Актьорът Олександър от Херсон: Аз не съм войник

Той не иска да се бие срещу Русия, но и не може да напусне града
20 мар 2022 17:45, Нели Христова
38

Вече почти месец жителите на черноморския град Херсон в Украйна се борят с новата реалност.

"Разбирате ли какво означава да не можете да отидете, където ви се иска и да не можете да правите това, което искате... Почти всичко е затворено, а хората са изплашени", каза актьорът Олександър Мудрий.

Той е актьор в Херсонския драматичен театър. Не може да напусне окупирания от руски сили град, но и не иска да се включи в битките.

"Аз не съм войник. Не знам как да боравя с оръжия, в Херсон нямаме армия, всички сме цивилни. Единствено знам как да приготвя коктейл "Молотов". Но ако видите колко руснаци има тук, то става безсмислено", сподели актьорът пред Bulgaria ON AIR.

В деня на първите бомбардировки в града той и колегите му празнуват премиерата на най-новата им постановка.

"Прибрахме се към 2 часа сутринта. Към 4-5 вече бяхме събудени от експлозии. Първо бяхме объркани, но като започнахме да четем новините, разбрахме, че руснаците ни нападат", разказа той.

Апартаментът на Олександър се намира близо до летището, което е било и една от първите цели на руските войски. За това той и приятелката му се местят в друго жилище. А вече почти месец жителите на черноморския град излизат на улиците, за да протестират за свобода.

Олександър споделя, че  руските военни не допускат да се влиза или излиза от пределите на града. Засегнат е и хуманитарният транспорт. Вследствие на обстрела жертвите от града са десетки.

"Ние сме независима държава от преди 30 години. Имаме свободен избор и свой начин на живот. Ако на някого не му харесва, може да си тръгне. Но когато войници идват от друга държава и искат да окупират нашата, те са врагове", настоя актьорът.  

И все пак Олександър се опитва да има нормален живот. Той е баща на момиченце, което след броени дни ще отпразнува своя 10 рожден ден в окупирания Херсон.

"Тя не е толкова малка вече. Почти на 10 е и разбира какво се случва и какво означава война. Опитваме се да прекарваме колкото се може повече време заедно. Поръчахме подарък по интернет, но сега ще трябва да измислим нещо друго. Със сигурност обаче ще направим торта", посочи Олександър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че магазините в Украйна работят не е чудно. Когато Русия анексира Крим и се опита да анексира Донбас, то в Украйна бяха изгонени руските банки и руският бизнес. И затова сега всичко е в украински ръце и магазините от патриотизъм продават на нормални цени и не затварят. Затова в украинските градове, магазините които не са бомбардирани са отворени и продават докато свърши стоката. Ако бяха руски магазини досега отдавна да са затворили и обрекли украинците на глад.
13
5
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Какви протести? Някакви се опитали да хвърлят коктейли *** и ги зачистили. Да свикват, майдано свърши.
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По руска медия преди два дена за първи път чух, че руснаците се борили в Украйна с украински националисти (забележете не нацисти)... Ами че то ако за Путин да обичаш държавата си е престъпно тогава какво да говорим.
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските окупационни войски са заплашили кметът на Херсон и той е минал на тяхна страна, и това се дава по руските медии. Дават се и отделни хора по улицата, които казват че одобряват нахлуването на руската армия. Само че по руските медии не дават големите протести, които са в Херсон и които са против руската окупация на Украйна... Ако човек гледа само руски медии може да си състави неправилна картина за това което се случва.
10
8
 
9
 
! Отговори
Явно преди 2 години
Този е нацист.....
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То никой не се е родил войник, ама като не си напуснал Украйна преди мобилизацията, сега ще трябва да служиш на родината. Сега най-много има нужда някой да защитава цивилните.
8
4
 
12
 
! Отговори
Стоп преди 2 години
Глупости...
7
7
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Падни на плаца за 50 лицеви опори :)))
6
8
 
25
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
Ква е тая война тия торти поръчват по интернет , в виетнам навремето като пуснат *** и хората живи изгарят докато бягат прес джунглата да се спасят
5
8
 
20
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
Тея не са разбрали, че са ги освободили и вместо да протестират трябва да вдигнат руските знамена :D
4
11
 
6
 
! Отговори
преди 2 години
Ти си само осеменител и бабо-роб прикачен за някоя баба защото са ти казали че това е сценарият за добър живот и дефиниция за мъж.
3
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че са руснаците иначе бандеровците да са го гръмнали за това че отказва се бие
2
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Украйна ще израстне едно поколение което завинаги ще намрази всичко руско.не знаете колко е крехка детската психика.
1
7
 
16
 
! Отговори
Хахаха.. преди 2 години
Като оня ром от видео-смешките - искам да ида да гласувам *** нямам желание..