Ромите са по-добри, отколкото си мислим!

Авторите на "Ром Кихот" говорят за пребиваването си сред гетото
Обновена: 10 окт 2013 15:03 | 10 окт 2013 15:03, Петя Славова
41

Кадър от "Ром Кихот". Снимка: Sofia Biting Docs

Животът в места, които дори на Google му е трудно да проследи, е видян през очите на четирима роми в махала в Кюстендил. Те са главните герои в документалния филм „Ром Кихот“. Историята им открива първото издание на Sofia Biting Docs, направен със съдействието на чешкия фест за човешки права „Един свят“. Режисьорския стол си поделят Петя Накова и Нина Пехливанова, които се познават от обучението си в Нов български университет. За да направят филма си, изкарват година и половина сред местното население, където опознават тънкостите на общуването с ромите и дори се сприятеляват с част от тях.

Историята им е за "ромските кихотовци", събирателен образ на които е единият им главен герой – Валери Леков. Той е от ромски произход, но е успял да излезе от средата си и днес работи като журналист в БНР, а също така учи и режисура. Как живеят ромите и демонизиран ли е техният образ, разказват Петя и Нина пред Dnes.bg.

Главният ви герой Валери е студент режисьор. Трудно ли е да се режисира режисьор?

Петя: Докато правихме филма, той беше само актьор и журналист. Много лесно беше с него. Винаги поддаваше. Можехме да разчитаме, че каквото искаме – ще направи. Имаше и моменти, в които флиртуваше с камерата, и някои от тях ги изрязахме.

Нина: Направо обожава камерата. Такава му е натурата. Познаваме го лично и знаем, че е добронамерен, но действахме с голямата ножица на монтажа, тъй като хората можеха да го възприемат, че преиграва. Иначе истината е, че Валери носи разказа и заради това, че е широко скроен, може да представи всяка гледна точка.

От една страна, образът на ромите е сатанизиран, а от друга пък много ги възхваляват. Как се е получило във вашия филм?

Петя: При нас има превес на позицията, че те са по-добри, отколкото си мислим. Открихме една „средна класа“ роми, които не са онези, които наричаме мръсни, лоши и крадливи. Нито пък са идеални, които живеят охолно. Героите ни са в ромска махала, в съжителство с роднини, имат си своите трудности, както и хубавите си и лоши моменти. Те са хора. Нищо повече. Не крадат, лъжат, колкото всички българи, и си печелят парите трудно, както средностатистически българин.

Нина: Истината е, че никой не е бил в ромска махала, ако не му се е налагало. Така осъзнахме каква невероятна митология се е получила при рисуването на образа на ромите. За тях има невероятни легенди и е изграден плосък медиен образ. Като отидохме в махалата, видяхме, че животът си тече съвсем нормално. Когато навлязохме по-дълбоко в домовете на хората, усетихме, че техните проблеми, стремежи и мечти са като нашите. Това ни провокира да разкажем за тях. Филмът ни не е етнически, а човешки.

Защо ви бе нужно да видите живота им цяла година и половина?

Нина: Целта ни бе да направим по-дълго наблюдение.

Петя: Циганите като хора са много експресивни, много колоритни, шумни и будни. Пускат се по някаква повърхност да представят много образи. Искахме да вникнем в живота им и да проследим някакви събития. Затова се наложи да снимаме толкова дълго, на периоди, разбира се.

Различно ли е отношението ви към ромите от преди започването на снимките?

Петя: Представите ни се промениха, отношението – не. Аз тръгнах с представа, че човек с човек не може да не се разбере и да не се сработи. Оказа се, че има все пак някои разминавания в разбиранията ми. Имаше и разочарования. В крайна сметка не може някой да промени отношението ти, тъй като ти и със съседа си може да имаш разминавания.

Кое беше най-трудното по време на снимките?

Нина: Много са нещата, защото направихме филм, разпилян във времето. Много по-лесно се снима от 1-во до 20-то число. Концентрираме ресурса, хората, енергията и го правим. А дългосрочен проект не става така. За героите също беше трудно, защото твърде дълго трябваше да се ангажират с нас. Това си е ангажимент, една връзка, която от служебна се превърна в приятелска. Все пак тя е дългосрочна и това ги натоварваше, защото голяма част от тях живеят ден за ден.

От наша страна също бе трудно чисто организационно, дори битово, да ходим постоянно до Кюстендил, без значение времето. Трудно е да държиш екипа цял и мотивиран през всичкото това време, защото всеки от нас трябваше да изпълнява и други ангажименти, за да оцелява и трябваше да съвместява другите ангажименти с филма.

Трудно беше и защото сме две различни култури и докато се омешаме и разберем клопките на другите култури, мина време. А това време беше болезнено.

Ще ми дадете ли примери?

