Турция призовава тюркските държави да приемат обща азбука

Казахстан и Киргизстан продължават да използват кирилица
8 юли 2024 19:39, Елка Василева
120
Турция призовава тюркските държави да приемат обща азбука
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан призова за приемане на обща азбука от тюркските държави, за да се засили регионалното сътрудничество, предаде турският в. „Хюриет“.

За да не допуснем глобалното съперничество на силите да се разпространи в нашия регион, трябва да стегнем редиците си и да използваме възможностите си за общия ни просперитет, заяви Фидан на срещата на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД) в азербайджанския град Шуша.

Страни-членки на ОТД са Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Турция.

Трябва да установим единство на азбуките възможно най-скоро, призова през уикенда Фидан.

Докато Турция, Азербайджан и Узбекистан използват латиница, Казахстан и Киргизстан продължават да използват кирилица, каза той.

Трябва да изградим необходимата договорна база за по-нататъшно сътрудничество в области като свързаност, енергетика, финанси, търговия, отбранителна промишленост и нови технологии, добави външният министър.

Фидан подчерта необходимостта от подкрепа на турските културни инициативи и инициативи за идентичност в световен мащаб.

Необходимо е да включим „в дневния ред на нашата организация и нашите братя, които развяват знамето на тюркската култура и идентичност отвъд нашите граници, за да защитим идентичността на нашите сънародници, живеещи на Балканите, в Източна Европа, Близкия изток и в различни части на света“, каза Фидан.
(Кореспондент на БТА в Анкара Нора Чолакова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
8
 
! Отговори
Да минат преди 2 месеца
На кирилица. Ще помагаме.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 89. За трети път ще им кажа, че наистина азбука не им трябва. Само като им прочетеш коментарите се вижда че всички опити за цивилизоване са нахалост.
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Всички тюрки под едно знаме. Това ще е най-силната държава в света"----------И като се събуди видя, че си спал на отворен прозорец, краката отвити, а дyпeтo захапало чаршафа.
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 86. Кви тюрки та бият по глъвътъ бе ? И за кво ти е "най-сина държава' ? Кво ше прайш с нея ? И другите кат не са турци а тюрки знаюи не са ти приятели па ги искаш да ги командориш а ?
81
5
 
3
 
! Отговори
Генадиос Лизимахос преди 2 месеца
ВСИЧКО В РОМСКА ТУРКИЯ (АНАТОЛИАС) -- Е НАШЕ ГРЪЦКО..ТАМ ВСЕКИ ГРАД Е ОСНОВАН ОТ 1. АНТИЧНИ ЕЛЛИНИ , и от 2. ХРИСТИЯНИ-РОМЕЙ ...АНКАРА = АНКИРА, АНГОРА, Е ОСНОВАНА ОТ МИТРИДАТ 4-ТИ ЕВПАТОР, ВНУК НА АЛЕКССАНДЪР ВЕЛИКИ .....ДНЕС ИМА НАД 65 ГРАДА С ГРЪЦКИТЕ СИ ИМЕНА И ДО ДНЕС, НО САМО ЛЕКО ВИДОИЗМЕНЕНИ ОТ РОМСКИТЕ И СЕЛДЖУСКИТЕ НАВЛЕЦИ И НАТРАПНИЦИ .
80
9
 
4
 
! Отговори
Allah Turku korusun преди 2 месеца
Да идва Туран. Всички тюрки под едно знаме. Това ще е най-силната държава в света. Казахстан вече захвърли кирилицата. Не броят руснаците за пет пари. Най-големият им партньор е Китай и държавата им прилича на Дубай. Ако отидете *** човци щв ви паднат калпаците. Това е единственият път на тези народи. Това е ген, кръв, което е над религии и история. Турция да стои далече от арабите, които помежду си не могат да се оправят, та какво остава с останалите. Турчинът има един приятел- друг турчин.
79
3
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 2 месеца
Да Вярата в Настоящето и Бъдещето....СССР е Една Голяма Разруха и Катастрофа- За Всички Народи.......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА,ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 83 не ба Майтап...
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 80. Бе разправям ви аз, че азбука не ви трябва...
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 80. Верну ли тей *** напрай ?
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Василев 79. Нов опит "Васиелев". Не ти се получи.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България от 1878 година откакто Русия освобождава България досега има приблизително 150 години няма да може да изкара и 200 и пак ще се върне в границите на Турция, много продажници.
73
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Турция има стратегия как да прониква и създава влияние в тези региони, и това е добре от играно с вярата , като се опита да проникне в българското мюсюлманско население!Вярата е много силно оръжие и големите империи винаги са разчитали на нея, даже са я създали да контролират населението по един перфектен начин!Това се опитва и да прави Русия с източноправославните църкви и го прави успешно с българската!Вярата ни не струва, защото първо не вярваме на собствените си сили, а Бог е допълнение!ЦРУ!
72
2
 
4
 
! Отговори
Рязан, космат ибрик преди 2 месеца
Доживяхме и ние животните да получим позив за собствена азбука!
71
4
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 2 месеца
Путтин с Украйна Не Може да се Оправи- Турция е 20 Пъти по Мощтна от Украйна- И е в НАТО .....Къде е Тръгнал Путтин с Москвича......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демек, Латиница.
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турците са по единен народ от българите не са такива предатели. Знам ги по германистан
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 73. Ти кво общо сикаш да има? Да разбираш какво са написали на техният си език щото е на кирилица ли ?
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виждал съм казахстански писаници на кирилица. Нищо общо.
66
3
 
3
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 2 месеца
Няма турска култура, тъй като все още няма турски народ ! Сборището от дьонмета няма да зачене култура поне още няколко века!