Ще секне ли подкрепата за Украйна при победа на Тръмп?

Блинкен смята, че други страни ще подкрепят Украйна
20 юли 2024 11:18, Александър Попов
428
Ще секне ли подкрепата за Украйна при победа на Тръмп?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна е напът „да си стъпи на краката“ във военно отношение, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, посочвайки, че повече от 20 държави по света са поели ангажимент да продължат военната си и финансова помощ за Киев дори и ако САЩ оттеглят подкрепата си при нов екип в Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Блинкен за първи път пряко засегна възможността бившият президент Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември и да се откаже от ангажиментите на страната към Украйна. При настоящия президент Джо Байдън САЩ станаха най-значимият поддръжник на Украйна в нейната вече над двугодишна борба срещу руската инвазия.

Публичните коментари на Тръмп варират от критика към американската помощ за Украйна до подкрепата ѝ, докато неговият кандидат-вицепрезидент Джей Ди Ванс застана начело на усилията на Републиканската партия да блокира в Конгреса милиардите долари военна и финансова подкрепа от САЩ за Киев.

Притесненията сред Украйна и нейните поддръжници, че страната може да загуби жизненоважната американска подкрепа, се засилиха с подема на предизборната кампания на Тръмп и неуспехите на Байдън.

Блинкен каза днес, че всяко ново американско правителство ще трябва да вземе предвид силната двупартийна подкрепа в Конгреса за Украйна в интерес на противодействието на опитите на президента Владимир Путин да разшири територията и влиянието на Русия.

„Всяка администрация има правото, разбира се, сама да определя политиката си. И ние не можем да ѝ го отнемем“, каза Блинкен, говорейки пред аудитория от американски и чуждестранни политици на Форума за сигурност в Аспен в щата Колорадо.

Същевременно той посочи споразуменията за сигурност, които Съединените щати и повече от 20 други съюзници - включително някои партньори от НАТО, Япония и Европейския съюз - подписаха на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон този месец.

„Предполагам, че е възможно да отстъпим по въпроса, но за щастие имаме още над 20 страни, които правят същото“, каза Блинкен.

Според него самата Украйна вече е напът „да си стъпи на краката във военно, икономическо и демократично отношение“./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А волгин взя,ли първата си евроатлантическа заплата?
37
7
 
7
 
! Отговори
вервайте преди 1 месец
Борис Джонсън: "Вярвам, че Тръмп разбира реалността: поражението на Украйна ще бъде огромно поражение за Америка. Украинците показаха, че могат и ще спечелят".
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе в Тръмп ли е надеждата на Русия за победа в Украйна..?!
35
5
 
5
 
! Отговори
губят си времето преди 1 месец
И Волгин и Костадинов. Никакво ЕСе не може да се реформира и промени, каква европейска идея, какво пет лева, всичко умря. България трябва незабавно да излезе от ЕС и НАТО и да даде военен коридор на Русия до Сърбия а от там и до Бондстийл - това ще промени коренно ситуацията в целия свят, и моментално ще прекрати войната в Украйна, иначе не се надявайте на Тръмп, само си говори, но пак ще наливят оръжия и пари в Украйна.
34
1
 
2
 
! Отговори
Ти си... преди 1 месец
До Историк....рядък неистино-казвач! Бих те нарекъл просто мошеник, но ще ме блокират!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в завода за Инертни материали има,ли живи?
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ще стане по-нататък с Украйна? При разрушена икономика, енергетика, намаляло работоспособно население? Заплати и пенсии откъде? Ние ЕС ли ще плащаме сметките ако САЩ откажат? Или ще се ангажираме във военния конфликт? На една планета живеем всички, а ще се унищожим взаимно ли?
31
1
 
3
 
! Отговори
Империя на злото преди 1 месец
До 28. Ами тогава защо воюват? Със себе си ли?
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО каква работа има в Украйна? Украйна член ли е на НАТО? Русия нападала ли е някога страна от НАТО? И какво е това НАТO, няма такова нещо като НАТО. Има САЩ и въоръжените сили на САЩ, а другото е само целофан за опаковка. И САЩ нямат интерес да се харчат в Украйна заради интересите на Блекрок в Украйна.
29
0
 
7
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
НЕ! Защото не зависи от него.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не.Ще се увеличава.
27
12
 
5
 
! Отговори
Шизофреник преди 1 месец
Украйна иска да в приемат в НАТО за да не я напада Русия, и затова трябва да победи Русия за да я приемат в НАТО, иначе Русия ще нападне страна от НАТО ако Украйна не победи Русия.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната се води на територията на Русия.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо Германия не е много на твоето мнение, вече заяви че помоща пада наполовина!
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кой е подкрепял Украйна? Никой, само пращаха оръжие да наливат масло в огъня. Не им дреме за Украйна, Русия им е проблема на тях
23
1
 
6
 
! Отговори
Hannover-Burgdorf преди 1 месец
Как го казвате, все едно че не ни касае и нещо си някъде ще "секне"... Нали всичко това го плащаме? Тези пари - милиарди откъде идват? Печатят ли ги, от небето ли валят, че съм пропуснал...
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски и Олена си направиха своето. Сега чакат времето на нови избори и да се оттеглят в някое кътче на земята. Единият събра пари цял самолет. Другата е по-умна. Събра брилянтите в Украйна, за да ги пази.
21
1
 
13
 
! Отговори
честито 10 години преди 1 месец
На интервюто пред BBC Зеленски каза, че ще остане президент докато не приключи конфликта в Украйна (с победа на Украйна разбира се), а Столтенберг обеща, че след 10-20, или 30 години Украйна в крайна сметка ще надделее, така че украинците са осигурени с президен и политическа стабилност за следващите десетилетия.
20
7
 
4
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
До Само знам,... И двата ти "факта" са абсолютни фейкове.
19
1
 
7
 
! Отговори
мак преди 1 месец
В крайна сметка избирателите ще решат, искат ли тръмп и спиране на спонсориране на украйна вовеки веков, или искат байдън и нескончаемо даване на пари и въоръжение. Никой да не се меси в чужди избори, дори зеления няма таковаправо.