Нина: Мен ме посрещаха с въпроса колко деца имам. Като им казвах, че нямам, и веднага последва въпросът на колко си години. Първо бях на 25, после на 26, а те ме гледат с едно съжаление, че съм на такава преклонна възраст и още не съм омъжена и нямам деца.

Петя: Аз бях по-добре, тъй като имам едно дете, но мен ме подканяха да имам още.

А те наясно ли са с техния проблем, че раждат толкова млади?

Петя: Единият от проблемите в нашето отношение към тях е, че много общо говорим за всичко. Не мога да кажа, че са наясно или че не са. Има хора, които са и такива, които не са. Всичко има там.

Главните ви герои ще дойдат ли на премиерата на филма в Дома на киното?

Нина: Без най-малкия ни герой, с когото бе най-трудно да се работи и по време на снимки. Той живее в гетото в изключителна нищета и мизерия. Няма мобилен телефон. Единственият начин да се свържеш с него е да отидеш до дома му, до училището, до мястото, където рита футбол, и затова днес главният ни герой Валери Леков след тридневно издирване успя да го намери. Дълго е преговарял. И въпреки че Емо има разрешението на родителите си, не е пожелал да дойде в София. А той не е излизал от Кюстендил.

Петя: Той в момента е девети клас. Намерихме го чрез неговата учителка. Каза, че е много симпатично и будно дете. Той наистина е такъв. Таи в себе си много интересно достойнство, което веднага се усеща. Много от дечицата, като ни видят и започват да ни искат пари за кола или вафла. Идват да ни разпитват. А той не е от тях. Не съм срещнала друго дете от квартала като него. Държи се спокойно, настрана. Дори като му купуваме нещо, докато сме с него – той го отказва.

Филмът открива фестивала Sofia Biting Docs. Отива и на фестивал в Германия.

Нина: Да, селектиран е. Прожекцията е на 9-ти ноември. Двете с Петя ще сме там да го представим лично. Филмът се отделя от нас като тяло и започва да води свой живот и се надяваме да намери свои домове и пространства. Даваме го активно на различни фестивали. Търсим разпространение в европейските телевизии със социална насоченост, защото филмът си плаче за телевизия и основната ни цел е да стигне до повече хора.

Какви са очакванията ви от европейската публика, която отскоро се е насрочила към тези малцинства?

Петя: Нямам очаквания, вярвам в европейския дух.

Музиката е на Мартин Любенов, познат от формацията Джазта Праста. Той също е от ромски произход...

Нина: Много ни помогна. Той е човекът, който може да направи разрез как даден епизод ще се възприеме от цигани и от българи или дори и Европа, тъй като добре познава нравите на отделните общества.

По-трудно ли е двама режисьори да правят един филм?

Петя: И да, и не. Трудното е, когато сме на различно мнение да сглобим едно, а лесно е, защото някои неща, които аз не мога – Нина ги прави и обратното.

* Премиерата на "Ром Кихот" е 10 октомври от 19.00 часа Дом на киното. М оже да видим филма още на 12 октомври от 21.00 часа – Дом на киното, 14 октомври – от 18.30 часа в Евро синема и на същото място и същия част на 18 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
don kihot преди 10 години
ne znaq kakvo mislqt vsichki v balgariq, no az smqtam ako imah tazi vazmojnost bih dal vazmojnost na tezi koito iskat da se integrirat no tova ne zavisi samo ot ciganina HASAN no i ot nas koito kazvame che shte otvorim vrata no klucha go nqma . s dve dumi kazano samo taka si govorime , za da se opravdaem poneje sme nai mrazeshtite v cql svqt, kato iskluchvame opredelenite lichnosti , NACISTITE koito sa fanatici
31
2
 
2
 
! Отговори
Гаджо преди 10 години
Подобни, да не кажа абсолютно същи коментари, можем да четем за нас - българите в чужди сайтове. Например в европейските сайтове, там българина е третиран, така, както *** в България. Извода е, че българина едва ли скоро ще се интегрира в Европейското общество!!!Може би тогава, когато, *** в българското.
30
0
 
7
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
аКО СА ДОБРЕ ЗАРОВЕНИ ДА.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Альоооо, мислили били, ми то апаратура трябва за тази работа. Сложили полицаите на пъпа на София, да им пазят г*за, а селяните да ***, на три села един полицай.
28
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
*** znajat li 4e prez 19-ti vek angliiskite varvari sa izvurshili genocid nad *** tam?Sega *** da sudat Anglia za sto milijarda evro.OON da priznae angliiskia genocid nad ***.*** v Bulgaria sa 165 pati po-tolerirani otkolkoto v Chehia.S Anglia ne mojeme da pravime sravnenie,zashtoto kakto kazahme tam *** sa iztrebeni.Germanskite nacisti sa po-vuzpitani I po-tolerantni ot angli4anite.Anglia se upravljava ot iluminati-satanisti.Tezi demoni podkrepjat islama.
27
6
 
