"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!

Орешарски: Правителството на Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева
Обновена: 18 фев 2015 11:29 | 18 фев 2015 10:00, Красимир Ангелов
124
"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Правителството на Бойко Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в коментар на намеренията на кабинета да вземе нов заем от 16 млрд лева.

"Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове...", пише още Орешарски в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
По думите на финансиста в момента с "аматьорски коментари" ни убеждават да вземем 16 млрд. лева дълг.

"Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд.лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева“, пише Орешарски и продължава:

"Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство“.

Според бившия премиер не е вярно твърдението, че новият дълг ще раздвижи икономиката. "Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж“.

"Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки. Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0.8%/“, заяви още Орешарски и продължи:

"Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДИДИ 69Кво ме бОли за децата, ***!
57
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Орешарски 62Бил успешен премиер??Да фалират голяма банка през твоето управление и да те определят като "успешен" премиере меко казано идиотизъм!!
56
3
 
28
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
Децата ни никога няма да ни простят безразличието! Или просто ще напуснат България.....
55
6
 
33
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
До Бял ДанъкоплатецЩе го търсите със свещ костеливия орех.Как се връщат 16 милиарда лева???Ще ни одерет кожите и не само нашите ами и на децата ни.
54
5
 
29
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Българи, събудете се!
53
34
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
След 100 дни в нелегалност, Орешарски се появи. Сигурно е бил в Гърция на курс при Ципрас , но Сертовица го е издирила и върна в България. Добре не си дошъл.
52
7
 
37
 
! Отговори
Орешарски преди 9 години
беше успешен премиер,ръст 1,8.Лошото при него беше,че нямаха пиар,работеха много,малко показваха.А чалганаселението свикна всичко да вижде през"талавизора"-и работата,и яденето,пиенето и хиленето.Накрая обаче БСП направиха външни грешки,а пък Станишев по никое време премиер му се прииска да става.Другото беше после въпрос на време и технология.
51
3
 
36
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Какъв ляв политик е ОРЕШАРСКИ когато никога не е членувал в лява партия напротив винаги е бил център дясно! ФАКТИТЕ са ФАКТИ, Влади ГОРАНОВ ще тегли 16 милиарда а ние ще блеем и ще гледаме как затъва държавата, когато кабинета Орешарски искаше милиард БОКО ТИКВАТА правеше протести заради този милиард а сега кой ще излезе за 16-те милиарда!
50
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правителството е за затвора! Или поне тази част от него, която прави всичко възможно, за да фалира държавата! Вече почвам да си мисля, че изпълняват някой от поредните американски проекти, срещу завидна сумичка лични хонорари.....
49
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са онези, дето ореваха улиците и плащадите, когато със същите аргументи Орешарски взе заем от 1,5 млрд. лв.?!?! значи той може с толкова, а но Горанов му трябват 16 млрд. лв?!?!*** народ сме и заслужаваме съдбата си!
48
10
 
24
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 9 години
Щом стигнахме до там да казваме ,че червения костелив Орех е прав значи работата е на много зле.Господа,дами,свидетели сме на най-големия легализиран обир от собствените ни джобове в съвремената ни история.
47
5
 
34
 
! Отговори
скептик преди 9 години
Не съм фен на лявата политика, но Орешарски е прав. Не прочетох дори един разумен довод за какво се емитира нов дълг и какво ще се финансира с него. Имам съмнения, че се подготвя нов ОГРОМЕН грабеж. Излишно е да ви казвам по чии сметки ще отидат парите.
46
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ореха е 100% прав за глупостите на Тиквата.Но това не го прави успешен политик.Ореха се провали като премиер.Причната?!Модела "Кой".
45
28
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Този продажен хамелион няма право да се обажда
44
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костовият специалист пак се изказва авторитетно.Голям професионалист и експерт:)
43
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На този от снимката не му вярвам, дори и ако ми пожелае "Добър ден".
42
5
 
25
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Анонимен-50, а тиквата с16милиярда заем,на кого е слуга.
41
7
 
19
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Лъжлив Бокоси осигурява пенсията...И на глутницата.
40
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя казал оня обяснил .Който има глава на раменете си просто влиза в сайта на БНБ и проверява как се е движил външния дълг и валутния резерв за периода 2005-2014 г и мустава ясно кой какви ги е вършил.Другото са алабалистики на "умните и красивите".Или на оня фъфлек Малтин Димитров дето щял да поправя катастрофирал автомобил с пари на заем.Че то така всеки може бе "умни" ама тия заеми трябва да се връщат иначе ти взимат колата
39
24
 
7
 
! Отговори
гост преди 9 години
*** реват - значи нещо хубаво се случва в България!