"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото

Майки и инвалиди се мъчат на метростанция "Сердика"
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 19 юни 2015 08:15, Александър Попов
157
"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото
Снимка: Dnes.bg

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ще се спрем на една недомислица на метростанция "Сердика" в София. За нея ни сигнализира Ирена Милошева.

"Обръщам се към Вас с молба да отразите една голяма недомислица на метростанция Сердика - няма предвиден асансьор за инвалиди и детски колички. Ако човек, който е в инвалидна количка, слезе на тази метростанция и желае да излезе в посока Витошка, няма възможност. Аз съм с бебе и вече два пъти се налага да търся полицията, за да вдигнат количката по стълбите.

А полицаите, съчувствайки, ме съветват да слизам на метростанция НДК. Станция "Сердика" е най-голямата и най-натоварена станция, недопустимо е да не е достъпна за хора в неравностойно положение. Количка с бебе тежи около 15-20 кг, но как се повдига човек в инвалидна количка, който тежи 70-80 кг? Смятам, че проблемът има изключително социално значение, особено за инвалидите, а от друга страна ми се струва, че е лесно разрешим, стига да се отрази медийно", пише читателката ни.

Ние отидохме на мястото и наистина установихме, че съществува подобен проблем. Асансьор има само от страната на "Княз Борис I" и "Мария Луиза". Към булевард "Витоша" има само ескалатор, което възпрепятства качването на бебешки и инвалидни колички. Което означава неравнопоставеност за определена група хора. Темата за достъпна среда обаче е "бодлива" от десетки години и всички мерки, които се вземат са половинчати или недостатъчни.

За метрото може да се каже един вид - радвайте се, че има асансьори. Но така ли трябва да бъде?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛораНали има подлез, с който се пресича Мария Луиза, за какво ти е пешеходна пътека и за коя улица говориш?
59
0
 
5
 
! Отговори
Хахото преди 8 години
Някои говорят за лондонското метро (аз бих добавил и Парижкото), но именно - това са супер стари метра. Но не виждам какъв е проблема с въпросното метро!? Отидете в Мюнхен, в Брюксел - там метрата имат по няколко изхода, но с един асансьор. Който иска да го ползва - отива там и го ползва. В София е същото: има асансьор, но ги мързи да отидат до него. И да им направят още един, сигурно ще замрънкат, че не ги телепортират! Малко ми прилича като с подлезите и пресичането през улиците неправилно!
58
1
 
1
 
! Отговори
лора преди 8 години
Не, ползват се основно от майки и възрастни хора. Тези, които вие наричате мрънкалници, без да си помислите да се поставите на тяхно място, щото вас това не ви интересува, на вас не може да се случи...
57
1
 
4
 
! Отговори
Оф преди 8 години
Който твърди, че Софийското метро е неудобно, явно не е пътувал изобщо из Европа. Съветвам такива индивиди да се поразходят из Лондон.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асансьорите се ползват основно от мързеливи дебелани на 12 см.токчета.
55
2
 
2
 
! Отговори
Лора преди 8 години
Наистина е сложно, по-скоро невъзможно, преминаването там. И не само, ако искаш да ползваш метрото, а дори и просто да пресечеш улицата, тъй като няма пешеходна пътека или светофар. Тук "компетентни хора" веднага са се нахвърлили да ни обясняват да не мрънкаме, щото някъде било по-зле. Щом в Лондон няма асансьори, дайте да премахнем нашите. Как така ще има нещо, което ни е наред? Проблемът е, че няма изисквания на всеки изход от метрото да има асансьор, и хората решили да си го спестят.
54
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 8 години
до ми писнахте ми беАми искай :) аз нямам нищо против ремонтите и кърменето ... ако някой иска нека си се и възпроизвежда ;)
53
1
 
2
 
! Отговори
ТЕРОРИЗЪМ преди 8 години
ДО 57НИКЪДЕ НЯМА ТОАЛЕТНИ И КОШЧЕТА.А СЕГА СЕ СЕТИ ЗАЩО
52
3
 
