САЩ ликвидирали Солеймани без доказателства

Тръмп взел решението след неточна информация
Обновена: 10 фев 2020 08:36 | 10 фев 2020 08:34, Александър Попов
44
САЩ ликвидирали Солеймани без доказателства
Снимка: БГНЕС
Ракетните атаки върху американски цели в Ирак не са извършени от шиитските милиции, а от сунитски бойни части, принадлежащи към "Ислямска държава". 
 
Разузнавателната общност на Ислямска република Иран представи на The New York Times неопровержими доказателства за неучастието на Касем Солеймани в ракетните атаки срещу американски военни бази в Ирак, пише руският вестник "Независимая газета", цитиран от "Фокус"
 
Вашингтон обвини иранския генерал Солеймани в тези действия, а впоследствие го ликвидира.
 
Тръмп е издал заповед за елиминирането му заради обстрела на 27 декември, в резултат на което загинаха американци във военновъздушна база К-1 близо до Киркук, в Северен Ирак.
Още по темата
The New York Times съобщи в четвъртък, че "иракските военни и разузнавателни служители изказаха своите съображения за това кой е изстрелял ракетите, заявявайки, че смятат, че е малко вероятно шиитските милиции, обвинявани от САЩ за нападението да носят отговорност".
 
Иранският бригаден генерал Ахмед Аднан, началник на разузнаването на иракската федерална полиция, заяви, че отговорността за въпросните обстрели е на "Ислямска държава". 
 
Администрацията на Тръмп не представи никакви доказателства, показващи, че иракската шиитска милиция "Катаеб Хизбулла", която има връзки с Иран, е отговорна за нападението над американската база К-1 в Ирак. 
 
САЩ реагираха точно на тази ракетна атака няколко дни по-късно със смъртоносни авиационни удари по целите на "Катаеб Хизбулла" в Ирак и Сирия, предизвиквайки опасна ескалационна спирала, която доведе Иран и САЩ до ръба на войната. 
 
На 2 януари военновъздушните сили на САЩ убиха Солеймани, като използваха високоточни боеприпаси от безпилотен летателен апарат. Ударът бе извършен в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп. 
 
След убийството на Солеймани, което беше широко осъдено като военен акт, Министерството на отбраната на САЩ издаде изявление, в което заявява, без никакви доказателства, че именно той е организирал атаките срещу коалиционни бази в Ирак през последните няколко месеца, включително атаката на 27 декември, завършила със загинали и ранени военни и цивилни американски и иракски персонал. Както съобщава The New York Times "ракетите са изстреляни от мюсюлманския участък на сунитската провинция Киркук, известен с причастността си към идеалите на "Ислямска държава".
 
Иранските военни подчертават, че формациите на "Катаеб Хизбулла" не присъстват в провинция Киркук от 2014 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
15
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
"Разузнавателната общност на Ислямска република Иран представи на The New York Times неопровержими доказателства за неучастието на Касем Солеймани в ракетните атаки срещу американски военни бази в Ирак, пише руският вестник "Независимая газета"Колко ли пък да са "неопровержими" тези доказателства, щом идват от иранската разузнавателна общност през Независимая газета? Прочети още на: https://dnes.bg/world/2020/02/10/sasht-likvidirali-soleimani-bez-dokazatelstva.438538
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на Садам химическото оръжие намериха ли го или още го търсят.
13
4
 
28
 
! Отговори
язе питам преди 4 години
Ба си разузнаването. За пореден път бюроклатите-разузнавачи съчиняват доказателства. Тези измамници ли ще ни пазят бре? Това ли е НАТО, това ли са високотехнологичнитеразузнавателни агенцийки - банда чиновници фабрикуващи фалшификати от 8 до 5 следобед?
12
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко беше много подозрително и неслучайно половината свят се възмути от този варварски акт на агресия.Датата също е била избирана. На 2 януари, когато много хора по света не им е до новини.Но, крива баба си показа.
11
1
 
31
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
И какво като са нямали, да не би това да ги е спирало в нещо?Те нямат нужда от доказателства, за да извършат едно или друго угодно на тях. Примери колкото искате.
10
17
 
5
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Колко вътрешна информация браво, евала, супер. Сега очаквам Тръмп да поплаче на рамото на автора на статията и да се извини, като обещае повече да не прави така.Търсите фалшиви новини, вижте по-горе.
9
0
 
18
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
"Иранският бригаден генерал Ахмед Аднан, началник на разузнаването на иракската федерална полиция, заяви, че отговорността за въпросните обстрели е на "Ислямска държава".Интересно: ирански генерал е шеф на иракското разузнаване. Или може би поредната мърляшка работа на автора.
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и черния печат го лепнаха без доказтелства,но правилата на САЩ са такива.На тях им дай само война.
7
4
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Не им е за пръв път на американците. Още търсят химическите оръжия на Садам, заради които окупираха Ирак и убиха законно избрания Садам Хюсеин.
6
24
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Ама за *** имат...
5
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля , моля....без провокативни статии и заглавия ....много ясно е , че трябва да го гръмнат.....
4
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква изненада само.!! Те по принцип не правят така хората, винаги като влизат да унищожат една държава са пълни със скалъпени доказателства
3
22
 
5
 
! Отговори
fact преди 4 години
че закво са ти доказателства като можеш да убеваш безнаказано и за удоволствие, че и за страх.удрииииииииииииииииииииииии!
2
3
 
50
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Те съсипаха цели държави и избиха милиони без доказателства...
1
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един случай когато "грешката е вярна"