САЩ са против втората линия на "Турски поток" през България

Москва използвала енергоизточниците като политически инструмент
10 яну 2020 10:53, Елка Василева
828
САЩ са против втората линия на "Турски поток" през България
Дейвид Хейл. Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, по която трябва да се доставя газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това заяви в интервю за БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, каза Хейл.

Още по темата

„Проблемът е, че Москва има други възгледи – посочи обаче той. - Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

Според Вашингтон „те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“.

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


828
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
582
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това вече е ясен показател, че САЩ са против интересите на България.
581
9
 
3
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Има ли неразбрали ,че Борисов си е руски банндит ?
580
2
 
4
 
! Отговори
Саманта преди 4 години
Добър вечер АМтролове, скъпи евроатлантически ***, гейове, *** , лесбийки, третополови както и всички други полове, педофили, герантофили, зоофили НПОфили и всички останали демократично ориентирани. Борисов каза тръба ще има и се строи в момента.
579
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите са обещали Балканите на ***.Искат само едно, да се продължи търговията на петрола с долари.
578
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците си търсят парите, руснаците търсят да командват (без покритие), просто руснаците са по-слабата държава, и винаги са били, може да живеят в мизepия, но дай им да произвеждат ракети и бомби (не че могат да изплашат лъвовете с тях), но хората искат да се противопоставят на всемогъщите, но не могат и никога няма да могат. На някои им е писано да са велики, други се правят на велики..
577
10
 
3
 
! Отговори
пътят на тръбата преди 4 години
ще тресира пътя на руския миризлив ботуш който ще дойде да ни 'освобождава' за пореден път, този път от ЕС. Руските мародери са първи дружки със ислямиста Ердоган който ще им помогне с обещаното Кърджали и региона. Така Путински Олигархат се сприятели с Турски Султанлък, а от юг ни дебне Гърция, от запад Сърбия, Румъния няма да чака дълго да си прибере Добруджа.От България се иска само да излезе от ЕС и НАТО и като гледам руското *** Бойко Борисов нататък я е подкарал. Мафията на БСП е ГЕРБ.
576
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ревльо атлантика, свикал заседаниеи рекли:Да ,вреден е турски поток.Нещем!И на мен много неща не миотърват ,но се налага и си налагам.С реване неще.
575
1
 
14
 
! Отговори
д-р Дрее преди 4 години
НЕ НА САЩ И ПРОВЕЖДАНИЯ ОТ ТЯХ МАСОВ СВЕТОВЕН ГЕНОЦИД ЦЕЛЯЩ БЛАГОДЕНСТВИЕТО ИМ. ТАЗИ АМЕРИКАНСКА ОПОРОЧЕНА ДЕМОКРАЦИЯ СЕ САМОЗАБРАВИ И СЕЕ СМЪРТ ДАЛЕЧЕ ОТ ТЯХНАТА ТЕРИТОРИЯ. ОКО НЕ СЕ СПРАТ ОТ ВСИЧКИ НАС ТЕЗИ ХОРА ЩЕ НИ ОНИЩОЖАТ.
574
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 4 години
нормално е като си мин.пре дател,елементарно е все пак и малко да завърши с някакво висше образУвание ,да не става за СМЯХ на всички,не вярвам ТИКВА да поумнее, и нека помни поуките от румъния..бива да си *** ,ама тоя надмина всички очаквания.
573
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ и реално ИНВЕСТИТОР в тази тръба печели? КАКВО ТОЧНО? По-евитн газ? С КОЛКО? КАКВО ТОЧНО инвестира България и КАКВО ще получи? САЩ И Русия не са интересни, какъв точно е интереса на България?
572
1
 
26
 
! Отговори
wgw преди 4 години
От действията на САЩ до момента разбирам, че те са много против България, след като искат да спрат всичко което ни носи полза(макар и само финансова)...
571
0
 
7
 
! Отговори
доволен ? преди 4 години
До Анонимен 622"Ирaн щe прeдaдe нa Киeв чeрнитe кутии нa рaзбилия ce вчeрa крaй Тeхeрaн укрaинcки caмoлeт и ocтaнкитe нa зaгинaлитe укрaинци, зaяви ирaнcкият миниcтър нa трaнcпoртa Мoхaмaд Ecлaми, цитирaн oт ДПА"
570
16
 
2
 
! Отговори
никой не казва колко преди 4 години
ще струва руската газ по турската тръба. А истината е че Боко Тиквата се опитва да зароби България към руските му началници, както се опита и с Южен Поток.Руските и турски потоци САЩ да им ги навре в дирнницитте, на България скъп руски газ не и трябва, Украйна внася от САЩ на цени 30% по-евтин газ от колкоти ние плащаме за руския.Боко Тиквата затова мълчи, не казва цената на газта и за колко десетилетия наред обвързва България да зависи от скъпите руски суровини.
569
1
 
15
 
! Отговори
39778 преди 4 години
"Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт." Промените в Конституцията на Република Бъългария не са предмет за обсъждане и договорки с друга държава, колкото и приятелдки да са отношенията ни. Когато купувам на зелено жирище, аз подкрепм строителя, а не той мене. Когато изсипваам кеш 2.5млрд за още непроизведен подукт, аз подкрепям производителя, а не той мене.
568
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това звучи като ние да сме против стената на САЩ с Мексико.
567
16
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Просията трябва да се задуши, унищожи к заличи. Няма друга игра.
566
1
 
21
 
! Отговори
тцтцтц преди 4 години
Toва ,ако не е проява на висша наглост "Съединените щати няма обсъждат с иракските власти изтегляне на американските войски от Ирак, предадоха Франс прес и Ройтерс."----То бива , ама САЩ вече са извън пътя . Тоест окупират Ирак или какво . Не че досега не бяха в ролята на окупатори и бранеха ИД . Ама вече правителството на Ирак официално иска те да си тръгнат ...
565
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България фалира три пъти по соц време и за малко да си загуби суверенитета! Русия никога повече, бъдещето ни е в Европа!
564
2
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 4 години
Бих се радвал ако посланичката Харо Мустафа чете коментарите по-долу. Дано да и ги предадат.
563
19
 
4
 
! Отговори
тръбата в руския гоз преди 4 години
както стана с мафиотската далавера Южен поток - САЩ и ЕС удариха шута на руските варвари, а те сега се опитват да използуват Турция. Бойко мутренската тиква изпълни задачите на Кремъл (чрез водещия го КГБ офицер Георги Първанов-Гоце) и сега чака Позитано 20 да му нареди какво да прави при новата ситуация.За съжаление САЩ няма да попречат на Путин както предишното американско правителство направи. Ще вдигнат малко шум като за пред хората, но за съжаление тръбата ще зароди България към Русшистан.