Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?

Според гардовете гледката на кърмещи възмущава клиентите
Обновена: 23 мар 2015 14:35 | 23 мар 2015 12:50,
484
Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?
Снимка: архив Ройтерс

Моловете у нас изгряха с нова история. Жена опита да накърми огладнялото си дете на пейка в търговски център в столицата, но охранител я накарал да спре.

Историята добива публичност на фона на друг скандал - охранители в мол във Варна пребиха до смърт мъж преди десетина дни. Днес те са в ареста в очакване на тежки присъди.

Още по темата

За историята на кърмещата майка разказа Българският хелзински комитет, според който има случай на дискриминация. Комитетът е решил да представлява жената по дело за защита правото на майките да кърмят своите деца на публични места.

Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", обяснява потърпевшата Деница Панайотова.

Веднага след като била помолена да спре да кърми, тя подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърдил, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно. Причината е, че гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила, съобщават от БХК.

От Комитета смятат, че спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Според защитниците кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", обясни адв. Адела Качаунова от програма "Мониторинг и изследвания" на БХК.

Според адвокат Даниела Фъртунова пък правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
6
 
12
 
! Отговори
Жалки? преди 9 години
До BeniЯвно смяташ за дискриминация разграничаването на човека от животните?!?Е, имам новина за теб - жалката си ти, защото не можеш да се издигнеш над животното!!!
319
2
 
25
 
! Отговори
ХМ преди 9 години
До АнонименАми да използва стаята, която хората са направили за тази цел! Ама кой ще я види там?! Вие сте някакви нещастни ексхибиционисти! И аз съм кърмила, но никой, освен най-близките ми, не знае за това. Защо смятате, че е нормално и задължително да правим демонстрации?
318
2
 
27
 
! Отговори
Хм преди 9 години
До В Още повече, че в МОЛа има стая за майки с деца и е могла да я използва. Изглежда, че тази жена просто обича да я гледат...
317
2
 
19
 
! Отговори
В преди 9 години
Да бе, супер естествено е, *** все пак малко интимно за.. MALL-а! Толкова пък да не можеш да си намериш по-усамотено място - некои жени страдат от липса на внимание..
316
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жената си нахранила детето, леле, България в ужас! И що била в мола, а не удома, където й е мястото... Айде вие стойте 3 години удома! Или пробвайте само три дни да кърмите и сменяте памперси, без да излизате! Ми много ясно, че ще излезе навън. Като е студено, нали трябва пак да намери място за разходка и срещи с приятели! То тва й е проблема на чалгарска България, че една жена си накърмила бебето навън...
315
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еее какво сравнение е това?! ОТВТАТ!!!! Ако сте жена и не сте кърмили, приемам че не сте запозната с тази тема,а ако сте кърмили, означава че ви е липсвало майченския инстинкт!!! А ако сте мъж просто не ме интересува мнението ви по тази тема!!!
314
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BeniТо и срането е нещо съвсем естествено.УТРЕ ЩЕ ВИДЯ НА СРЕДАТА НА КОЙ МОЛ ДА ГО НАПРАВЯ
313
23
 
12
 
! Отговори
Beni преди 9 години
Като видите животно да кърми малкото си е нормално, а майката кърмачка няма право?! Тази дискриминация само в Бългатия я има и то точно заради такива лекомислещи родители!!! Всички сте жалки!!!!!!
312
25
 
10
 
! Отговори
Beni преди 9 години
Абе вие нормални ли сте да плюете нещо съвсем естествено в природата?! Засрамете се вие сте жени и сигурно повечето сте майки!!! Ще си оставите детето да плаче от глад ли?! Възмущаващо било, не е ли по възмущаващо като се пуше на затворени места и тровите околните, които не пушат ,деца и бебета! Колко грозно изглежда да видиш една добре облечена дама с цигара в ръката и си върви по пътя!!!! Или като тръгнат с тези къси панталони дето им се виждат почти целите задни части?!
311
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До майка Живея извън България. Тук, където съм виждам много майки да кърмят децата си навсякъде, но винаги поставят отпред специално ушито за целта покривалце, което е голямо колкото една детска пеленка с пришити от едната страна две връзки. Пеленката не трябва да е от дебела материя. Двете връзки се завръзват на необходимата дължина и се прехвърлят или през рамото или през главата / на врата/ на майката. Тя през цялото време може да наблюдава бебчето.И никой нищо не вижда отвън.
310
1
 
