Китай създава нов ударен дрон за Русия по модела на Shahed

Sunflower 200 ще бъде от типа камикадзе
3 юли 2024 09:11, Петър Бойчев
43
Китай създава нов ударен дрон за Русия по модела на Shahed
Снимка БГНЕС

Китайски и руски компании разработват ударен дрон, подобен на иранския дрон камикадзе Шахед, използван срещу Украйна, пише Bloomberg, която получава информация от европейски служители, запознати с този въпрос.

Според агенцията през 2023 г. компании от Руската федерация и Китай са провели преговори за сътрудничество в копирането на иранския дрон Shahed, а през тази година са започнали разработването и тестването на версия, която се подготвя за изпращане в Русия, съобщава Фокус.

В същото време източници на Bloomberg казват, че китайски дронове все още няма да се използват в Украйна.

Някои страни смятат, че предоставянето на Русия на дронове за целите на атака би се тълкувало като смъртоносна помощ, за което Западът многократно е предупреждавал китайските служители.

Човек, запознат с въпроса, казва, че САЩ смятат, че Китай обмисля дали да изпрати напълно изградени дронове, но междувременно изпраща "комплекти, които могат да бъдат превърнати в атакуващи дронове“. Съединените щати все още не вярват, че Китай изпраща смъртоносна помощ на Русия, каза той, отбелязвайки, че други страни може да имат различно тълкуване.

Едно от притесненията, казват служители, е, че Китай може да произведе дрон като Shahed много по-бързо от Иран или Русия.

Длъжностни лица не са идентифицирали дрона, но китайските уебсайтове за отбрана и няколко медии съобщиха, че страната разработва атакуващ дрон камикадзе, наречен Sunflower 200, който прилича на външен вид на иранския дрон Shahed 136.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от ЕС
Шолц: Ситуацията във Франция е потискаща, стискам палци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
16
 
11
 
! Отговори
Крундел преди 5 дни
интересното е, че китайците си режат сами клона - при конфронтация със основият си пазар не знам какво точно ще спечелят, но със сигурност ще изгубят абсолютно всичко, защото къде ще си продават нещата?на африканците?на руснаците?на индийците? или в южна америка?първите никой не ги спира и сега да им продават, просто няма кой да купи, вторите - платежоспособни са 10-тина милиона, третите ги "обичат", а четвъртите - бразилия е китай там...
13
8
 
24
 
! Отговори
Цирк преди 5 дни
Нещо напоследък, няма нищо за "големите победи" на украйнците.
12
5
 
26
 
! Отговори
Аха преди 5 дни
На китайците не им пука вече за западните инвестиции. Засега все още са много зависими от западните пазари, но и това ще премине!
11
4
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
До 6 "Западните инвестиции в китай са спаднали с 36% от НГ," - Нормално. ЕС като цяло е с растеж 0,3% първото тримесечие и 0% през второто, с рецесия в еврозоната. Китай има 5% ръст на годишна база през първото тримесечие и пак около това през второто. Китай се пренасочи към високи технологии и изнася производства във Виетнам. Даже заради по-строгите еко закони Китай е изнасял отпадъци да бъдат унищожени в Европа (забравих дали даже не беше ЕС). Факти.
10
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Господаря Си ще брани задния си кален двор населяван с гламави мужици.
9
4
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
Тези дронове трябва да се дадат на Северна Корея. Ким знае как да използва 10 милиона дрона!
8
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Така е. Икономически , финансово и военно импотентна Русия разчита на Китай.
7
10
 
35
 
! Отговори
Мда До Анонимен преди 5 дни
Ти сериозно ли?! Мирна страна с 25 биолаборатории на ЦРУ, която ще я правят член на НАТО...Мирна, мирна, колко да е мирна...
6
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Две могили- ти сериозно ли- пък аз си мислех че Русия нападна мирна европейска държава....
5
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Западните инвестиции в китай са спаднали с 36% от НГ, икономиката се задъхва. Нима искат още спад? Или разчитат да компенсират с руски инвестиции? хахаха
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ше им спираме кранчето на китайците и както почват да го закъсват в имотния балон, ще има революция...
3
10
 
32
 
! Отговори
Две могили преди 5 дни
т.нар. Запад си изпрати всички лaйHa и мизерии укрите да гърмят по братска Русия, а Китай не бивало да помага. Англо-саксонска логика
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
...по какво ще го разпознаете- лае, джавка и мяука...
1
8
 
22
 
! Отговори
Да преди 5 дни
Браво,всичко за победата.