Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването

Проф. Генчо Начев: Хубаво е да има втора здравна каса, но няма кадри
Обновена: 30 авг 2013 09:22 | 30 авг 2013 09:22,
104
Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването
Снимка: архив, Булфото

Министерство на финансите трябва да помисли за това как да се събират повече здравни вноски от здравно неосигурените, препоръча проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

Пред Нова тв той припомни, че НЗОК не е към здравното ведомство, а към финансовото и само от него зависи какви мерки ще бъдат предприети, за да има по-голяма събираемост.

"Ако държавата си свърши работата, да направи така, че да се събират вноските, които по закон се изискват, 900 млн. лв. ще влязат допълнително в здравноосигурителния фонд", пресметна той.

Още по темата
"Много възможности има, но не трябва да се оставя проблемът на давенето на давещия се, защото в момента е точно така. Болниците сами трябва да си събират сумите, които трябва да плати касата за неосигурените пациенти. Това е абсурд", категоричен бе Начев и добави, че финансовото министерство трябва да помисли за налагане на санкции за невнасяне на здравноосигурителни вноски, било то по Наказателния кодекс или чрез създаване на финансова полиция.

В коментар на идеята вместо здравни вноски хората да разполагат с лични медицински спестовни сметки, проф. Начев заяви: "Това е много хубава идея, но тя е надграждаща идея. Трябва да запазим задължителното здравно осигуряване, което е принципа на солидарността, което прави държавата социална, и разбира се, да има това надграждане. Дали ще са лични вноски, дали ще е доброволно допълнително осигуряване, нишата, която имат тези фондове, трябва да бъде по-голяма".

Професорът смята, че наистина би било много хубаво да има повече от една здравна каса.

По думите му това обаче не трябва да става точно сега и веднага. Мнението на шефа на болница "Св. Екатерина" съвпада с това на здравната министърка Таня Андреева.

Той обясни, че за да има повече здравни каси, трябва да има експерти и специалисти, които дори в момента липсват.

"За да има две и повече каси, трябва да има достатъчно подготвени хора, които професионално да извършват тази дейност. Първо - администрацията се увеличава, второ – в България няма такива кадри. И вторият аргумент, който за мен е още по-съществен – че парите, които са за здравеопазването, са толкова малко, че дори една каса е много", добави проф. Генчо Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
29
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
Абе някои дето казват да се "ако не си платиш данъците те вкарват в затвора" еми хайде вкарайте 1 милион Българи в Затовора и им плащайте храна , подслон.Някои хора мислят с онази си работа.
69
0
 
26
 
! Отговори
135 преди 10 години
До ааааа такаааЕ, платил си лечението на някоя стреляна мутра я пред съдебната палата..., я другаде. Все пак си спасил човешки живот.
68
0
 
49
 
! Отговори
АнтиКаруцар преди 10 години
Взимат около 1/5 от заплатата ми с данъци, после няма направления, няма място за детето ми в държавна ясла, няма да взимам такава пенсия колкото са ми удържали, ако изобщо доживея, ако не доживея нищо няма да взимам. Поне в такъв случай децата ми ще вземат парите от допълнителното пенсионно осигуряване..., но най-вероятно и това няма да стане, някой ще си ги прибере и ще каже, че са загубени на борсата или някаква друга нагла лъжа. Благодаря на държавата, която даже и мащеха не ми е, по-зле е!
67
5
 
33
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 години
Бичът на българското здравеопазване са некадърните докторчета! Осве, че обраха държавата, като изцицаха НЗОК чрез лекарския съюз. Къде в света има такъв конфликт на интереси. НЗОК управлявана и работещи в нея доктори сключват договор единствено с доктори - БЛС. Това е все едно кучето да се пазари за пазач в месарски магазин. Не изгонят ли докторчетата от т.н.пациентски организации и НЗОК няма да има нито пари нито здраве за българите.
66
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се намали броя на държавните чиновници и се облекчи процедурата за плащане на здравни осигуровки за неосигурените....сега е сложно, ходиш , чакаш, декларации подписваш и т.н.
65
0
 
46
 
! Отговори
естествен подбор преди 10 години
О, ама разбира се, нека да създадем финансова полиция която да арестува 2 милиона българи затова че не искат да плащат нещо което не получават.
64
1
 
