Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?

Според гардовете гледката на кърмещи възмущава клиентите
Обновена: 23 мар 2015 14:35 | 23 мар 2015 12:50,
484
Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?
Снимка: архив Ройтерс

Моловете у нас изгряха с нова история. Жена опита да накърми огладнялото си дете на пейка в търговски център в столицата, но охранител я накарал да спре.

Историята добива публичност на фона на друг скандал - охранители в мол във Варна пребиха до смърт мъж преди десетина дни. Днес те са в ареста в очакване на тежки присъди.

Още по темата

За историята на кърмещата майка разказа Българският хелзински комитет, според който има случай на дискриминация. Комитетът е решил да представлява жената по дело за защита правото на майките да кърмят своите деца на публични места.

Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", обяснява потърпевшата Деница Панайотова.

Веднага след като била помолена да спре да кърми, тя подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърдил, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно. Причината е, че гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила, съобщават от БХК.

От Комитета смятат, че спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Според защитниците кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", обясни адв. Адела Качаунова от програма "Мониторинг и изследвания" на БХК.

Според адвокат Даниела Фъртунова пък правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ви разкарат, щото се целувате с любимия?!
339
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е дискриминация на жената, а дискриминация на бебетата. Защо всички да могат да се хранят на обществени места, а бебетата не? И ако това да гледаш кърмеща жена е грозно, защо ли Леонардо да Винчи рисува Мадоните си в тази поза, може би няма вкус към красивото ?
338
2
 
9
 
! Отговори
прост преди 9 години
Към жените - какво ви пречи дискретното кърмене на фона на снимки на мацки по бикини? Към мъжете - абе вие ... ли сте?!
337
10
 
9
 
! Отговори
Лена преди 9 години
Проста нация!! Само като гледам коментарите и ми се повдига. Цял ден простака може да слуша чалга и да гледа парцали по Планета, но е много възмутен, когато види кърмещи жена.
336
14
 
15
 
! Отговори
до 391 D преди 9 години
Ей затова баба ми разправяше, че родилка до 3 месеца трябва да си седи дома, а не да хойка по моловете, бутиците и кафенетата... Затова, а и за да не му е уруки на сукалчето.Ама кой да слуша 'бабини деветини'... Затова най-добре на Хелзинкския комитет да се оплачем, да оревем орталъка до Брюксел, че ни ограничават правата да си показваме цициTe из моловете... Ех времена, ех нрави!
335
15
 
12
 
! Отговори
сон преди 9 години
а може ли като ме налегне естествената нужда да осеменя жена си - да го направя в центъра на мола ? че то си е нещо естествено - а пък в тоалетната ще ми мирише и ще откажа да отида там.....?!
334
10
 
19
 
! Отговори
сб преди 9 години
ясно е че жената е решила да изкара малко пари за сметка на мол-а...какво толкова го коментираме....
333
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти по книга ли си гледаш децата? То да реве, пък ти викай: "имаш още час до яденето"! *** хора!!!
332
21
 
14
 
! Отговори
D преди 9 години
Хора, как не разбирате??? Аз съм майка на дете на малко повече от месец. И като огладнее - реве и пищи все едно го бият - веднага трябва да се нахрани. И който не знае - малките бебета ядат понякога на всеки час, защото стомахчетата им са малки и побират много малко, а майчината кърма, ,за разлика от изкуственото мляко, се преработва много бързо и затова искат често да сучат. Даже се е случвало и през 40мин. Гладно кърмаче знаете ли как реве, как да хукна да се прибирам, ако съм надалеч???
331
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От ден на ден се уверявам, че държавата ни си е много хубава , с прекрасна природа!!!! Страхотен климат!!! Проблема е там че по голямата част от народа са оглупели!!!!!
330
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое не е редно?!... Майката да си нахрани бебето, защото е гладно?! Това не е нормално, да се опитват да забранят да се кърми на обществени места, а същевремено пушенето да е позволено на всякъде!!!!! 😠
329
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, хайде всички майки които в днешно време се движат вкупом с бебетата си, да извадят по една цица и да заформят хубавата гледка.Ами когато излизат на разходка да изцеждат кърма в шише с биберон при нужда да нахранят децата а така ходят като селски *** цял ден по сокаците а дали е добре за бебетата....????Как ще изглеждат в очите на порастналите вече деца,които минават покрай тях? Особено но публични места и то в МОЛ? Кърменето е строго индивидуален акт и не трябва да се прави показност !
328
11
 
29
 
! Отговори
Елена преди 9 години
Тук изобщо не става въпрос за кърменето, а за показността и злоупотребяването с разните права, които милите госпожи от БХК са побързали да обяснят на тази майка- ексхибиционистка. Не това, че си е накърмила детето публично е проблема, а че си е разпищолила анатомията насред мола с (поне според мен-очевидната) цел провокация. Има си специални места, шалчета, одеалца, хиляди начини това да се направи дискретно. Социалните норми важат за всички, майките не са изключение.
327
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-вероятно цялата история е нагласена от БХК
326
8
 
18
 
! Отговори
Простотия преди 9 години
Мисля, че вариантите са няколко: 1/ въпросната кърмачка е подучена от някой от многото хитри адвокати-тарикати да се пообогати с поредния случай на "нарушени права"; 2/ Пресметната многократно селска хитрост, съчетана с дебелоока злоупотреба със състоянието "майчинство"; 3/липса на елементарно възпитание по отношение отглеждането на кърмачето /всъщност говорим за интелект/. Аз не желая да плащам на когото и да било за просташките тарикатлъци!!!!
325
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До София Какво би станало?!!!
324
0
 
3
 
! Отговори
Вени преди 9 години
До Жалки? Хихи развесели ме от сутринта ! От благоприличие няма да отговоря на интелигентния ти коментар! 😂😂
323
6
 
24
 
! Отговори
София преди 9 години
Това е по-скоро демонстрация от страна на майката. Или на майчинството. Има десетки варианти да се нахрани детето, без да се стига до проблеми. Има подтекст в тази история. Най-вероятно е за пари или е психопроблем на майката. Ако всички майки започнат да си кърмят децата демонстративно "под път и над път", какво ли би станало?
322
6
 
21
 
! Отговори
T преди 9 години
Майката си е направила добре сметката!Ще осъди мола за много пари. Ще си наеме гледачка, и ще си обикаля моловете да си харчи парите.
321
6
 
32
 
! Отговори
Нормални сме!!! преди 9 години
До BeniДа, ние сме напълно нормални! Има си места за тази работа. Имаш ли някакво обяснение защо не е отишла в специалната стая, а е седнала на пейка, за да я гледат? Утре може да реши да се облекчи до тази пейка, щото, да речем, тоалетните са мръсни или неуютни... Или да прави секс - какво толкова - напълно естествен процес, чрез който се създава ЖИВОТ!!! Нищо осъдително, нали?