32
 
! Отговори
... преди 9 години
Един лек шал, с който да се наметнеш, и вече няма никакъв проблем, защото нищо не привлича погледа. И кърми детето си, където си искаш. Иначе си е преднамерено привличане на внимание.
309
3
 
15
 
! Отговори
galya преди 9 години
И по-скоро смятам, че майката си търси медийна изява. На нейно място аз ако реша, че ще си накърмя детето никой, ама НИКОЙ не може да ме спре, пък нека ме арестуват ако желаят, тогава вече ще ги съдя, а не, че са ми направили забележка и видиш ли ме засегнали.
308
3
 
26
 
! Отговори
galya преди 9 години
Предварително ще отбележа - Аз съм "ЗА" кърменето на деца до колкото има възможност една майка, НО по принцип тя няма работа с малко бебе на това място, мястото им е в парка - сред майката природа, а не в задушния и шумен МОЛ.
307
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да има стаи за кърмещи майки, както има и задължителни WC.
306
17
 
9
 
! Отговори
А преди 9 години
Какво толкова има в кърменето на новородено ???? Най нормалното нещо, бебето трябва да яде, независимо къде се намира. Какво толкова пощуряхте за едно толкова естествено нещо ? Опомнете се това е само кьрмене. Ако на някой не му харесва гледката просто да не гледа. Но майката да се чуди къде да отиде за да си нахрани бебето защото някой има предрасъдъци за такова нещо е безумно. Превръщате се истерични хора просто.
305
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам на журналистите и представителите на обществеността, които не са съгласни с дейността на БХК и другите НПО-та, при някоя от следващите пресконференции във връзка с поредния грозен казус, да удовлетворят естествените си нужди свързани с отделяне от организма на вредната урина или фекалии вътре в помещението. И без друго финансовия донор на БХК извършва ежедневно тази процедура, само че в гащите. Интересно ми е как ще реагират стожерите на толерантността на тази гледка и на този аромат!
304
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе да ви кажа, аз така, като се замисля, *** не съм виждала да си вади гърдите и да кърми на публично място, а били необразовани и невъзпитани. Ама "чудо-голямо"-майки, демонстриращи нелеп феминизъм - срещала съм. И тази "героиня" ще да е една от тях. Отгледала съм 2 деца и никога не съм си позволявала да ги кърмя на публично място, просто защото така притеснявам околните, а никой не ми е длъжен. Тази майка може би трябва да потърси психолог, а не БХК. По-добре за детето, искам да кажа.
303
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зора им не е да нахранят децата, а да демонстрират кърмене в МОЛ-а. Никой не иска права да кърми на Централна гара, в автобус, в подлез или пък пред Централни хали.
302
9
 
10
 
! Отговори
I az преди 9 години
До Аз"Просто отидох и я помолих да ме последва и я заведох до по-малка зала в която нямаше никой ,за да си го нахрани."-----------------------------------Хубаво си направила в конкретния случай, ама много ме съмнява, че тъпия охранител се е сетил да покаже или заведе майката до стаята за повиване на бебета, ако изобщо има такова помещение в този Мол. А и да има, ако е до тоалетната и смърди едва ли ще е най-подходящото място за кърмене.
301
15
 
21
 
! Отговори
Петърчо преди 9 години
България, страната на нежните душици, които се възмущават, даже и от най-естественото нещо на света, кърменето. Но хайде, дали имало или не стая за кърмене, и дали е трябвало там да нахрани детето си въпросната майка, това да спорим. Но да наричате една майка *** защото не мисли като вас или да слагате под въпрос това дали отговаря на дефиницията за "майка" е повече от срамно. България, страната на нежните душици които даже не знаят какво е срам.