25
 
! Отговори
тиква преди 10 години
69-ти , ако си мислеш че здравната каса ти поема на 100 лечението от тежките заболявания много ,ама много се лъжеш, просто трябва да приемеш или да не се разболяваш или да пордаваш наистина недвижимо имущество.
63
0
 
47
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Професоре как финансовия министър ще тръгне да събира здравни от *** бре, нали това е техния електорат?!! та това са по 450 лв. от *** а пък бюлетината му струва на Чобанов от 10 до 50лв. Сметката ми е вярна щото останалите българи си плащаме здравни без да получаваме нищо с години!!!Колкото до личните здравни сметки не трябва да ги надграждаш а да са основния стълб, каква НЗОК, кви пет лв. та и втора каца без дъно да ти пълним, ай сиктир бе социалисти социоциганисти мръсни
62
1
 
37
 
! Отговори
trz преди 10 години
тия съвсем превъртяха. категорично отказвам да плащам за нещо, което в случай на нужда не получавам. даже минах на граждански договор, за да плащам по- малко на държавата, която не прави нищо за данъкоплатците. ако го измислят като в швеция и дания, ок, но сега- твърдо не.
61
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na4ini ima mnogo i sa uda4ni,prosto nashite upravnici ne go pravqt poradi red pri4ini....
60
0
 
29
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Къде си генерале Пиночет,да ги почнеш простите и крадливите наред!
59
3
 
40
 
! Отговори
4-ти Септември преди 10 години
ВТОРА ЗДРАВНА КАСА = ВТОРИ ДАНЪК Комуниситите това правят - вдигат данъците и назначават далавераджии.
58
0
 
54
 
! Отговори
Ira преди 10 години
Много *** минават през ТЕЛК и получават пенсия по болест,много по-сигурно от помощи.Работя на две места и на двете ми взимат пари за здр.осигуряване и накрая ме лекуват наравно с неосигурения.Осигуровките да са персонални за мен и семейството ми.
57
1
 
57
 
! Отговори
ааааа такааа преди 10 години
Аз плащах си здравните, и гледам така след година-две, че въпреки че плащам нищо не получавам от държавното здравство, и реших да не плащам, защото трябва ми магнитен резонанс, не мога да ми плати здравната каса и трябва да чакам с месеци, трябва ми ин-витро за жената трябва да чакам 2 години, трябва ми ендокринолог - ако искам с направление трябва да чакам месец-два, ами мерси ама няма да плащам...аре чаооо
56
0
 
57
 
! Отговори
Йес преди 10 години
Докато не се разреши централно проблемът с безконтролното развъждане на ***,всеняма да ни стигат социалните средства.
55
0
 
21
 
! Отговори
тиква преди 10 години
37-ми ,като спешен случай само те закрепват, тоест дават ти първа помощ, от там насетне си плащаш като поп.Превръзка в пирогов на ръка 20 лв на интервенция.Личен опит.Нашата баба беше така заради един цирей, трабваше да преглатне близо 100лв за две седмици.
54
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре да не се плащат осигуровки.Нека нещата бъдат 100% платени.Така е най-честно.Имаш пари-нещата се случват.Нямаш пари-губиш.Да има някакъв основен пакет за реанимация който е държавно дотиран останалото да струва пари.Защо аз ще плащам лечението на некви за които въобще не ми пука здрави ли са или не?
53
1
 
32
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Много хора сега използват чалгаджийското управление на БСП-ДПС-Атака-ДС и предлагат това да се намали онова да се намали да няма ДДС. Ало другари мислете малко, че както е тръгнало ще искате всеки месец по 1 милиард заеми, но и те се връщат. Явно е , че тройната мафия гледа колкото може да се задържи на власт за да краде по дълго. След мен потоп-това е мотото на комунисти-социалисти.Бог да пази България.
52
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Здравната каса, здравните осигуровки и солидарният принцип са антиприродни и антиикономически . Това е икономически фашизъм и той ще бъде премахнат изцяло.
51
5
 
34
 
! Отговори
хора преди 10 години
Нека да видим кои от пишещите тук имат платени здравни вноски ДА--/+/ НЕ--/-/

Спонсорирани публикации