5
 
! Отговори
бе писнахте ми бе преди 8 години
МАН ОТ МРЪНКЯЛНИЦИ В ТАА ДЪРЖАВА.кАТО СЕ РЕМОНТИРА-ЩО СЕ РЕМОНТИРА?кАТО НЕ СЕ РЕМОНТИРА -ЩО НЕ СЕ РЕМОНТИРА.ЧОВЕК ЩЕ РЕШИ ЧЕ ТАА НАЦИЯ СМЕ МНОГО СЕРТ.И МИ ПИСНАХТЕ ОТ ИНВАЛИДИ И КЪРМЕЩИ МАЙКИ ПО МОЛОВЕ И ПО ГРАДИНКИ. АЗ ЩЕ ВЗЕМА ДА ПРИКАНА ХОРАТА КАКТО СЕ ИСКА КЪРМЕНЕ ПО УЛИЦИТЕ,ДА СЕ УЗАКОНИ И НАЧИНИТЕ НА ВЪЗПРИЗВОДСТВО НА ОБЩ.МЕСТА.
51
0
 
0
 
! Отговори
Оня преди 8 години
до мдаАми супер .. дано да е така наистина.. но да махнат табелите които сочат натам..или да пояснят "в момента няма но някога ще има" такива неща. Хора сме ще разберем.
50
1
 
10
 
! Отговори
мда преди 8 години
Ползвал съм метрото на над 15 големи градове. българското НЕ има отстъпва. От проблеми с големи дълбочини на Вашингтон до липса на асансьори и ескалатори в Париж на някой станции и неудобни ремонти в Мюнхен. Хората имат проблеми, но полека лека ги решават. Едно е наистина различното тук и там. Там не се коментират толкова много нещата. Там идентифицират проблем и с течение на времето го поправят. Ние просто обичаме да мразим... П.С. Има асансьорна шахта но поради реставрация на ларгото не еготов
49
2
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 8 години
На проектантите на тази станция да им вземат Дипломите. Наклона на стълбата е извън всички стандарти !! А голямата площ пред входа позволява наклона да е много по малък ,и сега може да се направи.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кенефите по станциите кога ще се ползват не само от залепналите за служебните телефони лелки по касите?!?
47
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До Митко .. Миткооо Митко... ще ти дойде до главата и ще си викаш "еее ама аз не бях прав... "
46
3
 
2
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Както вече казах ... който няма дете надали разбира.... никой не ме карал насила.... задръствам с возилото си....
45
4
 
9
 
! Отговори
Митко преди 8 години
Асансьор има, единственото което трябва да направите с дебелите си *** е да пресечете на пешеходен светофар.Поредната *** дошла от нивата и се прави на интересна
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ви кара на сила да бутате колички. Имам една позната, доста е заможна и има хубава количка, лека и компактна, но след няколко опита да я използва по софийските улици се отказа. Сега си ползва кенгуру, освен че й е по-удобно, не трябва да се съобразява с нищо, а и със сигурност хората са й благодарни, че като влезе в магазин не го задръства с "возилото" си...
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Милано също не видях асансьори, може и да има но да не съм обърнал достатъчно внимание, а то е на няколко нива и с доста по-дълги ескалатори. Освен това е доста по-мръсно от нашето. А за просяците, търговците от Африка с китайските стоки на платнища по пода на станциите и наркоманите от цял свят там може да се напише цяла отделна тема.
42
3
 
0
 
! Отговори
bobi преди 8 години
Abe kvo ne razbrahte pak to e istinata edna -nishto ne ostana svqsno v begeto ima li smisal da se chudite poveche. Po zle shte stava no nikoga neshto hubavo . Unava rabota ama bulgarska mu kazvat po novo mu
41
7
 
7
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Всеки който се чуди какъв е проблема или предлага да си качвам бебешката количка с ескалатор явно никога не е бутал такава. Така че ако не виждате нищо нередно в това да няма асансьор точно на ТАЗИ спирка ... ами ***!