Защо бананите са сред най-полезните плодове?

Българинът изяжда 10 кг годишно
30 мар 2024 11:57, Петър Бойчев
33
Защо бананите са сред най-полезните плодове?
Снимка БГНЕС

Бананите са най-популярният плод. Българинът изяжда средно по 10 кг банани годишно - около 100 банана. Съществуват стотици ядливи сортове, които се разделят на два различни вида: банан и плантаин.

Бананите имат ясно изразена форма и твърда, но кремообразна месеста част в дебела, негодна за консумация кора. Въпреки че хората смятат, че бананите имат жълта кожа, цветът им се променя от зелен (недоузрял) през жълт (узрял) до кафяв (презрял).

Бананите растат на клъстери от 50-150 броя, като отделните банани се групират в гроздове, наречени "ръце", от по 10-20 броя наведнъж. Най-популярният вид банан е големият, жълт, с гладка кожа сорт сладък банан.

Те се различават по размер и цвят и обикновено се консумират сурови. По-големите зелени банани се наричат плантаини. Бананите се приготвят по начин, подобен на този на зеленчуците, като обикновено са печени или пържени.

Какви са ползите за здравето от бананите?

1. Подпомагат здравето на червата

Бананите имат успокояващ ефект върху червата благодарение на високото си съдържание на пектин - разтворими фибри, които не само помагат за понижаване на холестерола, но и нормализират работата на червата.

Високото съдържание на фибри в бананите спомага за усещането за ситост и изглежда намалява подуването на корема. Съдържащото се в бананите устойчиво нишесте има и пребиотичен ефект, тъй като помага за подхранването на чревните бактерии, които увеличават броя си и произвеждат полезни съединения, наречени късоверижни мастни киселини.

2. Могат да подпомогнат здравето на сърцето

Бананите са пълни с ценни микроелементи, особено калий, който е един от най-важните електролити в организма. Калият помага за регулиране на сърдечната дейност, както и за баланса на течностите, който е ключов фактор за регулиране на кръвното налягане.

Ефективността на богатите на калий храни, като бананите за понижаване на кръвното налягане и предпазване от сърдечни заболявания и инсулти е добре приета и подкрепена със значителни научни доказателства.

3. Могат да помогнат при лечението на киселини в стомаха

Неузрелите банани помагат за неутрализирането на стомашната киселина, а съдържащото се в тях растително съединение - левкоцианидин, изглежда подпомага дебелината на лигавицата на стомаха. Това означава, че бананите, стига да не са добре узрели, могат да бъдат полезна добавка към диетата на хората с киселини.

4. Повишават енергията

Тъй като имат ниско съдържание на вода, бананите обикновено имат повече калории, както и по-високо съдържание на захар в сравнение с други плодове. Те съдържат захар под формата на захароза, фруктоза и глюкоза в комбинация с фибри, което им позволява да доставят незабавен и същевременно продължителен прилив на енергия.

Тъй като са богати на калий, те подпомагат свиването на мускулите по време на тренировка и могат да намалят риска от крампи. В този смисъл бананите са ценно допълнение както преди, така и по време на продължителни интензивни физически упражнения.

5. Могат да поддържат доброто ви настроение

Бананите съдържат триптофан - аминокиселина, която тялото превръща в добрия за здравето мозъчен химикал серотонин.Той е известен с това, че подпомага релаксацията, подобрява настроението, намалява тревожността и като цяло ви кара да се чувствате по-щастливи.

Въпреки това е много трудно да се повишат нивата на триптофан в кръвта само чрез диета и въпреки че проучвания върху животни показват възможна връзка между консумацията на банани и облекчаването на симптомите на тревожност и депресия, това вероятно е свързано по-скоро със съдържанието на антиоксиданти в бананите, отколкото с триптофана в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: здравебананиизяждаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
ДаСКопимПасито преди 1 месец
Преди повече от четвърт век Сереу-шпионите възложиха на СДС- Шайката да изкорми държавата и да унищожи промишленост,селскостопанство икономика, защото по времето на Тодор Живков Стадото просто жадувало за банани.За това бананите са толкова полезни, защото от Козяк така са преценили.
29
0
 
1
 
! Отговори
Д@¢копимСоп преди 1 месец
Преди повече от четвърт век Сереу-шпионите възложиха на СДС- Шайката да изкорми държавата и да унищожи промишленост,селскостопанство икономика, защото по времето на Тодор Живков Стадото просто жадувало за банани.За това бананите са толкова полезни, защото от Козяк така са преценили.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност бананите са въглехидрат и е спорно колко са полезни.
27
1
 
3
 
! Отговори
Дюдю преди 1 месец
Защо бананите,които се предлагат във всички големи вериги, са напръскани с някаква миризлива течност. Някой знае ли причината и обръщали ли сте внимание?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАЩОТО КАКТО РАЗКРИХА МИТНИЧАРИТЕ СЕ КОМБИНИРАТ МНОГО УДАЧНО С БЕЛИЧКОТО И СТАВАШ ЗДРАВ И СИЛЕН!!...
25
0
 
1
 
! Отговори
Защото преди 1 месец
с тях придойде "демокрацията" и се връщаме обратно към катеренето по клоните, което беше и целта.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Като няма хляб - яжте банани!" - Соломончо Паси, Данчо Хлорер и други видни eвpейчуги...
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба ми и дядо ми все банани са яли, затова живяха над 100 години. Сега обаче заради лошите комунисти вече не отглеждаме банани в планините и живеем само по 70-75 години. На изборите не гласувайте повече за комунистите, за да имаме банани!
22
0
 
5
 
! Отговори
Тома Неверни преди 1 месец
Абре, що има статия за бананите? Да не се гласите и на тях да повишавате цената? Изедницииии....
21
3
 
2
 
! Отговори
Цончо Плюнката преди 1 месец
Силвестърчо ще спра да ти плащам интернета ако ще го използваш да пишеш глупости по форумите!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Защото символизират стремежа на българина към демокрация и са символ на самата българска демокрация!
19
1
 
5
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
Ами нали поне едно хубаво нещо все пак трябваше да ни донесе тая Демикрация. Не успяхме да станем "Швейцария на Балканите" ... ама поне ядем банани.
18
0
 
5
 
! Отговори
Tялото преди 1 месец
Защото не са.По състав са близки до тулумбите.Имат малко фибри, като калий отстъпват яко на гъби и картофи, съдържат високо количество захар, висококалорични и нямат никакви полезни специфични в-ва като полифеноли и кетони. "Полезни" плодове са примерно малините. Имат много фибри и почти никаква захар. Боровинките са супер силен антиоксидант.
17
6
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
Защото липсваха 45 години на нашия пазар.Живков : Не бива да глезим народа.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бананите са плодовете на демокрацията!!! Плюскайте дорде има!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Оранжерия преди 1 месец
Защото през зимата краставиците са скъпи.
14
1
 
6
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 месец
Важното е, че имаме банани и кока кола!
13
2
 
5
 
! Отговори
Силвестър Ганев преди 1 месец
Супер са бананите много ги обичам! Аз си ги представям, че никнат в Русия и ги ям на килограм през задния двор.
12
0
 
2
 
! Отговори
Ползите преди 1 месец
Между бананите например се успешно крият наркотици . Нали хванаха онзи ден малко..
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бананите също така са полезни че могат да направят безумно богати някои хора в бг. Съдържали много кал ий. .