЕНО ОТ ЛАБОРАТОРИЯ НА ДРУГ КОНТИНЕНТ И ПУСНАТО В КИТАЙ. ТА НАЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ СРИНАТ ИКОНОМИКАТА ИМ КОЯТО Е НАЙ СИЛНА ЗА СЕГА В СВЕТА. НА НЯКОИ ИНДИВИТИ ТОВА ИЗОБЩО НЕ ИМ ХАРЕСВА ЗАЩОТО ТЕ ИСКАТ ДА СА ВИНАГИ НОМЕР ЕДНО В СВЕТА. ПА И БРОЙКАТА НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА ЩЕ НАМАЛЕЕ. ХИТЪР ХОД ДАНО СЕ ДОСЕТЯТ.
36
1
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Не ми мисли ,пък за Фукушима ,където още се бълва радиация ,Фукушима ,която отрови световния океан пред която Чернобол е пионерски огън. Властите навсякъде са еднакви, но в Китай имайки предвид на строгата дисциплина там-е съвсем разбираемо.И все пак ,благодарение на тази дисциплина ,сега Китай е номер едно икономическа сила в света. Що се отнася до клипа ,който се върти из ю-туб с умрелите плъхове,партенка е.Сниман е в Индонезия
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото са комунисти
34
0
 
5
 
! Отговори
другар преди 4 години
Щом правителството контролира информацията, смятайте какви са реалните цифри и за какво информационно затъмнение иде реч!! Типично по комунистически!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може ли просто да направят пазарите си по-хигиенични? Не може по земята да се въргалят изкормени плъхове, прилепи, змии, гущери, хората да ги купуват и да ги ядат и да смятат, че няма да лепнат някоя нова болест.... Това е просто отвратително!
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те така *** мълчаха за чернобил умряхя стотици .червения геноцид продължава да взима души
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напред другари към Евразийския съюз.Убеден съм, че другарят Ким, няма да допусне вируса в своята страна.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30От няколко дни има заразени в Индия.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болницата в град Ухан са просто свързани контейнери образуващи обща сграда.Доста контейнери са подредили спор няма но има и доста китайци.
28
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пламне в Индия майко мила ,там е една тоалетна .но имат ядрено оръжие !
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има само китайци умрели. Коронавирусите могат да се кодират, затова има патенти.
26
3
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МИАНМАР, ИНДИЯ И БАНГЛАДЕШ СЕ ДЪРЖАТ ОЩЕ!! САМО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ДА ПЛАМНЕ И ВИРУСА СТАВА НЕСПИРАЕМ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!
25
1
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Статистика се прави на установените заразени от короновирус, затова се нарича статистика а не предположение.Ясно е , че случаите които са неизвестни не влизат в тази статистика.Евентуално някои правят предположение колко са но това не е статистика и не го наричат статистика а вероятностно разпределено предположение.Между другото се правят и такива проучвания но са трудни да се показват пред журналистиката ,защото имат хиляди версии при хиляди вероятностни ситуации.
24
3
 
5
 
! Отговори
До19 преди 4 години
То тука може и да има много превърженици на псевдо демокрацията днес ама по селата бабите дето ги гаврят ромеите и сексуално Чернобил го преживяха ама тва днешното ги съсипва,държава няма там
23
1
 
4
 
! Отговори
К преди 4 години
статията е от ББС
22
3
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
България е ясна на всички ,всички живеем в нея при това имаше подобен тест скоро по животните , резултата е тотал щета, все пак Китай е втора икономическа сила , има достатъчно топ лекари и учени , когато говорим за Китай се очаква направят невъзможното възможно , обикновено правят това в доста неща.И сравнението с бедна България е неуместно, при това България с къде по лесни проблеми отплесва нещата винаги.
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Броя на болните и умрелите от коронавирус е силно занижен от властите в Китай поне няколко пъти. Статистиката отчита само тези които са диагностицирани с тест за коронавирус а такива са много малко, повечето си умират докато чакат теста.
20
10
 
26
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До до 19И ако бяхме останали комунистическа държава,нашия псевдобогаташ Божков Черепа щеше да мие кинеффите на ханчето Црна Маца на автомагистрала Тракия......Айде очаквам минуси от неговите фенове които имат закачени плакати на Жоро Илиев във стаите в панелните гета и се правят на мутри с РейБан за 5лв. и прическа кръгла нула за 3 лв и медни посребрени ланци за 10 лв...