"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!

Орешарски: Правителството на Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева
Обновена: 18 фев 2015 11:29 | 18 фев 2015 10:00, Красимир Ангелов
124
"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Правителството на Бойко Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в коментар на намеренията на кабинета да вземе нов заем от 16 млрд лева.

"Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове...", пише още Орешарски в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
По думите на финансиста в момента с "аматьорски коментари" ни убеждават да вземем 16 млрд. лева дълг.

"Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд.лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева“, пише Орешарски и продължава:

"Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство“.

Според бившия премиер не е вярно твърдението, че новият дълг ще раздвижи икономиката. "Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж“.

"Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки. Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0.8%/“, заяви още Орешарски и продължи:

"Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
26
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Не знам, какво политиците правят, но сметката ,я плащаме всички -ние!Как, пък не се накрадоха, как не се наядоха! А, е факт, че живеем все по-лошо!А,когато фактите говорят, и Боговете мълчат!
37
7
 
27
 
! Отговори
fuyt преди 9 години
Горанов е една кукла на конци, Каквото му кажат това изпълнява и говори. Да не коментираме, че компетенциите и квалификацията му са на светлини години от тези на Пламен Орешарски. Същото се отнася и за предния *** Симеон Дянков. Лаладжии и национални предатели.
36
33
 
13
 
! Отговори
andros преди 9 години
*** Орешарски, който съсипа България и я продаде на Доган и Пеевски - защо още не се е гръмнал???
35
17
 
14
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Бялата мишка Маева се показа, от дупките на ДПС!
34
16
 
13
 
! Отговори
123 преди 9 години
Искаме експертно мнение от Чобака ,да се изкаже той,на тоз не верваме толкоз!Ако може и Сидер Ага и Данчо Ментата да кажат,те са по-големи авторитети!
33
29
 
18
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Орешарски изригнал у фейса. Орешарски, първо трябва да бъдеш разследван за случая с КТБ, велики финансисте. И ти, и твоя довереник настоящ депесар министъра, как му беше името.
32
18
 
8
 
! Отговори
Марж преди 9 години
Забелязвам твърда тенденция и единна линия на троловете на атака и дпс,втурват се мощно с минуси да защитават каузи,които са в интерес на България.Явно няма разлика както при тях,така и при "избирателите им,вижда се,че са едно котило!
31
27
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 9 години
Не знам дали е правилно да взимат заем, но знам едно! Когато си се оакал никак не е добре да се появяваш и да даваш акъл!Не мислиш ли така, рицарю на задния вход?
30
18
 
31
 
! Отговори
светец преди 9 години
Орешарски е светец, на фона на тези айдуци!
29
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оня "финансист-министър"-,дясната му ръка,дето сега е депутат от дпс-то няма ли да се изкаже и той нещо по въпроса,пародийни светила във финансите .Мръсни продажници,национални предали и рубладжийски ***,не изчистим ли тия карикатури и не спрем ли подривната дейност срещу страната ни,ще им слушаме *** облъчвани и лъжи!
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен:От трите реда които си написал за "лицето на малоумието" може да се заключи че успешно си преминал от първи във втори клас дерзай след сто години може и да завършиш осми !
27
27
 
10
 
! Отговори
Kuncho преди 9 години
Абсолютно аматьорски коментар от човек който се продаде за пет сребърника!Явно разчита на късата памет, как обикаляше по задните входове вместо да си подаде оставката,как предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, абсолютно безпринципен човек!Каква наглост!Да заставаш пак пред хората!Не съм подръжник на ГЕРБ, но е явно че 12 милиарда са за рефинансиране на заемите по падежа на облигации емитирани от Милен Велчев, а разликата финансира дефицити за 4 г.,част от текущия сътворен и от Орехчо! Наглост
26
7
 
36
 
! Отговори
И. преди 9 години
Колкото и да е неприятно, в случая не мога да не се съглася с Орешарски. Бойко и компания не си взеха поука и продължават да взимат скандални решения и да правят необмислени стъпки.
25
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другият вариант е вървим си по улицата и се оглеждаме. И изведнъж виждаме ,че се продава една банка. Отиваме и я купуваме за 1 долар, както наша Цветелинка, бойковата изгора. Така се забогатява.
24
6
 
22
 
! Отговори
vb преди 9 години
Махнахме Мишмикарски, сложихме Тикварски (за втори опит на същата тежест). Не са ни виновни те. Разберете го!Гласувайте с главите си, не с други анатомични органи и това няма да се случва отново и отново.
23
4
 
7
 
! Отговори
макето преди 9 години
абре що се правите бре ора обещаме на уса-то да им купим намкоко си аероплана Ф-2 или Ф-3 беше неколко стари така оти вие си дадохте танковете на наште ора от охрид а затуй пара си требе
22
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избори
21
49
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей тоя *** на снимката,лицето на малоумието в България,даже именуващ се преподавател(най-голямото унижение за образователната система) , да вземе да обясни защо с празния си поглед тегли 4 милиарда заеми миналата година,като имало 9 в резерва.Гнус ме е от тоя продажник и лакей!
20
6
 
26
 
! Отговори
До Управниците преди 9 години
Аз ви предлагам всеки от вас да върне всичко що е украднал 25- те години КЛЕПТОКРАЦИЯ(власт на крадците) и готово няма да има дълг няма да има имиграция... А дано, има надали!;-);-);-)
19
46
 
12
 
! Отговори
MAX преди 9 години
12млрд. са за рефинансиране на стария дълг,само че пелтека Орешарски не иска да го каже в прав текст.....мръсните комунисти лъжат и мажат.