Плевнелиев не обмисля вето за заема

Нямало паралел с бюджета на кабинета "Орешарски"
Обновена: 26 фев 2015 07:31 | 25 фев 2015 21:16, Александър Попов
112
Плевнелиев не обмисля вето за заема
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев не обмисля налагане на вето на закона за ратифициране на новия заем. Той направи този коментар след участие в церемония по връчване на годишните награди на Българския форум на бизнес лидерите.

Още по темата

Не можем да правим паралел по никакъв начин между ситуацията с връщането от мен на бюджета на "правителството Орешарски" и днешното решение, допълни президентът.

Росен Плевнелиев напомни, че тогава бюджетът е трябвало да бъде ревизиран извънредно в средата на годината.

"Тогава посочих, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите, да намалят изкуствено приходите и по този начин отварят "дупка" за дефицит. Оказах се прав, цифрите посочиха, че в края на същата тази година управляващите произведоха свръхдефицит от почти 4 процента", каза държавният глава.

Президентът заяви, че не може да се сравнява този бюджет и подходът тогава с бюджета за 2015 г., който по негова, на екипа му и на НС оценка е разумен, реалистичен, не предвижда свръхдефицит. Президентът отбеляза, че вече два месеца от изпълнението на бюджета за тази година има доказателства, че той е национално отговорен и реалистичен.

Плевнелиев смята, че днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг и от него не следва директно тегленето на милиарди.

"Имаме бюджет, в него е посочен какъв е лимитът на дълг за 2015 г., той ще бъде изпълнен, по същия начин ще има бюджет за 2016 г. Опозицията ще каже, а аз като държавен глава ще мога да преценя дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен или не", посочи президентът.

Той допълни, че ако бюджетът е нереалистичен, ще действа както в миналото.

Държавният глава пое ангажимент президентският екип да наблюдава следващите действия на правителството от гледна точка на изпълнение на дадената заявка за резерв, за по-голяма прозрачност в харченето на около 2 милиарда, за които имаше спор в НС, дали трябва и те да бъдат изтеглени.

"Изпитвам задоволство от финала на днешния дълъг парламентарен ден, защото обобщителните думи на представителите на различни политически сили показаха, че те осъзнаха колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран. Това, че беше намерено широко политическо съгласие с ясни аргументи и това, че министърът на финансите подробно разясни за какво става въпрос, в крайна сметка доведе до един логичен край", заяви Плевнелиев.

Според него в последните четири месеца сме свидетели на промяна към добро.

"Излишното и безпринципно политическо противопоставяне като че ли отстъпва на по-качествен дебат в парламента", допълни президентът.

Днешният ден му е вдъхнал оптимизъм за много по-важни и тежки решения, които тепърва ще се взимат.

"Става въпрос за неотложни реформи в България. Системи, които отдавна са неефективни, издънени и не добре работещи", каза още Росен Плевнелиев.

По повод липсата на тримата вицепремиери, които трябваше да връчват награди на форума, Плевнелиев разкри, че премиерът Борисов е решил след бурния ден да си направи отложеното правителствено заседание тази вечер.

По рано днес от БСП призоваха президента да наложи вето върху приетата от парламента ратификация. В противен случай се заканиха да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
24
 
! Отговори
перхидроленото човеч преди 9 години
Тия 16 милиона ще отидат за война против руската федерация
20
0
 
22
 
! Отговори
Фен преди 9 години
С пари реформи не се правят г-н 16 .Явно си много малък и наивен за да го разбереш това .На следващите избори ще се разбере колко сте хората за които говориш ,мога да ви пратя един тир да ви извози до централния софийски или до някоя стена за показен разстрел с зялата ви лидерска *** заедно с ББ ЦЦ ИФ и т.н.дотях ще бъдат и всички останали Доган Станишев Волен и така наречените патриоти защото всички сте предатели и лицемери ако въобще знаеш какво означава тази дума.
19
0
 
29
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Какво очаквате от герберастки президент освен да подкрепя ГЕРБ.
18
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама КОЙ е казал че този пудел може да мисли бе хора?!
17
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ме яд за този човек, пропилял си е таланта! Сега можехме да имаме наш Луй дьо Финес или наш Мр. Бийн, а той се набутал в политиката
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма паралел, г-н прецедент! Но има прецедент, г-н прецедент. Това са гласуване едно след друго първо и второ четене. Схващате ли картинката, г-н прецедент?
15
0
 
2
 
! Отговори
g преди 9 години
prodajnici iskat da gi otkradnat
14
0
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
Точно така "нямя я", взе ми го от остата!
13
40
 
2
 
! Отговори
няма я преди 9 години
На Ореха не трябваше да се отпускат никакви пари, защото ДПС и БПС и Атака щяха да ги откраднат. А сега вече е друго и тези пари ще са за реформи, а без пари реформи не се правят. Така че Борисов може не 16, а 36 милиарда да изтегли и пак хората ще сме с него, защото се е видяло, че няма кой друг да управлява в момента.... Успех на Кабинета Борисов и сега вече като има пари чакаме реформите. п.п. Всички които са против заема са от статуквото и са против България... Предатели!
12
0
 
26
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Разбра се, че заемите, които искат да покрият с новия заем са по-малко от 16млрд лв. Някой каза ли какво ще правят с останалите пари или въпроса е неудобен за бъдещите мулти-милионери?
11
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че псевдо патриотите не подкрепиха е само театро за пред народа!Буда, Гоце, Сава и Рамадан заедно с бившите на Бюреков!!!ЗА КАКВО ГИ НАВРЯХТЕ ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА !!! УЖ НАЛИ НЯМАШЕ ДА ПОДКРЕПЯТ БОРИСОВ !!!
10
0
 
49
 
! Отговори
бг шушумига преди 9 години
Е как да обмисля,като и той ще краде от там :))
9
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България няма нито Президент нито парламент!!!! В момента има само Буда това всички го знаете а Буда иска 16 милиарда да прилапа и изобщо не му дреме дали на народа му харесва или не той Буда си е такъв и докато е жив ще лъже *** и краде без ба му мигне окото докато се кълне в библията и децата си!
8
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***
7
1
 
62
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Aко лицемерието беше скорост Плевнелиев дa е превъртял вселенaтa!
6
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква изненада- мекотелото няма собствена мисъл!
5
44
 
2
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
Влизам само да кажа, че Бойко Борисов е АБСОЛЮТНО НЕВИНЕН за заема от 16 милиарда лева. Виновни са Плевнелиев, Горанов, Орешарски, ДПС и КОМУНИСТИТЕ!!!
4
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мистър Бийн!
3
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Послушко Буда
2
47
 
5
 
! Отговори
Иванов от София преди 9 години
Правилно, такива структурни заеми са необходими на България, а не като онези 10 млрд, които изтегли Ореха и раздаде на *** за бог да прости.