Над 80 000 китайци починали от ковид след отмяна на мерките

От 8 януари 2023 г. Китай напълно премахна карантината
4 фев 2023 19:42, Анисия Иванова
49
Над 80 000 китайци починали от ковид след отмяна на мерките
Снимка: БГНЕС

Над 80 000 души са ковид починалите в китайските болници от 8 декември 2022 г., когато всички ограничителни мерки бяха ефективно премахнати, съобщи Центърът за превенция и контрол на заболяванията Китай, цитиран от местни и чужди медии.

На 25 декември 2022 г. Държавният здравен комитет на Китай спря да публикува ежедневна статистика за епидемиологичната ситуация в страната. След това центърът започна от 15 януари 2023 г. да публикува седмично резюме, но не за цялото време на пандемията, а само за периода от 8 декември 2022 г. Така от 8 декември 2022 г. до 2 февруари 2023 г. 82 238 души са починали в китайски болници от дихателна недостатъчност, причинена от коронавирусна инфекция или от обостряне на различни заболявания, провокирани от инфекция с COVID-19.

По-рано центровете за превенция и контрол на заболяванията съобщиха, че в края на 2022 г. всеки ден в страната са откривани милиони заразени с COVID-19, пикът е бил на 22 декември, когато са регистрирани 6,94 милиона души с положителни PCR тестове в Китай. Съобщава се също, че пикът на ежедневните смъртни случаи от COVID-19 в китайските болници е настъпил на 4 януари, когато са починали 4273 души.

В същото време най-голямото натоварване на китайските болници е настъпило през втората половина на декември 2022 г. и началото на януари 2023 г.

Експертите отчетоха още, че към 23 януари 2023 г. епидемиологичната обстановка в страната се е подобрила значително. На 7 декември 2022 г. Съвместният механизъм за превенция и контрол на епидемията от коронавирус към Държавния съвет на Китай излезе с изявление за оптимизиране на противоепидемичната политика на фона на острото обществено недоволство от твърде строгата политика на „нулева толерантност“ спрямо заразата. Тази политиа остана най-строгата в света в продължение на почти три години, оказвайки отрицателно въздействие върху икономиката, глобалното производство и вериги за доставки, туризма и междудържавния обмен.

Така от 8 декември бяха отменени универсалните PCR тестове, ограниченията за онлайн и офлайн покупки на антипиретици, безразборните блокирания в предприятия и жилищни комплекси. Властите разрешиха домашна изолация с асимптоматично и леко протичане на заболяването, ускорена бе и ваксинация на възрастни хора.

От 8 януари 2023 г. Китай напълно премахна карантината и PCR тестовете за хора, пристигащи от чужбина. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: КитайCOVID - 19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се свършат скоро.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже вече конспирациите за ковид не са интересни, и всички отидоха в кошчето, то на ход е следващата конспирация - Луната била холограма, която била създадена нарочно, за да не можем да видим какво в действителност се крие зад холограмата! Извънземни естествено, вие какво си мислите?!? Хахах, хайде конспиратори, чакам да подкарате новата теория, че откакто не плещите налудничавите ви ковид - теории, спряхте да сте забавни
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конспиратори, нали уж нямаше ковид бе, каква стана тя? Всеки нормален човек знае че в конспирации вярват само най-примитивните, глyпави и лесни за манипулиране хора, но на вас все пак не ви ли се посява едно малко зрънце на съмнението, че конспирациите (от които нищо не се сбъдна) са откровени глyпости, а реалността е точно такава каквато е!?
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 Естествено че са измислици, както преди казваха че мерките работят и затова статистиката беше с малко починали. Всичко това бяха измислици да оправдаят мерките за пред света.
12
8
 
12
 
! Отговори
умрелите преди 1 година
Ако бяха български русофили щеше да е отлична новина...
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И откъде да сме сигурни че това не е пропаганда. То в Китай все пак властва китайската комунистическа партия и този вида партия знае как да си служи с пропаганзата.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80 хиляди жертви на пропагандата на Запада срещу Китай, че нарушава човешките права.
9
2
 
3
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
И,един мармот ги завиваше,жалка статия,не плаши никой вече,сега грипът е на мода.Глупости на глупостите.На 14.02 2023г.,никакво излизане,много е страшно,ей.
8
3
 
10
 
! Отговори
999 преди 1 година
Имунитетът след ваксина е НЕтраен - 3 до 4 мес макс, още повече че сегашният ковид няма нищо общо със стария щам! Доказано. Ако си преболедувал - придобиваш по- силен комплексен имунитет срещу всички вирусни антигени. Въпросът е веднъж да го изкараш успешно! Втори и трети път се боледува по- леко!!
7
2
 
15
 
! Отговори
Ми те нали преди 1 година
ги набодоха почти на 100 % и затваряха цели градове за няколко заразени? Тогава що почиват?
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом официално са 80 000 значи неофициално са 800 000. Комунистите крият винаги.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА 2 МИЛИАРДА?? НАСЕЛЕНИЕ Е ПОД НОРМАЛНОТО ДОРИ ДА СЕ СМИРАТ ПО ТОЛКОВА МАЛКО
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карайте напарво с милиони иначе бавно ше ги изморите
3
1
 
20
 
! Отговори
препърс преди 1 година
Стига сте писали глупости,напишете нещо авторско ,кой окраде България,кой дърпа конците на левите и десните крадци,колко е реалната инфлация и кой ни окраде парите.Вие не сте журналисти а едни преписвачи на статии.
2
2
 
11
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
И къде е сега прочутата китайска медицина? Не може ли да им боцнат няколко иглички, да балансират енергиите на ин и ян и хората да оздравеят? Пък то измират по същия начин като в българските болници?
1
4
 
20
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 година
Ами ето явно доказателство,че мерките са вредни! Стадният имунитет работи! Доказа се в България! Никакви мерки и маски! Всичко е имунна система,която постепенно свиква и става силна към новите вируси!