"Подарък" за майките - парите им скачат от 1 юли на 310 лева

Депутатите приеха решението на второ четене
20 юни 2013 11:02,
94
"Подарък" за майките - парите им скачат от 1 юли на 310 лева
Снимка: архив, БТА

Помощта за отглеждане на малко дете скача от 1 юли от 240 лева на 310 лева. Това решиха депутатите днес. Те приеха на второ четене промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г.

На първо четене бяха приети и двете внесени предложения за изменение. Единият беше внесен от Светлана Найденова от ГЕРБ и група народни представители. Той предвиждаше майчинските да скочат от 1 юли. Вторият беше внесен от лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители и предвиждаше обезщетенията за гледане на малко дете да скочат от 1 октомври.

Впоследствие от левицата поискаха да се направи разчет дали бюджетът позволява парите за майките да се вдигнат от от 1 юли. Отговорът на кабинета беше положителен и така беше приета датата, предложена от ГЕРБ.

Днес дебат по темата реално нямаше. ГЕРБ не са в пленарната зала, а основните теми, около които се въртяха изказванията на БСП и ДПС, бяха грешките на бившите управляващи.

Доволна съм, че текстът става факт, независимо от атмосферата, в която работи този парламент, заяви Валентина Богданова от БСП.

Други народни представители бяха по-остри в изказванията, като се заговори и за ”социален геноцид”, а неколкократно беше припомняно, че ГЕРБ са замразили всички социални помощи по време на управлението си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: майчинскидеца1 юли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
mol преди 10 години
Ми то ако е до ценза, то твоя не го виждам, щото дума инЪче не съществува. Майка, която е учила по-малко, по-малко майка ли е? Да даваш социални помощи в зависимост от образованието е все едно да даваш заплата на база броя на децата, които имаш. Все пак, става въпрос за работещи хора. И нещо друго - ако и *** вземат от тия пари, пак е добре щото няма да оберат ТВОЯТ дом, или поне не за 10 лева, ама за над 310. Да мислиш за всички е нещо, което е много повече от това да мислиш за себе си.
81
0
 
2
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
аре на бас че нищо няма да дигнат, за бутилка уиски, знаят че няма да издържат, и сега обещават, за да цъкат после наивниците, тц, тц изтървахме кяра хахах
80
0
 
3
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
До WhenYou"Ей уж държавата фалирала, а тия от БПС намериха пари за всичко? От къде ли? Сигурно са ги пестили от закуски... :DНе бре човеко, не знаеш ли открили са нефт, и ставаме пряка конкуренция на Русия. Ся ще ни направят и Белене безплатно, само да не им конкурираме цените, мхммммммм
79
0
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
Вие наистина ли не разбирате, че става въпрос само за майки, които са работили, а не за безработни и ***?!
78
0
 
2
 
! Отговори
националист преди 10 години
на тези които са в парламента включително и ГЕРБ - 90% от социалните помощи отиват в *** за да се възпроизвеждат още повече - над 3 милиарда лева. след 20 години в тази държава няма да има българи. 23 години разтуряте българия и вече успяхте - над 50% от първокласниците са ***, от които нищо не става - питайте учителите, които им преподават ако ви интересува изобщо.
77
2
 
5
 
! Отговори
poludql преди 10 години
До КрисVIE KAKVO ISKATE PAK DA SE VARNE GERB LI, TEZI, KOITO NIGTO NE NAPRAVIHA TOLKOVA GODINI???!!!!!!!!! Zagto bqha protestite prez zimata, TOVA GO NQMA NIKADE- DA IZGONISH NQKOGO DA IMA IZBORI I PAK DA ISKASH DA GO VARNESH SEGA???!!!!!! Q SE OPOMNETE!!!!!!!
76
3
 
5
 
! Отговори
WhenYou преди 10 години
Ей уж държавата фалирала, а тия от БПС намериха пари за всичко? От къде ли? Сигурно са ги пестили от закуски... :D
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХасмуТези които твърдяха че няма пари за майките и децата бяха от ГРОБ, и като загубиха изборите веднага се изтипосаха че било тяхно решение. Но майките и ние бащите помним кой какво говореше - още в края на миналата година при гласуване на бюджета социалистите бяха за вдигане на майчинските и сега го направиха когато са на власт.
74
0
 
