Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?

Според гардовете гледката на кърмещи възмущава клиентите
Обновена: 23 мар 2015 14:35 | 23 мар 2015 12:50,
484
Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?
Снимка: архив Ройтерс

Моловете у нас изгряха с нова история. Жена опита да накърми огладнялото си дете на пейка в търговски център в столицата, но охранител я накарал да спре.

Историята добива публичност на фона на друг скандал - охранители в мол във Варна пребиха до смърт мъж преди десетина дни. Днес те са в ареста в очакване на тежки присъди.

Още по темата

За историята на кърмещата майка разказа Българският хелзински комитет, според който има случай на дискриминация. Комитетът е решил да представлява жената по дело за защита правото на майките да кърмят своите деца на публични места.

Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", обяснява потърпевшата Деница Панайотова.

Веднага след като била помолена да спре да кърми, тя подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърдил, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно. Причината е, че гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила, съобщават от БХК.

От Комитета смятат, че спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Според защитниците кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", обясни адв. Адела Качаунова от програма "Мониторинг и изследвания" на БХК.

Според адвокат Даниела Фъртунова пък правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
17
 
14
 
! Отговори
vivian преди 9 години
продължение...какъв е тоя зор да си покажеш голите гърди пред хората. Да не говорим колко ненормалници има, които ще зяпат така кърмещата жена и ще си фантазират.....да не казвам какво.
299
10
 
21
 
! Отговори
vivian преди 9 години
То ако гърдите са малки, горе-долу става да седнеш пред всички на пейката и да извадиш цица, няма да е така натрапчиво и да се набива на очи кърменето. Обаче представете си ако майката е по-надарена, да извади един голям бидон с огромна черна ареола и зърно насред Мол-а :) Не става, защото окото на неволния зрител пада вече самата гола гърда, а не върху хранещото се бебе. И тука вече става наистина грозно. Аз не виждам какъв е проблема, на оживено място да се покриеш там с нещо, какъв е тоя зор
298
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До нансиНикой не коментира гледката каква е, а дали там му е мястото.
297
7
 
27
 
! Отговори
етичен преди 9 години
При такава ситуация е редно човек да извърне поглед в друга посока, защото ще излезе, че се заглежда. Е къде са ми правата, ако трябва периодично да се съобразявам накъде гледам, само защото не знам коя на коя пейка си е извадила храната.
296
3
 
34
 
! Отговори
Евро-Атлант преди 9 години
Като гледам кой вдига патърдия за този "грозен казус"-Български Хелзински (Сороски) Комитет, ми става ясно че всичко е пунта-мара! В крайна сметка МОЛ-а е бил оборудван със специална стая за кърмене на деца. Жената е била поканена да кърми там, а не да си развява гърдите по коридори и ескалатори. Ако твърдим че кърменето е физиологична необходимост, то и ходеното по голяма нужда е такава. Трябва ли да акаме по коридори и по асансьори и ще ни дискриминират ли ако ни покажат съответните помещения?
295
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЯвно работят да изкарат парички, тия майки да си отглеждат децата в МОЛ-а на контакти и за радост на очите на други мъже...
294
8
 
7
 
! Отговори
нанси преди 9 години
Има и по по по грозни гледки на плажа..но повечето това не ги възмущава!!
293
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако им остане кърма след кърменето, пак ли на публично място ще си решават проблемите. Все пак е част от процеса. Представете си гледката ...
292
14
 
5
 
! Отговори
AZ преди 9 години
tia e edna MAIKA.shte karmi tam kadeto deteto ogladnee az ako sam na neinoto miasto bih mu izkaral OCHITE kato ORELtia za tova e MAIKA
291
7
 
13
 
! Отговори
:))))))) преди 9 години
В цялата тази история едно е хубаво: детенцето е прекрасно, изглежда доволно и явно добре хранено! Да е живо и здраво, а майка му да се замисли малко и вместо сега да търчи по инстанции, да му осигури спокойствие и здравословна околна среда!
290
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
горкият баща...
289
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно.""Веднага след като била помолена да спре да кърми, тя подала жалба до управата на мола"Значи детето изморено и гладно, а тази майка, вместо:-да отиде в стаята за майки, каквито има във ВСЕКИ столичен МОЛ и да нахрани детето или-да се прибере у дома, за да си почине дететосе разнася да пише и подава жалби до началниците...Хм... майка ли казах?
288
9
 
21
 
! Отговори
иш преди 9 години
поредния ***....жалко за детето
287
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната недолюбена мършичка търсеща своите 5 минути евтина слава
286
5
 
38
 
! Отговори
Баба Илийца преди 9 години
Според защитниците е дискриминация, но според всички останали, е въпрос на възпитание. Тази майка не е на къра, и има начин как да го направи незабележимо и дискретно щом е на обществено място, и щом това бебе се храни на 2 и или 3 часа, е могла да си направи сметка или да го нахрани в къщи, или да не обикаля като пропела кокошка с пеленаче. Друг е въпроса, че е искала да бъде забелязана. Айде да не слуша комитета, ами да се вслуша в коментарите и сама да си направи извод!
285
4
 
42
 
! Отговори
Натуралист преди 9 години
От специалната порода "молови майки" очаквам в най-скоро време да стана свидетел и на раждане на някоя пейка в мола.
284
5
 
36
 
! Отговори
ИЗОСТАНАЛ преди 9 години
Почва да ми писва от демократичните ценности! Гледах репортажа по бТВ и освен цинични мисли по адрес на тази майка , друга не ми дойде на ум. Значи детенцето се било изморило и тя трябвало да се пльосне насред МОЛ-а да кърми! Ми тя, като е обикаляла МОЛ-а, като глу,а *** няколко часа , не само ще се измори детенцето, ами ще се чуди каква майка му се е паднала! Че и онези *** от БХК и те се намесват! И тази ще възпитава деца и ще ги прави достойни граждани! Боже опази!
283
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А селфи не си ли е направила тая кифла...
282
9
 
27
 
! Отговори
до Галина Христова преди 9 години
Галина, а не мислиш ли, че аз имам право да не бъда подлаган на неприятната за мен гледка на кърмеща майка.Или си мислиш, че вие като сте майки, имате повече права от останалите хора?
281
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм кърмила детето си до година и два месеца.Никого не съм и не бех си позволила да го накърмя в мол,първо е нехигиенично да дадеш потната си гръд на бебе , другото не е приятно хиляди да ме гледат.Мястото за хранене на бебета е вкъщи.Виждала съм майки по пейки в градинките на мен ми е неплиятно и извръщам поглед.Къде са им мъжете на тия жени.