"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!

Орешарски: Правителството на Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева
Обновена: 18 фев 2015 11:29 | 18 фев 2015 10:00, Красимир Ангелов
124
"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Правителството на Бойко Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в коментар на намеренията на кабинета да вземе нов заем от 16 млрд лева.

"Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове...", пише още Орешарски в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
По думите на финансиста в момента с "аматьорски коментари" ни убеждават да вземем 16 млрд. лева дълг.

"Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд.лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева“, пише Орешарски и продължава:

"Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство“.

Според бившия премиер не е вярно твърдението, че новият дълг ще раздвижи икономиката. "Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж“.

"Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки. Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0.8%/“, заяви още Орешарски и продължи:

"Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
41
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
А знаете ли защо сега няма да протестират "умните и красивите", защото техните деца ще учат в чужбина, където и ще живеят... Ще го плащат "глупавите и вярващите !!!
17
3
 
28
 
! Отговори
макето преди 9 години
Я мислим дека 16 милиардо са мако да земем требе поне 100-200 илярдо най мако нема да играме на дребно я и после кат гърците имали сте дали сте ся що сакате един приятел викаше паре се дават само токо коко моеш да прежалиш
16
9
 
55
 
! Отговори
РБ преди 9 години
При този господин,въпреки протестите,беше по-весело и спокойно!
15
43
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пелтека с кривите зъби е голям несретник!!!Говори глупости!
14
4
 
34
 
! Отговори
1123 преди 9 години
Ало правителството! Защо взимате само 16 млрд, ами не може ли 32, че защо не и 64. Ти да видиш какъв растеж ни чака тогава!
13
4
 
36
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Сбогом Българио. тоя дълг няма да те унищожи, това ще го направи собствената ти глупост. Гледам в пресата, доверието в правителството скочило. Значи някой много добре е размил границите между доброто и злото в главите ни !!!
12
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подкрепям Орешарски.Герб са много зле като партия и ни водят към ада.
11
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кого канят от телевизиите да анализира икономиката - икономисти обучени в САЩ, работещи за САЩ и които въртят, сучат но ни убеждават, че 16 милиарда било нищо. Научете се да ги познавате тези икономисти, журналисти и протестъри на заплати и бонуси от разни НПО-та и фондации
10
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-накрая и доцента изпълзя от бърлогата
9
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами повечето анализатори са на заплата към фондации от сорта на Америка за България, на тях им нареждат от Световната банка, а целта е България да вземе 16 милиарда и да върне двойно на еврейските банкери!!! Еврейте управляват света, чрез пионки, които се радват на подаяния. Такива като Борисов, Горанов, Костов, Стнашев, Царя световните господари разказаха играта на държавата ни!!! А гласоподавателите гласуват за ББ защото бил готин!!!!!*** народ сме и си заслужаваме управлението!!!!!!!
8
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NOVIAT DALG OT16000000000LV.E OT POLZA ZA GERB,ZA DA MOGE DA GO OKRADAT
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истукане, 16 пъти по-голям заем се тегли сега ! И това е само началото. Пък и бъди сигурен ,че и те ще изчезнат яко дим, както досега.
6
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрахте ли българи как ще забогатее всеки от нас? Теглим си един милион , внасяме парите в банка и си живеем като рентиери с лихвата. Така поне ни убеждава за новия дълг от 16 млрд. съветникът на Лукарски- Владимир Каролев. Ми то много лесно било.
5
4
 
27
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
20/01/2015Нов член на протестна мрежа, Ясен Атанасов, влиза във власта. Назначен е за съветник на вицепремиерката Румяна Бъчварова.Ще бъде съветник по въпросите за културата и образованието.
4
24
 
5
 
! Отговори
Тото преди 9 години
Ако си плащате осигуровките,няма да се налагат заеми
3
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долен крадлив комунистически боклучец, на който дядо му е обирал мандри и избивал интелигенцията на страната, за да може да се превърне в мангалоченгеджийски развъдник.
2
38
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 9 години
Ти остави държавните заеми, които тегли кабинета Борисов, ами твоите заеми Орех? Откраднахте парите и дим да ви няма. Сега Бойко ще краде вместо вас и ще заробва държавата, като продължи с политиката на Орешарски да тегли огромни заеми.
1
7
 
46
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
КЪДЕ Е АСЕН ГЕНОВ И ПРОТЕСТНА МРЕЖА?Питам, има ли още хора които вярват, че миналогодишните протести не са били платени?Защо медийте толкова силно ги представяха тея за "народния глас", а сега никой не се пита къде са тези същите протестъри които до преди 6 месеца викаха пред НС?