Покупката на къща може да остане недостъпна за много канадци в обозримо бъдеще

Цените на жилищата в Канада са се увеличили средно с повече от 30%
30 сеп 2024 19:02, Гергана Попова
20
Покупката на къща може да остане недостъпна за много канадци в обозримо бъдеще
Снимка: БГНЕС/ EPA

Покупката на къща може да остане недостъпна за много канадци в обозримо бъдеще, като е малко вероятно разходите за ипотечни кредити да намалеят достатъчно, за да компенсират високите цени на жилищата и слабата покупателна способност, казват икономисти и агенти на недвижими имоти, пише Ройтерс.

Дори с очакванията, че Канадската централна банка ще продължи да намалява лихвите през следващите месеци, въпросът за достъпността на жилищата - който задуши резултатите от анкетите на премиера Джъстин Трюдо - едва ли ще избледнее преди следващите избори.

Мандатът на правителството на либералното малцинство изтича в края на октомври 2025 г., но изборите може да се случат много преди това.

"Няма да се върнете към достъпен диапазон за жилища на устойчива основа в продължение на десетилетие", каза миналата седмица на конференция Тони Стило, директор на групата за прогнозиране и анализ Oxford Economics.

Много канадци бяха изхвърлени от жилищния пазар, откакто лихвените проценти започнаха да се покачват преди две години. В същото време огромният приток на имигранти тласна населението на Канада до рекордни нива, като допълнително увеличи търсенето и цените на жилищата.

Тъй като лихвените проценти започват да намаляват, най-евтиният ипотечен лихвен процент - петгодишният фиксиран - сега носи процент от около 4,75%, което е спад от 150 базисни пункта спрямо преди година. Въпреки това, спадът - и очакванията за по-нататъшно облекчаване - не успяха да предизвикат подем в покупките на жилища.

За "по-голямата част от потенциалните купувачи, които са встрани, ако това означава $50 или дори $100 по-малко на месец благодарение на по-ниските лихвени проценти, това все още е непосилно", каза Робърт Хоуг, помощник главен икономист в Royal Bank of Canada.

Цените на жилищата в Канада са се увеличили средно с повече от 30% от април 2020 г., докато лихвените проценти скочиха с 4,75 базисни пункта, докато започнаха да падат през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Канадажилищаимоти
Още от ЕС
Нидерландия стана втората в света, която разполага с флот от F-35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 40 минути
А нашите балонаджии с 2 лева в джоба все още чакат балона да се спука и да си купят жилище за 7 000 лева в центъра на София. С кредит взет от банката де, защото те и 7 000 лева нямат накуп :)))))))))
19
1
 
4
 
! Отговори
До 17: преди 44 минути
Канада бе добра страна за живеене допреди 30 години. След това постепенно нивото спада всяка година постепенно. Тези програми, за които пишеш може да са съществували преди десетилетия но не и сега. Миналата година канадското правителство вкара най-умишлено над 1 милион индийски мигранти като това доведе до повишаване нивото на живот. В момента има програма за Медицинска Помощ за Самоубийство за хора, които са болни и нямат пари за лекарства и лечението. Дори България е по-добре от Канада сега.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 59 минути
Това е съвременното заробване .
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Какво да обсъждаме Канада, я да си видим нашата къщичка. Квадрата незнайно защо е в евро, което се равнява на няколко заплати. Там не ти продават недовършено жилище за разлика от тук. При нас е плачевно, не в Канада. Там има такива програми, че няма проблем да живееш под наем цял живот.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хора, покупката на къща е непосилна и сега. Единственото изгодно е да можем да си ги построим САМИ, както дедите ни са правели. Да не сме сакати, Я. Да, няма да е за година две, а за пет, но ще стане. Айде
15
0
 
3
 
! Отговори
Продавачката до брок преди 1 час
Брокере, в грешка си. Не взимам 4000 в ЛИДЛ, а взимам 10000. Дай да правим сделка за къща за 10000000 . Муа ха ха.
14
0
 
