Само 21% от българите смятат, че изборите са свободни и честни

Едва 13 на сто вярват, че страната ни се управлява по волята на народа
27 мар 2024 12:47, Александър Попов
147
Само 21% от българите смятат, че изборите са свободни и честни
Снимка: БГНЕС

Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено мнение в страните е, че управлението там не е според волята на народа. Така, докато изборите на повечето места се считат по-скоро за свободни и честни, доверието в техния продукт явно е под въпрос, дори и в някои от най-стабилните демокрации. Това са някои от изводите от ново проучване за демокрацията, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 43 държави по света и представително за около половината от световното население.

Какви са нагласите към изборите?

44% смятат, че те са честни и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.
 
“Няма мнозинство по света, което да вярва, че страната му не се управлява по волята на народа, но по-малко от половината от глобалното население е убедено, че изборите в страната му са свободни и честни – това не говори ли за криза на демокрацията? Криза, която според нашите проучвания се задълбочава през последните 25 години. Това е комплексен проблем. В свят, в който всеки глас е медия сам по себе си и в който сме свидетели на война на фалшиви новини, възприятията за „управление по волята на народа“ и „свободни и честни избори“ губят своите очертания. Но пропастта между народи и елити  не само расте – изглежда става непреодолима. А радикализацията е очевидна реакция почти във всяка точка на политическия спектър“, заяви Кънчо Стойчев, президент на GIA.

Къде сме ние?

И у нас обществените възприятия показват, че демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление, независимо от възможни недостатъци – 51% от запитаните българи смятат така. 19% обаче не са съгласни, а около една четвърт от населението у нас се колебае (24%) и нито е съгласно, нито несъгласно. Малцина не могат да отговорят.

На този фон притеснителен дял от само 13 на сто вярват, че страната ни се управлява по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22 на сто се колебаят.
 
Доверието в изборите също е на критични нива – 21% смятат, че те са свободни и честни, 49% са на обратното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят твърдението, а останалите не могат да отговорят.
 
Така, що се отнася до възприятията за демокрацията като форма на управление, страната ни се позиционира до нива средни за Съюза и близки до съседите си. Доверието в основните условия за демокрацията обаче е сериозно нарушено, особено през последните години, и това поставя страната ни сред обществата с ерозирало доверие към основите на демократичното управление.

Демокрацията е най-добрата форма на управление

Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление за мнозинството от световното население – така смятат 59%, запитани в 43 държави. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито съгласен, нито несъгласен.

Държавите от ЕС изглежда в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-добрата форма на управление, въпреки недостатъците си (71%). Тези нагласи обаче са по-силно изразени в западните държави от Съюза (77%), отколкото в източните (60%), Европейските държави извън ЕС също харесват демокрацията, но не със същата увереност (57%). Има, разбира се, и изключения като, например, Косово – една от държавите в глобален мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за управление.

Демокрацията е одобрявана по целия свят, но все пак в региони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка положителните нагласи не са толкова силно изразени – около 50% – за разлика от западните части на света.

Случаят с Русия е особено интересен – там само 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление, а 13% не са съгласни; една трета се колебаят, а друга една трета не знаят как да отговорят.

Две от основните условия за съществуването на демокрацията обаче са в риск. Например, делът на респондентите в глобален мащаб, които са съгласни, че държавата им се управлява според волята на хората, е по-малък – 35% – от този на несъгласните – 40%.

Резултатите сочат още и че в някои от държавите и регионите, които са считани за образци на демокрация, критиката към начина на управление е най-силна. В САЩ (25%), Канада (30%) и ЕС (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на съгласие с твърдението „Страната ми се управлява според волята на народа“.

В контекста на президентски избори в Русия изследването регистрира само 13% от респондентите там, които се съгласяват, че управлението там е според волята на народа.

