Десетки загинали и 61 изчезнали при потъването на 2 лодки край Джибути

Хиляди африкански мигранти плават през Червено море
2 окт 2024 13:42, Гергана Попова
16
Десетки загинали и 61 изчезнали при потъването на 2 лодки край Джибути
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 45 души загинаха, а много други са в неизвестност, след като две лодки с мигранти се преобърнаха край бреговете на Джибути, съобщиха официални лица, цитирани от BBC.

Лодките са напуснали Йемен с 310 души на борда, преди да потънат в Червено море край източноафриканската държава във вторник, съобщи Международната организация по миграция (МОМ).

"Към днешна дата 61 души все още са в неизвестност и операциите по издирването продължават безмилостно", каза бреговата охрана на Джибути.

Това е пореднатакатастрофа, сполетяла маршрута, описан като един от най-натоварените и опасни в света, използван от бежанци и мигранти от Африка.

От рано сутринта в понеделник се провежда "мащабно издирване", подкрепено от IOM, като 115 оцелели вече са спасени, съобщи бреговата охрана на Джибути. "Оставаме ангажирани с намирането на изчезналите хора и гарантирането на безопасността на оцелелите", се казва в изявление на агенцията.


Лодките са потънали само на 150 метра (492 фута) от плаж близо до северозападния район Хор Ангар в Джибути, добави бреговата охрана.

Хиляди африкански мигранти плават през Червено море към богатия на петрол залив всяка година, опитвайки се да избягат от конфликти, природни бедствия и лоши икономически перспективи.

През юни най-малко 56 сомалийски и етиопски мигранти загинаха, а 140 други бяха обявени за изчезнали, след като лодка от Сомалия се преобърна в Аденския залив, край южното крайбрежие на Йемен. Сред загиналите са 31 жени и шест деца.

Броят на мигрантите, пристигащи в Йемен от Африканския рог, се е увеличил от около 73 000 през 2022 г. до повече от 97 200 миналата година, според МОМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от НОТИФИКАЦИИ
Слънчево затъмнение ще образува "огнен пръстен" над Южна Америка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Асен преди 54 минути
Идеално.без това имаме много от тях
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В 12 замениха със звездички общото название на категорията на гopuлuтe и шuмnaнзeтaтa.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
След като там се изсипаха планини от пари с цел да им се помогне, но това се оказа безрезултатно, нека да оставим естествените закони да си свършат работата. Да се забрани да бъдат приемани в Европа (останалите континенти да решат какво ще правят) и да се спрат всичкитези безумни филантропични мисии, благодарение на които тези се размножиха до такава степен. Който има качества да се развива, той ще го направи. Който е решил да води живот, сравним с този на ***, сам е определил съдбата си.
11
1
 
9
 
! Отговори
Тошо преди 1 час
От Европейските брегове при приближаване на мигранти трябва да се стреля!След още десетина години ще са повече от нас в Европа.Кой ще ги храни тогава,ще настане пълна анархия
10
3
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 час
Операцията по спасяването продължава безмилостно-когото намерят жив му помагат да потъне или да изчезне!
9
1
 
8
 
! Отговори
Продължението преди 1 час
Постарали се всеки да разбере за тези помощи, а също и че не са задължени да ги ползват. Резултатът: Храната взимали до трошичка. Продължили да се лекуват при местните шамани и в мед.пунктове отивали само когато случаят е безнадежден. Около 30% от децата посещавали училище, но без да спазват дисциплина - всяко отивало когато реши и си тръгвало когато поиска. Кондом никой не ползвал. За 4 г. продължителността на живот се увеличила с 2 г. и всеки оставял по 5-6 деца. Нужен ли е коментар?
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 3 Щото кравешки мозъко в Русия за да ядеш, трябва да работиш! Тоя номер с цоцането на социал за сметка на работещите бели и образовани хора минава само в ЕС и САЩ. Засега!
7
1
 
6
 
! Отговори
Преди време разказах преди 1 час
за 4-годишна програма, приложена в един от най-бедните райони на Африка с цел подобряване на условията на живот. В този район средната продължителност на живота била 15-16 г. и почти всеки оставял по 3-4 деца. Тоест, започвали да се възпроизвеждат още на 11-12 г. Програмата включвала 4 вида помощи - храна, достатъчна за целия регион; полеви медицински пунктове, които да покрият цялата територия; училища, достатъчни за всички деца; неограничено количество кондоми. Продължавам -
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
С две думи, не им се работитам, където са родени. Чули са, че някъде дават пари наготово и юруш на маслините!
5
1
 
10
 
! Отговори
А преди 2 часа
По-често да се случва.За Европа са пътували скакалците,да ги издържаме и тях и бъдещите им поколения
4
5
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 2 часа
Поради същата причина ,която руските богаташи и политици пращат децата си на запад.Дори децата на родните рософили учат и работят на запад,а родителите им получават от тях пари.Русия е една клоака, дори родните копейки го знаят,но промиването на мозъци е продължило доста дълго тук
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен Горките хора! Не бягат от хубаво...По-интересното е, защо ли бягат в посока "загниваща", "разпадаща" се Европа и ЕС...? Някой знае ли? Защо не бягат към просперираща, фашистка русия? Към свободен, горд иран??
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Защо бягат от Африка, където имат прекрасни условия за живот, щом за 20-30 години държавите в Африка удвояват населението си?!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Редовно четем за такива трагедии. Жалко за погубените хора. Но аз се питам, след като десетилетия наред толкова милиарди се изляха с цел подпомагане на развитието на африканските държави, защо те все още са на такъв хал и какво всъщност са тръгнали да търсят мигрантите, бягащи към други континенти?