Токаев: Каспийско море е на ръба на изчезването

Според него климатичната ситуация на планетата като цяло се усложнява
6 юли 2024 17:05, Нели Христова
29
Токаев: Каспийско море е на ръба на изчезването
Снимка: БГНЕС

Каспийско море е на ръба на изчезването, екологичните проблеми, свързани с него, не трябва да се пренебрегват, заяви казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев по време на неформалната среща на върха на Организацията на тюркските държави, която се провежда в азербайджанския град Шуша, предаде ТАСС, цитирано от БТА.

"Отбелязахме значението на изграждането на логистичния потенциал на Каспийско море. В същото време е недопустимо да се пренебрегват екологичните му проблеми. Морето е на ръба на изчезването. Най-важната задача е да се опазят околната му среда, флората и фауната. Трябва да се разработят конкретни решения за спасяването на Каспийско море. Време е да се засили взаимодействието между учените от тюркските страни", цитира казаното от държавният глава неговатапресслужба.

Токаев също така изрази загриженост относно пресъхването на Аралско море и опустиняването на територията му.

"Територията, засегната от екологичната катастрофа, трябва да бъде рекултивирана. Важно е ефективно да се използват водните ресурси на трансграничните реки. За тази цел е необходимо да се прилагат по-широко водоспестяващите технологии", обясни държавният глава на Казахстан.

Според него климатичната ситуация на планетата като цяло се усложнява.

"Необичайните горещини, горските пожари, сушите и наводненията, които се случват в различни части на света, ясно потвърждават тази тенденция. Готови сме да засилим сътрудничеството си с тюркския свят по въпросите на климата. През тази година планираме да вземем активно участие в работата на конференцията по въпросите на климата КОП29, която ще се проведе в Азербайджан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така нареченото Велико преселение на народите е заради климата. В Средна Азия е имало цветущи цивилизации. Намерени са останки от богато градове в райони, където сега е пистиня . Това се е знаело преди 100 години, Хитлер праща експедиция да търси следи от тях. В Британската енциклошедия от края на 18-ти век цяла Централна , Северна и Източна Азия са обозначени като империя Тартария, в която е имало 3 (три) държави с името България. Допреди половин година снимки със стр. от енц. имаше в интернет.
23
6
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
До 22, Зизи. Където е стъпил американски също. :) Бях командировка в Ловленд, Колорадо и докато карах от хотела до офиса ми направи впечатление че продаваха ферми и чифлици от $4к до $20к. В последствие разбрах че от близкият завод за плутоний е станал пожар, който са гасили с вода, и то не веднъж, а три пъти, но са ги хванали чак на третият път. Сега цялото това място е без хора и е обявено за "резерват".
22
20
 
13
 
! Отговори
Зизи преди 2 месеца
Там къде е тъпкал руския ботуш трева не никне. И морета взеха да изчезват. Нищо не може да оцелее след руските палчища.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 21:Като получиш запек, предполагам пак същия е виновен!
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Благодарете за това на Цар Путаев, и политиката му.
19
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Камила под камила === Има, въглероден двуокис и затова е парниковия ефект и е 400 градуса. Ако можеш, дишай я тази атмосфера :))). Преди е имала нормална атмосфера, която поради наличието на океани и се предполага, че е имало и някакъв първичен живот като планктон и той е правил атмосферата годна за дишане. Пълно с тъпиpи дето нищо не четат тук :)))
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каспийско море е на ръба на изчезването е доста пресилено, но Аралско море наистина пресъхва.
17
1
 
13
 
! Отговори
читалище заря преди 2 месеца
статиите ги пишат четвъртокласници, тия с килийно "поддържат дискусия", иначе сме били нация техническа и ждон атанасоу бил изобретил компуктера.
16
6
 
4
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 месеца
До ПорЦелан кафявата чума е евфемизъм за "фашизъм", неукяне. аралско море е затворен воден басейн. усещаш ли колко си неук, ***
15
2
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До ПорЦеланши3и, каспийско море в сащ ли е?
14
3
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
До IQ 3.14, не само СССР разкопава степите, същото правят в САЩ през 19-ти век. В началото са имали късмет, защото са уцелили перид с дъждове, след това започват непрекъснати прашни бури от които умират хора и ги наричат "Кафявата чума". Даже точно такава буря достига до Вашингтон, когато сената обсъжда закон поне 30% да не се разорават.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Камила под камила 10. Що са прайш на улав ?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До IQ 3.14 4. Тцъ тцъ тцъ ... ако не работят що не работят, а ако работят що пък работят е твоята работа.
11
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
най големия смех ше е ако казахстанци почнат да мрънкат чрез оон за дотации.
10
2
 
5
 
! Отговори
Камила под камила преди 2 месеца
До 2. Тя Венера си има атмосфера, но между ушите ти е пълен вакуум.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брадчед, както си я подкарал да си сътрудничиш само с"тюркския свят" по всякакви проблеми си напъно ясен.
8
7
 
5
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 месеца
До ПорЦеланши3и, черно море е било сладководно езеро според доказани вече теории. от три дена се опитваш да си изкараш за бой, поспри се малко
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Токаев има зашо да говори за климата. Но малко ме озадачава тейстът тук. В Северозападен Казахстан през май имаше невъобразими за нас наводнения, ужасни.
6
5
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
Черно, Азовско, Аралско и Каспийско море са били едно цяло море което се е простирало от Виена до Тяншан. Това нещо постепенно изсъхва. Само Черно и Азовско мре са свързани индиректно със световният океан. Вероятно трябва да се помолят украинците които са изкопали Черно море, да изкопаят Кавказ, за се свърже Каспийско с Черно море и всичко ще е наред.
5
2
 
6
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 месеца
До пияница мистикши3и, марс. марс е бил близнак на земята. виж там прочети неква книжка