Режим на тока засега няма да има, но проблем е цената

Балансиращият пазар е неконкурентен, заяви Мария Кръстева
18 юни 2024 16:00, Инна Ангелова
166

Търговците на ток са на ръба на фалит, а като причина изтъкват новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените.

"Цената за балансиране не касае само търговците на ток. Тя формира разходите на всички участници на електроенергийния пазар - от битови и стопански потребители до производители и търговци. Методиката увеличи многократно разходите на всички тези участници. Проблемите са на балансиращия пазар", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Мария Кръстева.

По думите на Кръстева разходите на стопанските потребители ще скочар около четири пъти. С 15% пък се очаква да се покачи цената на еленергията за крайните стопански потребители.

"Балансиращият пазар функционира от много години. Когато си заявил, че потребяваш дадена енергия, ако употребиш по-малко, трябва да си я закупиш от балансиращия пазар. До момента този разход беше прогнозируем. От май падна таванът, но се промени и методиката, въведе се административното определяне на този разход. При определени ситуации се умножава многократно” каза Кръстева и допълни, че щетите са за сметка на всички потребители.

“Нанася щети на целия пазар, отнема електроенергия, нарушава конкуренцията. Освен корекция на методиката, трябва да се направят и спешни механизми за възстановяване на тези средства за май, които са надплатени. Няма да издържи пазарът, ако не се предприемат спешни мерки", допълни експерта пред Bulgaria ON AIR.

Кръстева обаче е категорична, че до режим на тока няма да се стигне, тъй като към настоящия момент имаме мощности, но проблемът е цената.

"Балансиращият пазар е неконкурентен. Таванът е въпрос на регулаторна преценка. Либерализацията за битовите потребители е изцяло политическо решение, тя няма да се повлияе от развитието на пазара. При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести. ВЕИ производителите са по-застрашени", уточни Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ценатокенергия
Още от Общество
Нови правила за ТЕЛК, ще има ли ощетени?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От страна износителка на ток до режим на тока. Къв е този измислен пазар бе, един ден цената е 0 другия ден 2.5, сбъркана работа.
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще има с новите цени на балансиране. Хората ще си изключат централите.....
156
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой трябва да заплаща излишния и непостоянен ток, произведен от соларки и перки. ЕС създаде мафия в този сектор с откровено глупави и идеологизирани политики. В цяла Европа цените се вдигнаха два пъти. Няма как България да бъде оставена с чувствително по-ниски цени. Средната цена в Европа за бита е 40 стотинки на киловат час, а у нас само 25. Плюс зелените такси, които изкуствено оскъпяват електроенергията. Два пъти увеличение ни чака. В София марионетните власти са длъжни да следват правилата
155
0
 
10
 
! Отговори
айдуци преди 1 седмица
енергетиката ,здравеопазването и водоснабдяването трябва да е държажна собственост и политика ,а не частна -нормално частника да иска повече да печели , то държава има а политиците защитават частните интереси а не народните
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести.."На мен не ми стана ясно нищо. Какви точно са разходите при това "балансиране". Какво точно е "балансиране". Какви са тези "тавани" на разходи, кой определя това. Някой трябва да обясни на публиката и бизнеса тези директиви на ЕС, поне да разберем логиката на този дирижиран "пазар ", мислен в коридорите на Брюксел.
153
0
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
Тия търговци на ток да си продават тока навън а тука като не им отърва да спрат да ни продават скъпия си ток и държавата най накрая да си влезе в ролята да регулира строго тия търгаши защото бързо забра иха рефрените от 2013 г.евн аувидизрен,Енерго-про *** си с добро,и изчЧЕЗвайте.
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Търговците на ток са на ръба на фалит,----Не виждам проблем за мен, освен ако не искат финансова помощ от държавата.
151
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
и какво значи "За сега" ?
150
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
само забележете с какви ИЗМИСЛЕНИ понятия и клишета СЪСИПВАТ една индустрия,основана на принципа "производство-продажба"..
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ОТ 1 ЮЛИ СЕ ВЪВЕЖДА РЕЖИМ СЕВЕРНА-ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ПО 6 ЧАСА БЕЗ ТОК 0-6,6-12,12-18,18-24 ЗА ДНИТЕ ПОНЕДЕЛНИК, СРЯДА,ПЕТЪК, А ЗА ВТОРНИК,ЧЕТВЪРТЪК,СЪБОТА,НЕДЕЛЯ - НАОПЪКИ,С РЪСТ НА ЦЕНИТЕ 50%!!!...
148
3
 
10
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
Герб /дпс ще ви вьрне в каменната ера -нищо за украйна главчев е договорил да има ток
147
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С партийните назначения в енергетиката, разбиха всичко. Хора които нямат никаква идея как функционира цялата система да я ръководят си е тотал щета. Явно са назначени да уредят олигарсите и държавата да няма никакво участие в този сектор. Народа дреме, а утре няма да могат да плащат непосилните сметки на капиталиста.
146
0
 
5
 
! Отговори
до 130 преди 1 седмица
От десетилетия се занимавам с превод на литература. Всичко, което казвате е истина.
145
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На мен не ми пречи режим на тока. Преживели сме Виденовата зима, а преди това социализма. Не ми пука. Но няма да има такъв. Будалкат ни, за да вдигнат цената. Е и? Нали на бедните дават енергийни помощи.
144
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами намалете административните тежести, щом са проблем. Началници в енергото много, да оставят по един на фирма. Инкасаторите са анахронизъм, скоро ще се заместят от ИИ, безплатно и дистанционно. Само работниците по профилактика и ремонти трябва да останат и дори да се назначат и по още неколцина, че не достигат. Много шефове, малко трудоваци в енергетиката са.
143
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако има режим на тока, това ще е невероятна награда на главите на евроатлантиците :)))
142
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Търговците на ток ни мамят, както винаги. Просто свикнаха държавата да им плаща разходите, а те да прибират чиста печалба. Страх ги е, че природната по-евтина енергия може да им конкурира печалбите и трябва да се преквалифицират. Ами има много работа в селското стопанство напр. На бюро всеки може. Колкото до цените на тока, не е задължително да ги вдигат. От тях зависи.
141
0
 
19
 
! Отговори
Такса Тъпомер преди 1 седмица
То лятото тока е в излишък, дори по закон излишния трябва да са длъжни да го пускат безплатно вместо да се губи което е вредно за планетата.
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 133 Използваха се трикове за издаването им. Нашите: "Вече е издадено в Русия". Руснаците: "Издаваме това с цел агитация против Запада. В тези книги се показва какъв ще е ужасния край на капиталистическите държави." "Галактика" поне се превеждаше от оригинал. И как няма де издава класиката, нали се учи в училище. Тогава - през цензура, често през руски.За комплектите - не си бил свидетел, не коментирай. Ти си много късно чадо на соца, явно. В навечерието на Горбачовата перестройка.)
139
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е за Възраждане!