Ако КС касира вота, до 2 месеца гласуваме отново

Подаването на жалба не спира изпълнението на решенията на ЦИК
Обновена: 16 май 2013 15:32 | 16 май 2013 14:39, Красимир Ангелов
107
Ако КС касира вота, до 2 месеца гласуваме отново
Снимка: БТА

Конституционният съд е органът, който трябва да се произнесе във връзка със законността на избора на народни представители и евентуалното им касиране.

Както е известно, по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че днес или най-късно утре, ГЕРБ ще внесе жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите. Мотивът е грубото погазване на закона в деня на размисъл.

Според процедурата оспорването на изборите за народни представители се извършва от кандидатите за народни представители, централните ръководства на партиите и ръководствата на коалициите от партии, участвали в изборите, пред органите по чл. 150 ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

Съгласно чл. 150, ал. 1 от Конституцията Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

Още по темата

В срок до 15 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия може да бъде сезиран Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители. КС обаче няма определен срок, до който трябва да се произнесе по случая.

Искането се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му. Когато КС вземе решение по казуса, то се изпраща на Народното събрание, Централната избирателна комисия и на заинтересованите лица.

При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението на Конституционния съд.

Самото подаване на жалба обаче не спира изпълнението на решението на Централната избирателна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е проблема в парире, а в нарушението на КОНСТИТУЦИЯТА.Ако я нарушаваме , не сме държава.
88
5
 
1
 
! Отговори
Изборов преди 10 години
И колко ще ни струват тези избори. От Герб толкова много ревяха за 14 мил. за референдума за АЕЦ. А сега каква ще е цената и кой ще я плати. Пак обкновения български гражданин за да може политиците отново да си премерят оная....А помислете малко за народа, а не за себе си. И стига с тая политика. Хващайте се на работа и по бързо да съставите правителство и решавате проблемите, а не да ги задълбочавате. И борисов да не си и помисля, че без него не може.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До jojo-- социалистите няма да посмеят -така си мисля -нали ще ги гледат от ПЕС
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво касиране ви гони, когато се докаже мандатоопределяща манипулация в резултата, нека касират тогава! А за нарушеното мълчание в предизборния ден - виновни са медиите, те да бъдат подведени под отговорност!
85
1
 
5
 
! Отговори
jojo преди 10 години
Само да фалшифицират отново и тогава ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО Конституционния съд на Републиката --Касирайте изборите и ще угодите на всички --На БСП която казва ,че изборите са опорочени сиреч резултата трябва да е друг и на ГЕРБ защото и те така смятат.Доста от хората които пишат тук мислят същото.Трябва ли да правим референдум дали да се касират изборите.По-добре с един масраф да мине работата.Нека има наблюдатели и от ПЕС и от ЕНП и който спечели този път да управлява с чиста съвест.
83
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Дано при следващи избори си отворят очите сините. Ако имаха достаъчно гласове , нямаше да сме в тази ситуация
82
0
 
4
 
! Отговори
Видинчанин преди 10 години
Да се касират.От Видин имало депутат от ДПС.А кой ли във Видин е гласувал за ДПС?
81
0
 
3
 
! Отговори
do 90-ti преди 10 години
Taq novina zasen4va novinite okolo izborite!!!
80
0
 
5
 
! Отговори
Granatomet преди 10 години
Китайската полиция е разбила ателие, в което са се произвеждали милиони фалшиви презервативи от марките Durex и Contex съобщава Дейли Мейл.Над 4,6 млн. единици фалшиви презервативи са били заловени от полицията в провинция Фуджиян.В момента на операцията работници в цех били арестувани докато поставят евтин индустриален лубрикант върху презервативите, заобиколени от купчини от тях по пода, разказва Дейли Мейл.Разследването започнало в Китай, след като местен полицай се усъмнил, че презервативите, продавани онлайн на китайски сайт са твърде евтини.Общо 37 души са били задържани за с
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слушайте Георги Марков!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
78
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страх Тресе БСП, ДПС и Атака отчасти.Губят кокала......Това е новия кабинет на червената МАФИЯ.
77
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За червената мафия + ДПС - (те май са една партия както каза на пресконференцията си Агент МЕСТАН) този път ще има около 20 % общо.Избирателната активност ще е ЗАШЕМЕТЧВАЩА.Никой не иска СерГЕЙ+Местан+ВОЛЕН под булото на поредната лъжа - тоне е тожа което виждате , а друго - кабинет на ОРЕШАРСКИ. Решил човека и си направил кабинет.Останалите 80% от българите искат нормален кабинет без ЧЕРВЕНА МАФИЯ.Без КОстов сините ще се обеденят и ДПС няма да вземе СОФИЯ , както вече се подчертава.
76
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала на Боко ,той ще се исправи срещу интересите на собствените си депутати.Защо ли се нервираше на журналистите е съсвсем друга тема
75
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм за касиране на изборите.Истинската демокрация започва от честни избори.Защо партиите който недоволстваха и хвърляха обвинения отказват касиране на изборите.Всеки гласувал носи в себе си съмнения ,че с гласа му се манипулира и той няма никаква стойност за крайния резултат на изборите.Всичко е въпрос на задкулисни игри.
74
2
 
26
 
! Отговори
Danek преди 10 години
Не е за вярване колко долни могат да бъдат господата от БСП,какви са тези морални победи,какъв е този страх от загуба,на черното бяло и обратно,ж този зи вид на пистата има четири ленти и на финала яасно виждаме времената на участиците,интересно как гледат и по точно какжо виждат преднамерените господа от БСП и ДПС,за мен техните лидери не са никакви капацитети,а просто жалки и вече издухани с мръсотия политици
73
3
 
7
 
! Отговори
ку преди 10 години
До EHOти да не познаваш 6 милиона българи , че да даваш оценка кои 99 % за кого ще гласуват, ве кълвач
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Песимист за БългарияПромяната е в нас, колкото и да обвиняваме политиците, ние сме ги създали, ние ги подкрепяме...мислиш ли че такива политици биха имали почва в по цивилизовани страни... НЕ...защото обществото не ги търпи...познавам десетки примери на млади хора които пропиляват времето си и точно ние създаваме такива избиратели. А те от своя страна, такова управление. Всички са манипулирани, и ме е яд че начина е толкова лесен.........
71
28
 
7
 
! Отговори
Коко преди 10 години
ГЕРБ никога повече няма да получи доверие! Отиват в историята - там им е мястото или най-много в цирка.
70
24
 
7
 
! Отговори
EHO преди 10 години
Добре де, нека да има нови избори. Главният въпрос обаче е - за кой ще гласуваме тогава? И ще излязат ли всички да гласуват или избирателната активност ще е още по-ниска?!Аз за ГЕРБ няма да гласувам. Същото казват и 99% от познати/приятели. Та - нови избори не ми изглеждат хич в полза на ГЕРБ