Плевнелиев не обмисля вето за заема

Нямало паралел с бюджета на кабинета "Орешарски"
Обновена: 26 фев 2015 07:31 | 25 фев 2015 21:16, Александър Попов
112
Плевнелиев не обмисля вето за заема
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев не обмисля налагане на вето на закона за ратифициране на новия заем. Той направи този коментар след участие в церемония по връчване на годишните награди на Българския форум на бизнес лидерите.

Още по темата

Не можем да правим паралел по никакъв начин между ситуацията с връщането от мен на бюджета на "правителството Орешарски" и днешното решение, допълни президентът.

Росен Плевнелиев напомни, че тогава бюджетът е трябвало да бъде ревизиран извънредно в средата на годината.

"Тогава посочих, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите, да намалят изкуствено приходите и по този начин отварят "дупка" за дефицит. Оказах се прав, цифрите посочиха, че в края на същата тази година управляващите произведоха свръхдефицит от почти 4 процента", каза държавният глава.

Президентът заяви, че не може да се сравнява този бюджет и подходът тогава с бюджета за 2015 г., който по негова, на екипа му и на НС оценка е разумен, реалистичен, не предвижда свръхдефицит. Президентът отбеляза, че вече два месеца от изпълнението на бюджета за тази година има доказателства, че той е национално отговорен и реалистичен.

Плевнелиев смята, че днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг и от него не следва директно тегленето на милиарди.

"Имаме бюджет, в него е посочен какъв е лимитът на дълг за 2015 г., той ще бъде изпълнен, по същия начин ще има бюджет за 2016 г. Опозицията ще каже, а аз като държавен глава ще мога да преценя дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен или не", посочи президентът.

Той допълни, че ако бюджетът е нереалистичен, ще действа както в миналото.

Държавният глава пое ангажимент президентският екип да наблюдава следващите действия на правителството от гледна точка на изпълнение на дадената заявка за резерв, за по-голяма прозрачност в харченето на около 2 милиарда, за които имаше спор в НС, дали трябва и те да бъдат изтеглени.

"Изпитвам задоволство от финала на днешния дълъг парламентарен ден, защото обобщителните думи на представителите на различни политически сили показаха, че те осъзнаха колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран. Това, че беше намерено широко политическо съгласие с ясни аргументи и това, че министърът на финансите подробно разясни за какво става въпрос, в крайна сметка доведе до един логичен край", заяви Плевнелиев.

Според него в последните четири месеца сме свидетели на промяна към добро.

"Излишното и безпринципно политическо противопоставяне като че ли отстъпва на по-качествен дебат в парламента", допълни президентът.

Днешният ден му е вдъхнал оптимизъм за много по-важни и тежки решения, които тепърва ще се взимат.

"Става въпрос за неотложни реформи в България. Системи, които отдавна са неефективни, издънени и не добре работещи", каза още Росен Плевнелиев.

По повод липсата на тримата вицепремиери, които трябваше да връчват награди на форума, Плевнелиев разкри, че премиерът Борисов е решил след бурния ден да си направи отложеното правителствено заседание тази вечер.

По рано днес от БСП призоваха президента да наложи вето върху приетата от парламента ратификация. В противен случай се заканиха да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено нали е куклата на Бойко-тя не мисли с нея само си играят
60
0
 
19
 
! Отговори
никой не... преди 9 години
... се е и съмнявал, че няма да е така.
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MRASEN,DOLEN NESHTASTNIK--POVRASHTA MI SE .
58
1
 
29
 
! Отговори
! преди 9 години
Роси положи на батко вратле !
57
1
 
31
 
! Отговори
ПРОТИВ МЪРШАТА преди 9 години
М Ъ Р Ш А!!!!
56
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
населението е в будна кома и наблюдава с изцъклен поглед еничарите, които го изтезават без упойка.Спи, юнакът балкански и нищо не е в състояние да го събуди.
55
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той никога нищо не обмисля, просто прави това, което му заповяда шефа.
54
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рахат КозелДесет бона съм ги дал одмах ако има полза за държавата.
53
1
 
26
 
! Отговори
Рахат Козел преди 9 години
Дълга го приеха. Не всеки от коментиращите тук му честитя 10-те бона свежа пара...
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не можем да правим паралел по никакъв начин между ситуацията с връщането от мен на бюджета на "правителството Орешарски" и днешното решение, допълни президентът."тоя изби рибата отново и отново достига *** висоти
51
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До aтaкистьДовиждане. Чугунени *** не ни трябват. Скъсай си паспорта на излизане.
50
2
 
21
 
! Отговори
ggf преди 9 години
Утре на протест и да не се съберете пак 3 автобуса хора.
49
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се до кога народа ще дреме и ще трае. Всички трябва да разберат, че народа е сила, а не тези смешници. Площадите не трябва да пустеят.
48
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е срам за българите.
47
0
 
15
 
! Отговори
Vans преди 9 години
"Според него в последните четири месеца сме свидетели на промяна към добро." - каква промяна?! Какво се е променило?! А да едни от ДС бяха заменен от други от ДС... някакви реформи щеше да има, говори се, някъде там...
46
2
 
10
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
Парите вървят така"-народ-правителство-брюксел-сащ-банки-ционисти,целта не са парите а властта която дават и властта не е проблем а чувството че не-живееш напразно-усещането да се почустваш като БОГ.
45
3
 
16
 
! Отговори
ТО СЕ ЗНАЕ преди 9 години
Тия от Атака не са виновни, просто умствения им багаж е толкова. Впрочем толкова колкото е на лидера им Волен Сидеров, които ги държи с една реч от 15 изречения и говори едни и същи идиотщини. Жалка история, но трябва и такъв човешки баберек като симпатизантите му да има. Сидеров си обикаля по света и си прави кефа, а те му слугуват, та чак пишат и се палят и си вярват, че ще има национализация, че ще изгонят ЕРП тата и т.н. глупости... :)
44
1
 
7
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Нещо много си доволен. Май има месо по кокала тази вечер?
43
4
 
45
 
! Отговори
без срам преди 9 години
Този парламент и този президент са обида за народа! Нагли ***, без срам и без морал.
42
19
 
6
 
! Отговори
леваци преди 9 години
Отворил съм си една студена бира, хапвам синьо сиренце за мезе, палнал съм си и една пура и направо се забавлявам колко *** народ има. Направо с кеф чета простотиите на загубеняците от Атака... Пълно густо. Продължавайте да пишете едно и също, защото само това ви остана. Хаххаха леееее направо КЕФ, толкова *** и праволинеен народ, че не е истина направо. Давайте смело пишете и си вярвайте. КЕФ. Благодаря ти Боже, че не си ме създал *** като коментиращите тук. Голямо БЛАГОДАРЯ. :)