"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото

Майки и инвалиди се мъчат на метростанция "Сердика"
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 19 юни 2015 08:15, Александър Попов
157
"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото
Снимка: Dnes.bg

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ще се спрем на една недомислица на метростанция "Сердика" в София. За нея ни сигнализира Ирена Милошева.

"Обръщам се към Вас с молба да отразите една голяма недомислица на метростанция Сердика - няма предвиден асансьор за инвалиди и детски колички. Ако човек, който е в инвалидна количка, слезе на тази метростанция и желае да излезе в посока Витошка, няма възможност. Аз съм с бебе и вече два пъти се налага да търся полицията, за да вдигнат количката по стълбите.

А полицаите, съчувствайки, ме съветват да слизам на метростанция НДК. Станция "Сердика" е най-голямата и най-натоварена станция, недопустимо е да не е достъпна за хора в неравностойно положение. Количка с бебе тежи около 15-20 кг, но как се повдига човек в инвалидна количка, който тежи 70-80 кг? Смятам, че проблемът има изключително социално значение, особено за инвалидите, а от друга страна ми се струва, че е лесно разрешим, стига да се отрази медийно", пише читателката ни.

Ние отидохме на мястото и наистина установихме, че съществува подобен проблем. Асансьор има само от страната на "Княз Борис I" и "Мария Луиза". Към булевард "Витоша" има само ескалатор, което възпрепятства качването на бебешки и инвалидни колички. Което означава неравнопоставеност за определена група хора. Темата за достъпна среда обаче е "бодлива" от десетки години и всички мерки, които се вземат са половинчати или недостатъчни.

За метрото може да се каже един вид - радвайте се, че има асансьори. Но така ли трябва да бъде?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До ЛораИ аз наскоро започнах да ги забелязвам ... но е брутално абсурдите и абсурдните хора са навсякъде...
79
2
 
4
 
! Отговори
Ми не преди 8 години
Защото от гледна точка на доброто на самото бебе, никога не бих го накарала да седи на затворено пространство с минимум 50 човека, много от които кихат и кашлят, за да мога да отида някъде си. Егоистично и нехигиенично е.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои хора си мислят, че до всеки вход, изход и ескалатор трябва да има и асансьор. Е няма как да стане пък и едва ли някъде по света има такова чудо.
77
1
 
2
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До Онзи Брат, аз и на гръб ще я кача не е там въпроса... но не бутаме само аз и ти колички сешсе? има мацки дето няма как да я качат по ескалатор без да застрашат живота на детето си. Ами ако падне? теб не ти дреме нали? Не е твоето
76
1
 
4
 
! Отговори
Хахото преди 8 години
До Ми неИ щом никъде не си виждал майка с количка да се вози в рейс или метро, то значи никъде не си ходил! Живея в Западната Европа и съм пообиколил доста държави - ФРАШКАНО е с майки с деца и бебешки колички! Гарантирам за Лондон, Париж, Берлин, Мюнхен и Брюксел! Разбира се, нито в София, нито където и да било, майките с количките не тръгват да излизат в час-пик, а след него - когато рейсовете са празни! Както написах - толерантност има и от двете страни и всичко се получава!
75
0
 
4
 
! Отговори
Лора преди 8 години
Проблемът е, че е невъзможно сама жена с бебе в количка да слезе в подлеза и да излезе от него. Има релси, които са предвидени за целта, но са толкова "отвесни", че е невъзможно просто да ги ползваш. Ако си супер яка кака може и да успееш да избуташ количката нагоре, но надолу... не става. И все пак ние ги бутаме тези колички година, две, преживява се. Но ако си в инвалидна количка за цял живот? И аз започнах да забелязвам тези неща когато ми се наложи да бутам количка, признавам си.
74
0
 
0
 
! Отговори
Оня преди 8 години
...30 км в двете посоки .. 2х15 :D да не стане грешка хах
73
1
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 8 години
С ескалатор е достатъчно лесно да качиш / свалиш детска количка (малко трябва да помислиш как става обаче) Ескалатора могат да го позлват и възрастните хора. За инвалидите съм съгласен, че трябва да има асансьор.
72
1
 