5
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 час
До 9: "Продавачка в Lidl взема около 4000 долара и то само в един магазин във Вашингтон." --- --- --- Първо, магазин от веригата Лидл в Канада НЯМА. Второ, повечето персонал в магазините в Канада като касиерки и общи работници в различните департаменти са ПАРТ-ТАЙМ, над 80% от персонала се вземат УМИШЛЕНО ученички и студентки на МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА, аз МОГА ДА СЕ ОБЗАЛОЖА С ТЕБ, ЧЕ В В ЦЯЛА КАНАДА НЯМА ДОРИ ЕДНА КАСИЕРКА СЪС ЗАПЛАТА ПОВЕЧЕ ОТ $2000 НА МЕСЕЦ. Престанете да лъжете!
13
1
 
0
 
! Отговори
До Брокер от 9 преди 1 час
Е, да де!Ако си брокер сметни колко е 70% от едномесечен наем на едностаен в София и ще видиш, че касиер-продавач в Лидъл да се счупи от работа, след 5та год., най-много ще си докара нето 1800-1900лв. заплащане.Това за 4800лв/месец и 12000лв. след няколко години е за друга професия, компания и държава, но не и за Лидъл, нито за България
12
0
 
1
 
! Отговори
Брокер до 9 преди 1 час
Говоря за продавач в Лидл в София, не за Вашингтон.
11
1
 
1
 
! Отговори
До ИТ преди 1 час
А никак си ги купи без кредити? Защо ви дават толкова високо незаслужени заплати а не дават на нас обикновените хора които не сме имали късмета да ни уредят да станем аитита
10
0
 
1
 
! Отговори
ИТ преди 1 час
Когато купувах двустайния и тристайния за 60к и 100к евро наистина ми се видяха адски много (дори без кредити) и все още смятам така. Явно балъците нямат край да се надпреварват с "инвеститорите"!
9
5
 
0
 
! Отговори
До Брокер преди 1 час
Продавачка в Lidl взема около 4000 долара и то само в един магазин във Вашингтон.Навсякъде другаде заплатата им е уредена така, че да се равнява на 65-70% от месечния наем на апартамент с една спалня. Всичко друго е просто невярна информация.Включително и заглавието на тази новина. Канадците, които искат да си купят къща, мислят в три стъпки: 1. Не им е необходима и 2. Правителството да ги дотира.3.След 5-та год., къщата става инвестиция.И това е действителността
8
0
 
5
 
! Отговори
Хи хи преди 1 час
Малиии, и тва в Канада даже не е тухла, а дървено бунгало, дето му викат къща...и тая дървения няколко кубика дърва се плаща цял живот....тц тц тц.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В сащ вече е така
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да вземат пример от южните си комшии. Много от тях вече избраха да живеят на палатки по тротоарите, а по-заможните - в каравани
5
0
 
8
 
! Отговори
Дино преди 1 час
Канада е една бензиностанция с ракети.
4
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 2 часа
Канада е суровинен придатък на Америка. Страни с подобна икономика са бедновати, но Канада уж не била такава. Е, джендър-цоциалистите които си избират на власт я правят такава.
3
3
 
7
 
! Отговори
Брокер преди 2 часа
Обяснявам му на един, че цените в София няма да падат и е нормално до 2 години да стигне 10 хиляди евро квадрата, а в централните части на София 15-20 хиляди евро квадрата и е добре сега да купува, а той ми се репчи, че нямало как панелка в Люлин от 55 квадрата да стигне 550 хиляди евро. Ами казвам му, има как. При положение, че една продавачка в Лидл взима 4800 лева чисто на месец, а ако работиш там 5 години, заплатата автоматично става 12 хиляди чисто на месец, ама той пак ми спори.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Кири като се върне там ще остане бездомен, горкият!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А, какво ни интересува българите, дали канадците щели да имат къщи.