В големи региони и страни като Индия (68% положителни отговори), някои държави от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват много по-склонни да кажат, че управлението е по тяхната воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
итн осигуриха на дъпъсъ повече секции в турция, големи патреоте продажни и зависими, подмениха вота на Българите
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не са честни, статуквото промени изборния закон в последния момент, имаме си скъпи принтери и чували с хартии, които са им удобни за подмяна на вота, чували сме за Костинброд
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в българия изборите бяха честни докато дойде симеон саксофонов и внедри интегралната бюлетина и преференциите. това е очевиден начин за купен вот който се и преброява с преференциите.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ТРИЕНЕТООО е цензурирана дума, с което сами си признавате колко спазвате журналистическата етика и при затриването на мненията на хората. жълтопаважнициииКак се чувсдтват облъчените българки отишли и омъжили се за днешните бедняци на запада, които си продават единствения имот и минават на каравана като имот? Сбъднахте ли западните си мечти да живеете богато и охолно или сте прецакани хахахаха
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обаче тъй като се избират марионетките на фондациите, западът няма нищо против изборните машинации. Даже няма нищо протев това, че марионетката Зеленски отмени изборите, и това е единствения му начин да остане на власт.
122
0
 
3
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 4 седмици
Цели 21%. Изненадан съм, че в България са останали толкова много оптимисти.
121
0
 
0
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 4 седмици
Демокрацията е много повече от избори; тя е процес,а не продукт.Така че Кънчовците, Райчевците и Кольовците или нищо не разбират,или виждат само някакви проценти. Критичното отношение към демократичните институции и процедури не са криза на демокрацията -- биха били такива, ако хората я отхвърлят,както е в Русия.Точно обратното: демокрацията е несъвършена по самата си същност и затова е в непрекъснат процес на промяна.Затова е немислима без гражданско общество,което е коректив на управлението.
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
комунистите от соца пасти да ядът-днешнитеуправници са завършени айдуци
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
никой не ви е виновен сами вълрвите след големите лъжци още от 90 година- те си живеят а вие и децата ви страдате
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
13% смятат,че се управлява по волята на народа.Е това са тежки наивници или някакви ***
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Още помня мазните усмивки на Кирчо и Кокорчо след като ПП фалшифицираха изборите, *** нагло заявиха тогава "Очаквайте изненада" - ами много ясно като са манипулирани машините!
116
0
 
5
 
! Отговори
Избора е лесен преди 4 седмици
Избора е между внуците на комунистите от ППДБ, охранителите на комунистите ГЕРП, агентите на комунистите ДПС, олигарските на комунистите БСП , клоуните на комунистите ИТН и фашистите на комунистите Възраждане....
115
3
 
2
 
! Отговори
Ганю преди 4 седмици
Как,не разбра ли някой че БКП са ни вкарали в една МАТРИЦА от 1989?
114
0
 
3
 
! Отговори
бат Сали преди 4 седмици
Макс 1% дали има, кой не знае истината...
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как протичат ''изборите'' , и ФЪФ Бг : Всяка от големите политич. партии си е ПРИГОТВИЛА - ЧУВАЛИТЕ , И НИКОЯ ПАРТИЯ НЕ ПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА НА ДРУГАТА , СЛЕД КОЕТО СЕ ПОДМЕНЯТ ИЗБОРНИТЕ ЛИСТИ , ...... С НОВИТЕ ЧУ-ВА-ЛИ ... Не случайно имахме инцидент /пропукване / и излизането на истината в гр. Костинброд , където на светло се видяха ПРЕДВАРИТЕЛНО , подготвените БЮЛЕТИНИ .... Ама , какво от това , било ''нормално'' в Бг .
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Професор , ама от САЩ :''Никъде по света , НЯМА честни избори ''...., само в Бг имало вярващи за обратното , и то 21% , което означава че цифрата е измислена , не вярвам цифрата да е над 1 % ...
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вервам, че Киро е фалшифицирал изборите с "един кон"!!!
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До като Борисов е във власта...никога няма да има честни избори...
109
10
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Само изключително пpocт човек може да се надява, че политиците от тази или онази партия ще го направят щастлив и богат :))) Аз гласувам винаги за ГЕРБ, защото противно на комунистическата пропаганда виждам, че Бойко беше начело на България цели 12 години и тогава всичко беше спокойно и тихо. Нямаше инфлация и противно на внушенията на другарете никак не е ***. Те нека си фантазират и лъжат, че бил чел само една книга и имал чекмедже с кюлчета :))))
108
0
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 4 седмици
ДА БЕ, ДА! ВЕРВАМЕ ВИ!!!