Протестиращи щурмуваха резиденцията, премиерката на Бангладеш подаде оставка

Шейх Хасина Вазед напусна страната
5 авг 2024 18:00, Елка Василева
27
Протестиращи щурмуваха резиденцията, премиерката на Бангладеш подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Министър-председателката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед днес подаде оставка и напусна страната, предаде Асошиейтед прес.

Решението, което сложи край на продължилото 15 години нейно управление, бе взето на фона на щурма на официалната й резиденция от хиляди протестиращи, които пренебрегнаха наложения полицейски час.

Още по темата
Местни медии излъчиха кадри как Хасина се качва на военен хеликоптер със сестра си, като според информация на "Си Ен Ен-Нюз 18" Хасина вече е пристигнала в град Агартала в съседна Индия, съобщи Ройтерс.

Малко след това генерал Вакер Уз Заман съобщи за плановете си да поиска от президента насоки за сформиране на временно правителство на Бангладеш.

Той обеща, че армията ще започне разследване на смъртоносните потушавания на протестите, предизвикали гняв срещу правителството, и помоли гражданите да бъдат търпеливи, докато се възстанови мирът в страната.

"Запазете вяра в армията, ще разследваме всички убийства и ще накажем виновните", каза генералът. "А сега работата на студентите е да останат спокойни и да ни помогнат", добави той.

На телевизионни кадри се вижда как хиляди хора се стичат на улиците в столицата Дака, за да празнуват. Те щурмуваха официалната резиденция на Хасина, скандирайки различни лозунги, и изнасяха телевизори, столове и маси от сградата, която бе една от най-защитените в страната.

"Тя напусна страната, напусна страната", скандираха някои демонстранти.

На кадри се вижда как протестиращи в столицата Дака се качиха на голяма статуя на Шейх Муджибур Рахман, бащата на Хасина, и започнаха да отсичат главата на паметника с брадва.

Протестите започнаха мирно, след като разгневени студенти поискаха да се премахне системата за квотно назначаване на държавна служба, но след това демонстрациите се превърнаха в безпрецедентно предизвикателство и бунт срещу Хасина и управляващата партия. Правителството опита да потуши протестите със сила, при което бяха убити около 300 души и това доведе до допълнителен гняв и призиви за оставката на Хасина, отбелязва АП.

Най-малко 95 души, сред които 14 полицаи, загинаха вчера при сблъсъци в столицата, съобщи местният вестник "Протом Ало". Стотици хора бяха ранени при демонстрациите.

Най-малко 11 000 души бяха арестувани през последните седмици. Безредиците доведоха до затварянето на училища и университети из цялата страна, а властите наложиха вечерен час, след който всеки навън би могъл да бъде застрелян.

През уикенда протестиращите призоваваха хората да не плащат данъците и сметките си и да не отиват на работа в неделя, въпреки че е работен ден. Офиси, банки и фабрики отвориха, но някои пътници в Дака и други градове трудно стигнаха до работните си места.

Хасина предложи да води преговори с лидери на студентските движения, но те отказаха и призоваха за оставката ѝ. Хасина повтори обещанията си да разследва смъртните случаи и да накаже виновните за насилието. Тя изрази готовност да обсъди исканията на протестиращите.

Властите изключиха вчера мобилния интернет в опит да потушат размириците, а днес сутринта за кратко беше прекъснат и широколентовият интернет. Това беше второто спиране на интернет в страната след протестите. Три часа по-късно услугите бяха възстановени.

Хасина заяви, че протестиращите, участвали в "саботажа" и разрухите, вече не са студенти, а престъпници. Тя каза, че срещу тях трябва да се действа с "желязна ръка".

76-годишната Хасина бе избрана през януари за четвърти пореден мандат при избори, бойкотирани от основните ѝ претенденти, което постави под въпрос доколко вотът е бил честен. Хиляди опозиционери бяха вкарани в затвора.

Тя е най-дълго управлявалият лидер в историята на Бангладеш - мюсюлманска страна с над 160 милиона души население, стратегически разположена между Индия и Мианма.

Политическите ѝ опоненти по-рано я критикуваха, че става все по-авторитарна и я определиха като заплаха за демокрацията в страната. Много хора сега твърдят, че размириците са резултат от жаждата й за власт на всяка цена, отбелязва АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Верен евроатлатик преди 1 месец
А за ингилизкия *** що не пишите или ханглиския посланик ще ви смъмри ли мисири
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бангладеш ще бъде новата Силиконова долина на САЩ. Ще се местят от Тайван.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо са избрали жена в муслюманска страна? Никога повече?
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тука са бият за държавната ясла . Ами вишите кетапи ако ги плаща народа трябва само в частен сектор да се пласират щото държавата трябва да е на всички а вишистите вече са взели 100 бона от джоба ни а не да има квоти . Искаш безплатно вишо тогава нямаш право на държавна ясла .
19
3
 
9
 
! Отговори
В първия момент преди 1 месец
Помислих, че за британията става въпрос. Язък.
18
3
 
10
 
! Отговори
Много преди 1 месец
демократично триете
17
2
 
13
 
! Отговори
Политкоретен преди 1 месец
Фактът, че всички най-големи концерни в страната подкрепят протеста, вече ми говори за каква революция става дума. А на вас?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз се позачудих защо отделни екземпляри ме изпращат на работа в неделя пък тя ква била работата...имали ненаши корени....
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Са ще ислязат ФАЩ да разкажат това колко им е стувало...
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо познато,и там"протестиращи студенти"са в основата на всичко,само където нямат жълти павета да лихтунят там да ама пък си приличат по едно,и едните и другите миришааат яко!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се сдушваш с Китай,ще се отказваш от долара и ще влизаш с БРИКС,я бързо едно майданче,тия толкова са бедни и гладни,че за една шепа центове ще разкарат всеки един неудобен на империята на злото!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шейх Муджибур Рахман имаше решаваща роля Бангладеш да извоюва независимост. Наричат го бащата на нацията. Сега американските *** са му отсекли главата на статуята.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С колко ли милиона долара на ден САЩ свалиха правителството на Бангладеш? В Украйна през 2014 САЩ плащаха по 5 милиона долара на ден, за да свалят президента
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой разръчка хубаво и тая държава,Бангладеш беше на финала с преговорите за членство в БРИКС,сега остава да се запитаме кой е тоя "някой"
9
3
 
10
 
! Отговори
Дано преди 1 месец
И в Англия така да стане, англичаните да се учат от Бангладеш.Техния МП много наперен ама може и той да избяга.
8
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ успя, сега ще си наредят антикитайско правителство!
7
4
 
14
 
! Отговори
Математик преди 1 месец
А в Англия какво става?
6
4
 
20
 
! Отговори
Сега нашите братя преди 1 месец
и сестри от Бангладеш ли да се готвим да посрещаме?
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес отсичат главата на паметника с брадва, а утре ще замразят строителството на АЕЦ и централата им ще последва съдбата на "Белене".
4
6
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
АЕЦ си се строи. вълненията са по друга причина.