САЩ са против втората линия на "Турски поток" през България

Москва използвала енергоизточниците като политически инструмент
10 яну 2020 10:53, Елка Василева
828
САЩ са против втората линия на "Турски поток" през България
Дейвид Хейл. Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, по която трябва да се доставя газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това заяви в интервю за БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, каза Хейл.

Още по темата

„Проблемът е, че Москва има други възгледи – посочи обаче той. - Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

Според Вашингтон „те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“.

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


828
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
602
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ни шистов газ и го има. Знае се кой ни пречи.
601
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-сетне се намери сила която да спре поредния ид.ио.тски руски проект за заробване на България. Браво на САЩ. Нека предателите русофили пик.аят газ.
600
2
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията" - Бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла. Празни думи!
599
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТКога сме купували газ от Америка? Купуваме само от Газпром на 2х висока цена от всички други!
598
7
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ преди 4 години
Българския данъкоплатец трябва първо да се научи да си търси правата, а след това да се прави на русфоил или американофил, България е най-важна, а не интересите на този или онзи. От Америка газа идвал на 21 евро, а от Русия на 15 евро и още купуваме от САЩ - ОК така е трябва да си отстояваме своето, но не и да клекнем на Русия само заради някакъв газ, трябва за всяко нещо да се отстоява националния ни интерес
597
0
 
15
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
А така сега - видяхте ли си приятелите? Америка и Израел никога,никога не са мислили доброто на българите и БГ Ще има много,много да патиме в това тресавище нарекло се ЕС
596
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тубата има едно клипче: Изповедта на един икономически убиец. Там амият американец е разказва как САЩ прокарват интересите си. Има НПО, *** фабрики, заплахи, компромати, после идват "съветници" после наемни убийци а накрая армията на САЩ.
595
1
 
9
 
! Отговори
99999 преди 4 години
До Анонимен 649 съюзници , евроатлантически ценности икономически доводи - няма Ноооо както знаем , кои сме ние да се съмняваме в мъдростта на великия американски вожд :))), мислещ само за добруването на хората по света . Няма значение цената - важното е да бъде американски демократичен газ
594
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неща нищо турско ще продължавам на дърва.
593
3
 
7
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До Дейвид Хейл 644Опасявам се ,че подлежиш на санкции китайски батерии = подпомагаш китайската икономика това е лошо и зло . днес 2 батерии ,утре 2 , а после колко - 4 ?Единствено и само - американски демократични батерии - те са хубаво и добро
592
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газа от Америка идва на 21? на киловат, от Русия на 14? на киловат. Купуваме още от Америка, защо?
591
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газа от Америка идва на 14? на киловат, от Русия на 21? на киловат. Купуваме още от Русия, защо?
590
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е момента външно министерство в лицето на *** Мария Захариева да се изходи по въпроса с официално становище в лицето на сащисания!
589
2
 
7
 
! Отговори
учуден преди 4 години
До пътят на тръбата 632 За какво му е на Ердоган Кърджали и там каквото се върти в главата ти ?Че и Гърция ни дебнела , за Румъния да не говорим , Сърбия също С две думи - България ще бъде разделена между съседните държави , защото през нас щяла да мине тръба за газ . Руска тръба Как ги правиш тези умозаключения - странна работа
588
1
 
13
 
! Отговори
До Дейвид Хейл преди 4 години
Аве извинявай за въпроса Дейв, ама да питам може ли китайски батерии да си купя утре, че дистанционното нещо не фаща. Надявам се департамента на САЩ да няма нищо против. Няма да са геополитически батерии обещавам.
587
1
 
6
 
! Отговори
Крим е руски преди 4 години
До Крим не е руски 634 не разбирам , какво общо има преноса на газ през България с битови инциденти , свързани с гръмването на газови бутилки Хитрино как се вписва ?Украйна получаваше преди около 3млрд долара за транзита на руски газ
586
2
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Човек така като се замисли, как една страна, която е дори не е членка на ЕС, може да налага мнението си на друга страна, да се бърка в работите и, в икономиката и, в политиката и. Това ли е демокрацията? България може ли да го направи това на Америка? Защо трябва да слушаме Америка? Ако не можем по друг начин да и противостоим, тогава да се преструваме на ударени и да вършим това, което е полезно за България.
585
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците са тарикати и играят с всички, затова винаги стандарта им е най-висок, по цял ден по плажовете, вечер по таверните яко сиртаки и узо а някой друг плаща сметката ама ние сме балъци трябва да се играе със всички научете се
584
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От всички прецакани от САЩ наши енергийни проекти разбираме, че САЩ не са против само ако ако се купува тяхната енергия. Всички останали доставчици са зли, лоши, терористи, кроят планове за унищожаването на Европа и ядат малки дечица за закуска.
583
15
 
3
 
! Отговори
БАЛКАНСКИ ШЕФ преди 4 години
Руснаците да си гледат техния континент Азия и да не се месят в Източна Европа, дори Балканите сме Европа и сме с друг манталитет - Русия+Китай най-великия съюз номер еднооо... по мизepия и игнop от нормалния свят ахахахах