Лукашенко помилва 30 души, осъдени за протести

Според правозащитници около 1400 души се намират в затвори в Беларус
5 сеп 2024 09:41, Петър Бойчев
4
Лукашенко помилва 30 души, осъдени за протести
Снимка БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко помилва още 30 души, осъдени за протестна дейност в Беларус, съобщи днес беларуската новинарска агенция БелТА.

Според правозащитници около 1400 души се намират в затвора в Беларус заради изразяване на несъгласие с Лукашенко, който управлява страната от 30 години, отбелязва Ройтерс. Беларуският президент засили репресиите срещу опонентите си от 2020 г. насам.

Тогава избухнаха масови протести, след като Лукашенко обяви, че е спечелил изборите, които според опозицията и западни правителства са били сериозно фалшифицирани.

Лидерът ветеран, който миналата седмица навърши 70 години, освободи 18 затворници в началото на юли, а миналия месец помилва 30 затворници, включително болни и възрастни хора, някои от които така или иначе са били към края на своите присъди, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Водещи мобилна
Обречени ли са "Портите на ада" в Туркменистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лукашенко за разлика от нашите русофили никак не е убеден че Путин ще спечели. Идва време да спасява собствената си кожа, затова е и това помилване. А тая нощ Лукашенко е дал заповед да свалят руските дронове минаващи през беларуското въздушно пространство по пътя към Украйна. Беларуските ВВС са свалили 2 руски дрона над Беларус. Всичко говори че Лукашенко е загрижен за собственото си бъдеще и се дистанцира от Путин.
3
0
 
0
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 седмица
Нежно ли ги помилва?
2
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
да те убият е милосърдия в блатная
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ах какво милосърдие в Блатная 2