6
 
! Отговори
Малцинства преди 10 години
Има малцинства и малцинства.Едното е трудолюбиво, другото........Не харесвам *** и това е.***, а не роми (откъде пък им хрумна на всички това с ромите). И да от разходи по болниците за *** (без здравни осигуровки) не останаха пари за нас, децата ни и родителите ни. Да се промени законодателството - здравни партиди, както и за социалните, но 100 % частни партиди, и ако искам да мога да прехвърлям на родителите си или на когото поискам. И да се премахне максималния праг за осигуровки
73
0
 
5
 
! Отговори
Не им вярвам преди 10 години
И така: 70 лв или1. Повече места в детските градини - естествено само за работещи или само временно безработни. Всяка майке ще предпочете детето да е на градина, вместо да дава пари за детегледачка (много повее от 70 лв. на месец)2. Училищата - да се махнат делегираните бюджети, защото всеки директор трепери за всяко дете. По мое време да ти намалят поведението означаваше много. Как виждате сегашните ученици да имат деца и да ги отглеждат, а?
72
0
 
9
 
! Отговори
майка преди 10 години
До lolдобре, аз съм съгласна в момента уча поредната си магистратура, работя, плащам данък върху реалната си заплата, когато децата ми лежат в болница и аз съм с тях и си плащам престоя по цени на болницата, и ...., вие знаете ли какви щуротии правят за да им се отглеждат зимата децата в болниците в които отделенията почти винаги са препълнени и в същото време те си ВЗИМАТ ДЕТСКИ, ПОМОЩИ и "горките" трябва да ги интегрираме, а ние???
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Допълнение:Тези който са на борсата за безработни и получават помощи да работят 4 дни в седмицата включително Събота по този начин ще могат да търсят работа Понеделник , Вторник, и да почиват Неделя. - обществено полезен труд, да обират ***, да плевят павета, да подкастрят граднки и паркове, да поправят , под формата на бригади с Бригадир , който да получава заплата от съответната община.
70
0
 
15
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
*** могат да вдигнат банкет по повод новината.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Личното ми мнение по повод социялните помощи в България е ,че които взима помощи за социялно слаб, за безработен , трябва да бива задължаван на обществено полезен труд, които да го стимулира да извършва работническа дейност ( ето един начин улиците да са по чисти, градинките поддържани и без това ги взимат тези пари, нека си ги изкарват, а на когото не му отърва, ще си намери друга работа и няма да стои на помощи). А децки се получават до Второ дете,така се спира безпаметното ромско размножаване
68
0
 
6
 
! Отговори
lol преди 10 години
Категорично не съм съгласен да се вдигат парите на всички майки. Нека вдигнат парите в зависимост от ценза който имат през 2-рата година инъче си изглежда като рушвет за по-*** част от населението на България, благодарение на които сегашните ни управляващи са на власт.....
67
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мей-мейнапълно съм съгласна. Аз също съм майка. На 25 години станах майка за първи път - в болницата имаше една жена (ромка), която също беше на 25 и роди 7-мото си дете. За всички тези 7 деца (а вече може да са и повече) тя взима помощи защото не работи. Въпросът тук е защо не се стимулира по някакъв начин раждаемостта в семейства като моето, където и аз и съпругът ми работим и плащаме данъци? А увеличаваме помощите че да улесним живота на хора които през живота си не са работили.
66
2
 
4
 
! Отговори
Майките: преди 10 години
Забравика да слогат една цифра отзад зад сумата
65
2
 
10
 
! Отговори
go4e преди 10 години
Трябват им гласоподаватели,предимно неграмотни без мнение да могат да пишат X в бюлетината .Популизъм.Замразиха вдигането на пенсионната възраст пак да си произведат гласоподаватели.
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре изиграно БСП , как само технично вдигат парите , които ще отидат в "електората" , ония вмирисаните и незнаещите да пишат .... Остана само да им озаконят и хралупите и ако не паднат сега си връзват гащите за нови 20 % на следващите "Х"избори.
63
0
 
15
 
! Отговори
Здравец преди 10 години
Българино,защо на митинги ипротести не повдигаш този въпрос-за дискреминация на българите?Исказват се разни протестиращи по ТВ и нищо не споменават.Страх,БЪЛГАРИНО!А ромите се плодят ли ,плодят.И утре ще живеем в ЦИГАНОРИЯ.Горките ни деца- ще са по света.ЛЕКА НОЩ!!!!