0
 
! Отговори
Оня преди 8 години
до Епик ФейлАми не аз съм оня дето кара 30 км колело на ден до работа, и прекарва свободното си време в парка, но и чиято приятелка е сама с малко бебе през деня и и се НАЛАГА да обикаля града понеже живота и институциите си текат ;) айде запази си и ти мнението за себе си ;)
71
1
 
3
 
! Отговори
Хахото преди 8 години
До Ми неИ аз се съгласявам с Оня. Защо да не им е мястото? Нали има места в рейсовете за инвалидни колички и бебешки колички? Като влезеш в рейса, Онези широки места пред врататите са именно за това. Но то трябва човек да се сети, че там не е да стоиш и да гледаш тъпо, а да се направи място за майка с количка. Навсякъде рейсовете са претъпкани в час пик, но винаги има толеранс към майките с бебешки колички и ако няма място, човек просто чака следващият рейс.
70
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До 75 Вземи една количка и отиди да видиш направо :D човек докато не се озори няма да се сети ;)
69
0
 
2
 
! Отговори
Епик фейл преди 8 години
До ОняТи ще да си от тия, които обичат да си водят детето на молче.
68
0
 
2
 
! Отговори
Хахото преди 8 години
До ОняСъгласявам се, но какво общо има асансьорът с пешеходните пътеки и *** горе!? Това вече не зависи от асансьора, а от хората и манталитета. Коренно различни неща са. Съгласявам се, че да имаш дете в София си е за филм, достоен за Оскар. Но това са две коренно различни неща! Хората щяха да имат право да мрънкат ако асансьорът не работи! ТОГАВА вече щеше да има повод за недоволство. Но при работещ асансьор... не ми се връзва.
67
1
 
2
 
! Отговори
Оня преди 8 години
до Ми неАми не .. не съм съгласен ... дай като не си виждал и да си стоим вкъщи или да си разхождам дъщеричката до мазата и обрато ... никой не е тръгнал за кеф да си разхожда детето в градския транспорт брат, но понякога се налага и човек няма избор. Айде запази си абсурдното тесногръдо мнение за теб... че има твърде много тебеподобни така или иначе
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛораТодор Александров също се пресича с подлеза на метрото, какъв е проблема?
65
4
 
3
 
! Отговори
Ми не преди 8 години
Не смятам, че мястото на бебета в колички е в градския транспорт, особено пък в Софийския такъв. В превозните средства винаги е страшна бутаница, а и е доста шумно, хората бързат за работа и са изнервени. Никъде по света не съм виждала майка с количка да се вози в автобус или метро, има си локални градинки, където може да си извеждате децата, не да ги мъкнете из половин София. За инвалидите съм съгласна.
64
0
 
0
 
! Отговори
Лора преди 8 години
До АнонименГоворя за пресичането на бул. Тодор Александров. По бул. Мария Луиза има достатъчно пешеходни пътеки и светофари, там не е проблем.
63
1
 
1
 
! Отговори
Оня преди 8 години
до ХахотоДа .. нямам против да има само по един асансьор, но като се кача горе да не е като Бейрут със прецакани плочки и млоумници навсякъде, и да не е тясно да трябва да си вдигам количката и шофьорите да спират на пешеходни пътеки ... ако е така добре ..но НЕ Е. Да имаш дете си е филм така или иначе... определено града и хората не ни улесняват
62
2
 
0
 
! Отговори
Хахото преди 8 години
Всеки знае, че има подлези, но понеже ги мързи да слизат по стъпала и да се качват пресичат Цариградско по ширина като някакви партизани. Но като отнесат някой юнак и всички заревават, че нямало подлези. Не, ИМА подлез! Въпросът е, че има МЪРЗЕЛИ, които не искат да отидат 20-30м. по-натам и да го използват. Същото е и с този асансьор. Ама бил само един... ами навсякъде е само един! В крайна сметка, използва се в специални случаи, а не от всички!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако с мрънкане нещата се оправяха, България щеше да е рай! Явно не е това начинът, така че сменете тактиката.