Разбраха се: Премиер – Борисов, РБ взима 6 от 18 министри

Трима вицепремиери в МС, единият ще е от РБ без портфейл, АБВ с министър
Обновена: 4 ное 2014 15:50 | 4 ное 2014 15:11,
396
Разбраха се: Премиер – Борисов, РБ взима 6 от 18 министри
Бойко Борисов Снимка: БТА

ГЕРБ и Реформаторският блок постигнаха принципно съгласие по структура и състава на бъдещото правителство. Това стана по време на двучасова среща между лидерите на двете преговарящи страни.

Още по темата
След разговорите стана ясно, че РБ и ГЕРБ подкрепят Бойко Борисов за премиер на бъдещия кабинет. Новият Министерски съвет ще има 18 министри и трима вицепремиери.

Реформаторите ще получат 6 министерски поста и 1 вицепремиерски без портфейл.

Обсъдени са и имената на бъдещите министри. Предстои обаче те да бъдат одобрени от парламентарните групи на двете формации и тогава ще бъдат огласени.

В кабинета ще има и министър от АБВ.  Все още не е ясно дали в кабинета ще има и министър от Патриотичния фронт. „Утре предстоят тристранните ни срещи с останалите потенциални партньори, с които ще търсим съгласие, за да постигнем мнозинство“, каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По време на днешните преговори е обсъден и въпросът за бъдещите областни управители. Засега е постигнато съгласие само за принципа, по който ще се назначават, а имената ще бъдат разглеждани на по-късен етап. Обсъдено е било и създаването на няколко парламентарни комисии, както и разделянето на икономическото министерство на три – икономика, енергетика и туризъм.

Решенията в бъдещото правителството ще се взимат с консенсус в парламентарен формат и консултативен към МС, стана ясно още след срещата.

ГЕРБ и РБ обявиха, че имат готовност да обявят в най-кратки срокове новия кабинет. „Нашето желание е възможно най-рано, след като получим мандата, да внесем за гласуване и кабинета“, каза Румяна Бъчварова.

Тя нарече днешните преговори началото на финалните консултации за съставяне на кабинет. „Разговорите бяха изключително полезни и конструктивни, насочени към конкретно решаване на практически проблеми“, каза тя след края на преговорите.

„Реформаторският блок никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи своя кандидат за министър-председател. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер като кандидат за премиер и получиха подкрепата на РБ при общото мнение, че това е най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в 43-тото НС“, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той съобщи, че няма да заеме министерски пост.

Предстоят консултации за подкрепа на програмата на ГЕРБ и РБ от други политически сили.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
4
 
3
 
! Отговори
SS преди 9 години
SAGLASEN SAM BOIKO DA BADE MINISTAR PREDSEDATEL!.....KAZAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
265
1
 
12
 
! Отговори
extremist преди 9 години
Тия ги били избрали с мнозинство ,а 95% от коментарите са псувни към тях. Много интересено
264
2
 
7
 
! Отговори
незнам... преди 9 години
бате бойко бая го е закършил, че да се надупи толкова много на РБ, няма начин крадената пара бързо свършва, не като да е работил здраво...
263
2
 
9
 
! Отговори
serveau преди 9 години
bat boiko ste se otkazva ot taburetkata na premiera, otstapva mestoto na bat sali?! :)))ai chestito vi, a i na bat sali i da izkara pone 3 mandata bg premier! :)))
262
2
 
13
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Бойко Борисов, Радан Кънев и *** Бареков са незаконни деца на една и съща политическа ***. И тримата проявяват една и съща генетическа слабост, щот са ,,кофти генетически матрял"-никога нямат собствено мнение повече от 2 часа. И тези ще ни управляват! Хак ни е !
261
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сидерастите пак се разцвилиха...
260
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАТи се появи бре почна да става скучно без ***, а за землянките не си го и помисляй (правят се във военно време)За Тиквуна война няма да има - кой се бие за гюбре.
259
2
 
12
 
! Отговори
до 341 преди 9 години
Абре ти много малко знаеш за чернокожите!!!! :))) расовата дискриминация е двустранна, а не едностранна! Бочко за Обама е *** в пряк и преносен смисъл! :))) Сладък е Обама, ама е за САЩ!
258
4
 
14
 
! Отговори
... преди 9 години
За да се оправи България, трябва да се наложи нов вид управление. Ние сме такава нация просто ,че отговарят ли много хора за нещо, всеки гледа да краде и да бяга от отговорност. Няма значение кой и кои партии ще спечелят. На книга може да е правилен този модел на управление , но ние българите сме друга мая.На нас ни трябва Диктатура! Народа избира един човек и той да е отговорен за всичко. Да се описва ВСЕКИ ДЕН какво се е свършило и на всеки 3-5 месеца електронни избори.
257
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"корумпирана европейска ***!" за тиквуна рушвет не е нужен и потупване върши работа.Особено ака се действа на принципа : *** син , ама наш *** син.Всичи кукли на вериги са такива, как беше има образ звук няма - зет(тиквун).
256
1
 
7
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Манипулират с патриотизъм , започва да се наблюдава радикален патриотизъм за да може да влизязат в Парламента
255
1
 
5
 
! Отговори
До 322 преди 9 години
По-грамотен...се пише...
254
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бъде светлина , моля! Ама тук кресливите мазохисти бойковисти се яко пънат и скърцат - Бойко, Бойко, ...., сакаме бойй, бой, бой по кратуните/празните тикви! :))))
253
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям урожай от тикви тая есен, ще видиме зимата ако е добра какъв *** ще излезе.
252
2
 
12
 
! Отговори
фауст преди 9 години
самозапалванията започнаха вместо да се палите запалете тях
251
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е велик.
250
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е голям поли тиква!
249
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***
248
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е голям политик.
247
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запишете си 3 дена след коронясването си Тиквун Тиквич Премиеров ще отскочи до щатите за потупване и инструкции.Аз така кучето си дресирам :послушание срещу бонбонка (кучешка)