1
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Срам ме е да съм БЪЛГАРИН леле леле мн ни порасна работата а не виждаме кво става по света и у нас. Не визирам бнт защото тяхната цел е да ни държат в поданичество. Но БРАВО Българи, продължавайте да дискриминирате, и след някоя година когато броят на мургавелковци стане повече от "братята" Българи (визирам микса от траки, славяни и пра-Българи), да видим къде ще се покривате. Незнам генът променя ли се, но аз постоянно търся начини да използвам мозъчния си капацитет за нещо продуктивно.
26
0
 
1
 
! Отговори
Райна преди 10 години
Както Шерлок Холмс казва: без да познаваш фактите, не вади заключения! иначе собствените си идеи ще приспособяваш към възникналите факти и ще се отдалечаваш от реалността.И все пак, кой спомен е реалността? Ако и двата са, тогава какво правиме?Моят случай е изключение, не всички българи могат да се похвалят с това, че за *** нямат конкретна негативна или позитивна реакция. Аз други нации мразя със сигурност
25
0
 
3
 
! Отговори
Райна преди 10 години
Имам 2 случая с ***. 1. като малка ме повериха на една братовчедка, да ме "пази". Тя отиде да се *ука някъде, а аз се лутах сама, ревейки в тъмното, без да знам къде трябва да отида. Една *** ме приюти при децата си. Невероятно явление беше както домът й, така и семейството й. На една черга на земята се търкалях с неизвестен брой ***, но на сутринта ме придружиха до къщата на прадядо ми. 2. горе-долу с този спомен в душата и аз приютих едно черноляво. Вече много съжалявам.
24
1
 
12
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
...САМО,КОЙТО Е ЖИВЯЛ И БИТУВАЛ ДО И СРЕД ***.ЗНАЕ ЦЯЛАТА И ПЪЛНА ИСТИНА...!
23
5
 
14
 
! Отговори
СКИНАР преди 10 години
Най-добрия *** е МЪРТВИЯ *** - Българска народна поговорка !
22
1
 
19
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Най сигурния начин да пробие някой наш кинаджия на запад е да направи филм за това колко са добри ромите (***,арапите,***..сите)и колко лоши останалите. Колкото повече някой се е надупил и разтворил бузите толкова по големи овации получава от наглите масони и евреи.
21
1
 
18
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Роми не съм виждал и не ги знам какви са ,обаче *** познавам доста и повечето са ***. Познавам и няколко свестни но и с тях е трудно да намеря общи теми или интереси.
20
1
 
18
 
! Отговори
коци преди 10 години
Питайте франсетата какво ще кажат ????????
19
3
 
25
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
За това ли има поговорка:Господ да пази от *** комшия!
18
3
 
31
 
! Отговори
На мама режисьоркат преди 10 години
Ей добре, че бяха тези режисьорки! А, аз бяхчувал, че 90% от битовата престъпност в България е ***. И мислех, че *** изнасилват и убиват баби и дядовци по селата за едната пенсия. Добре, че ми отвориха очите. И наздраве, и да им е сладко с хонорара.Сега да направят и един филм - "Българите са по-лоши, отколкото си мислете". Мисля, че още по-добре могат да спечелят. Може и международна награда да получат.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната боза с цел да се правим на интересни и велики творци.Какво ще ми снимат филм тия кукувици, като всеки ден виждам *** действителност.За какво да ходя в махалата, като *** сред нас са по-вече от достатъчно.Имало не знам си какви, които били еди какви си, а мен ме интересува масово тая *** да спре да паразитира и да живее по други закони .
16
23
 
7
 
! Отговори
бай мангал преди 10 години
до всички патриьоти.и псевдо-насионалисти.*** краде за да оцелее-абългарина да забогатее.Кой ли разпродаде и ограби България?
15
3
 
32
 
! Отговори
СССРейчо преди 10 години
*** са много по-ЛОШИ, отколкото си мислите. Над 95% от тях крадат безогледно, секат дървета, обират ниви и дворове, пребиват и убиват стари хора !!! Морал - нула, съвест - никаква, това е БГ *** - Ром ири каквото си измислите( ***, която съсипва България, тотално и безвъзвратно !!!
14
2
 
26
 
! Отговори
лудият мунчо преди 10 години
А защо не направите филм,за опустошените от *** български села,за изнасилениет баби и избити старци?Защо не отидете да поживеете в тези села,на равна нога с местните хора?Няма да отидете,защото евреите не плащат за това.
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Авторите на тая книга да си стоят в гетото при ***, като си ги харесват толкова.