Тим Бъртън се страхува от изкуствения интелект

Смесил негови рисунки с героите на Дисни
24 окт 2024 22:23, Стела Стоянова
7
Тим Бъртън се страхува от изкуствения интелект
Снимка БТА

Режисьорът Тим Бъртън разкри по време на откриване на изложба с негови творби в Лондон, че се страхува от изкуствения интелект (ИИ), предаде Асошиейтед прес.

Въображението на Бъртън създава духове и призраци, марсианци, чудовища и неудачници. Всички те са представени на експозицията, която се открива точно навреме за Хелоуин.  Това обаче, от което се страхува режисьорът, е изкуственият интелект. Бъртън разказа, че е видял уебсайт, който е използвал изкуствен интелект, за да смеси негови рисунки с героите на Дисни. Това го е разтревожило изключително много.

Режисьорът сподели, че според него ИИ е неудържим, защото „щом един човек може да го направи, всички хора ще го направят“. Но той се засмя на въпроса дали би използвал технологията в своята работа. „И да превземе света?!“, каза той.

Изложбата разкрива Бъртън като аналогов художник. Той започва да експериментира с бои и цветни моливи в дома си в предградията на Калифорния още като дете през 60-те години.

Десетилетия по-късно, след филми като „Едуард Ножиците“, „Батман“, „Кошмарът преди Коледа“ и „Бийтълджус“, идеите му все още започват с рисуване. Изложбата включва 600 експоната от колекциите на филмовите студия и личния архив на Бъртън и проследява идеите му от скиците през сътрудничеството със сценографи, продуценти и дизайнери на костюми до големия екран.

Наред със стотиците рисунки има реквизит, кукли, декори и емблематични костюми, включително ноктите на Джони Деп от „Едуард Ножиците“ и черният  латексов костюм на Жената-котка, носен от Мишел Пфайфър в „Батман“.

Бъртън, чието дългоочаквано продължение на комедията на ужасите „Бийтълджус Бийтълджус“ беше представено на филмовия фестивал във Венеция през август, сега снима втория сезон на сериала „Уензди“ на Нетфликс, посветен на семейство Адамс.

Изложбата „Светът на Тим Бъртън“ (The World of Tim Burton) ще бъде открита в петък, 25 октомври, и продължава до 21 април 2025 година, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Балкани
На браздата: 47 крави, затворени в камион, 6 дни стоят между България и Турция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Руси преди 20 минути
Трябва да го има ,но да е от полза. Повече хора да работят с ръцете си и така.
6
0
 
0
 
! Отговори
Язе преди 31 минути
Не е много мъжко ама мен ме е страх от г-н Бъртън.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
Семейство Адамс е от 1950-та, Батман е от 1939-та, Битълджус е по Майкъл Макдауел, Едуард Ножиците е по новелата на Каролин Томпсън. Изкуствен интелект или сценарий? Тоя е режисьор. Не е измислил НИЩО. Не е написал един ред. За какво изобщо говори? Освен да облече всички с гардероб от погребална агенция (което пак не е негова работа) и да ги гримира все едно са ги били на боксов мач - всичките му филми са абсолютно еднакви като визия - "вижте ме колко съм побъркан". Все едно Азсис да прави филм.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тоя Бъртън не ми мяза да е първа младост.За чий се страхува?Дреме му на шушоната. Като легне в земята всичко ще е тихо и спокойно.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Я, този носи името на собствениците на жалкото подобие на медия от сегодня.ру.
2
0
 
0
 
! Отговори
Изкуственио интелект преди 2 часа
Съгласен съм с Анонимна. Аз също се страхувам от *** Бъртън
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 2 часа
Ами, нещо, което не е с всичкия си, си е страшно нещо.