САЩ ликвидирали Солеймани без доказателства

Тръмп взел решението след неточна информация
Обновена: 10 фев 2020 08:36 | 10 фев 2020 08:34, Александър Попов
44
САЩ ликвидирали Солеймани без доказателства
Снимка: БГНЕС
Ракетните атаки върху американски цели в Ирак не са извършени от шиитските милиции, а от сунитски бойни части, принадлежащи към "Ислямска държава". 
 
Разузнавателната общност на Ислямска република Иран представи на The New York Times неопровержими доказателства за неучастието на Касем Солеймани в ракетните атаки срещу американски военни бази в Ирак, пише руският вестник "Независимая газета", цитиран от "Фокус"
 
Вашингтон обвини иранския генерал Солеймани в тези действия, а впоследствие го ликвидира.
 
Тръмп е издал заповед за елиминирането му заради обстрела на 27 декември, в резултат на което загинаха американци във военновъздушна база К-1 близо до Киркук, в Северен Ирак.
Още по темата
The New York Times съобщи в четвъртък, че "иракските военни и разузнавателни служители изказаха своите съображения за това кой е изстрелял ракетите, заявявайки, че смятат, че е малко вероятно шиитските милиции, обвинявани от САЩ за нападението да носят отговорност".
 
Иранският бригаден генерал Ахмед Аднан, началник на разузнаването на иракската федерална полиция, заяви, че отговорността за въпросните обстрели е на "Ислямска държава". 
 
Администрацията на Тръмп не представи никакви доказателства, показващи, че иракската шиитска милиция "Катаеб Хизбулла", която има връзки с Иран, е отговорна за нападението над американската база К-1 в Ирак. 
 
САЩ реагираха точно на тази ракетна атака няколко дни по-късно със смъртоносни авиационни удари по целите на "Катаеб Хизбулла" в Ирак и Сирия, предизвиквайки опасна ескалационна спирала, която доведе Иран и САЩ до ръба на войната. 
 
На 2 януари военновъздушните сили на САЩ убиха Солеймани, като използваха високоточни боеприпаси от безпилотен летателен апарат. Ударът бе извършен в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп. 
 
След убийството на Солеймани, което беше широко осъдено като военен акт, Министерството на отбраната на САЩ издаде изявление, в което заявява, без никакви доказателства, че именно той е организирал атаките срещу коалиционни бази в Ирак през последните няколко месеца, включително атаката на 27 декември, завършила със загинали и ранени военни и цивилни американски и иракски персонал. Както съобщава The New York Times "ракетите са изстреляни от мюсюлманския участък на сунитската провинция Киркук, известен с причастността си към идеалите на "Ислямска държава".
 
Иранските военни подчертават, че формациите на "Катаеб Хизбулла" не присъстват в провинция Киркук от 2014 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Ето такива са нашите натовци - изверги!
34
2
 
0
 
! Отговори
Осама бен Гладен преди 4 години
Че ко нередно? Ние вярваме на американците.
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само каскетите като Боби ронят сълзи за психопат камилар. 1 доказан убиец по малко, а дано гръмнат още 100 такива, тъкмо ще замиришат *** на мокри бездомниПомияри, каквито са си по рождение.
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да може и да е станала грешка но изведнъж след неговата смърт ( може би е случайност) спряхме да чуваме за взривени или пленени петролни танкери.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още чакаме къде са оръжията за масово поразяване на Саддам...300 хиляди души избиха заради тях кръвопийците...
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиБоби, здравей, как е ЕСГРАОНА? Шефа вече знае ли, че харчиш парите на данъкоплатците като висиш по форумите в работно време?
29
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"А геноцида на шиита Асад срещу своя сунитски народ с помощта на иранските шиитски милиции и руската авиация какво е сунитите в Сирия са 80 процента"Леле АМА КОЛКО НЕОБРАЗОВАНИ СПИСАЧИ/ЧУКЧИ ИМА1. Асад е АЛУИТ(в сравнение с Шиити и Сунити е различно но и много малко "течение" в Исляма)2. Сирия е светска Джамахирия(тоест Светска Мюсюлманска държава и другите общности имат права) а това не изнася на САрабия и сие които са реално РАДИКАЛНИ ИСЛЯМИСТИ СЛЕДВАЩИ ЗАКОНА НА ШЕРИАТА
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОЗабрави да допълниш, че само на още по-п.рос.тите не е ясно, че руснаците са пуснали атомните бомби над Хирошима и Нагасаки. По тази логика те трябва да са убили Кенеди и т.н.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те от едно време са си такива. Първо стрелят, после питат.
26
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иранското разузнаване ..... Независимая газета ...Това стига.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинявам се защо си мислите ,че САЩ взима решения на база доказателства, единствената база на която се опират решенията на САЩ са интереси.И така е било винаги ,защо да се променят, само защото другите държави взимат на база доказателства техните решения.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закона на джунглата гласи. По силният убива по слабият. Нищо не сее променило от средновековието. В днешно време някои имат претенции че са цивилизовани. Но само на думи и на това че не си слагат по едно парче кожа отпред и отзад.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В света господства правото на силата, а не силата на правото. От доста години силата е САЩ и те решават кое е правилно и кое не. Какви доказателства, какви пет лева?! Това САЩ не ги интересува.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доказателства?! Колкото химическото оръжие на Садам...
21
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То Иранското разузнаване три дена търси кой свали самолета ама иначе имали неопровержими доказателства. Аз на чалмосани чаршафи добър ден като ми кажат поглеждам дали е още ден.
20
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама те Иран и разузнаване ли имат ? Те незнаят кой самолет излита от тяхното летище иначе давали неопровержими доказателства .
19
1
 
22
 
! Отговори
A преди 4 години
Без доказателства - сефте
18
18
 
8
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Щом е бил в Босна на страната на мюслимите в войната в бивша Югославия,добре са направили че са му светили маслото на този международен терорист
17
16
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Информация идваща от иранското разузнаване в случая не ми звучи много достоверно, още повече щом е публикувана в Зависимая газета.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Березовски с доказателства ли си отиде.