GSM-ът пържи мъжката анатомия

Учени призовават за енергийна обезпеченост
30 окт 2015 09:33,
35
GSM-ът пържи мъжката анатомия
Снимка: Reuters, архив

Мобилните телефони и цигареният дим се отразяват не само на нас, а и на поколението ни. Това е доказано от български учени в Института по биология и имунология на размножаването /ИБИР/ към БАН, разказа неговият директор проф. Мария Иванова пред в. Стандарт.

Мобилният телефон има пряка връзка с репродуктивните проблеми, сочи изследване на докторанти и млади учени, финансирано с евросредства. Става дума за изследване на влиянието на излъчвания от мобилните телефони върху сперматологичните параметри, свързани с биологичната пълноценност на оплодителните клетки.

"Колегите са третирали с вълни от мобилен телефон проби в инвитро условия и са ги съпоставили с нетретирани проби. Използвана е високоспециализирана апаратура за анализ - спермокомпютърен анализатор, с която са регистрирани сериозни разлики в двете проби. Тези разлики са предимно в скоростта и начина движението на сперматозоидите. По принцип те извършват три вида движения - направо, въртеливо и спираловидно, като се движат с различна скорост. При облъчване с вълни от мобилен телефон обаче тези характеристики се променят", разказва проф. Иванова.

На първо място, телефоните твърдо повлияват скоростта на сперматозоидите - движенията им стават по-хаотични, пасивни или лениви и забавени.

"Ако искате да имате добър резултат от оплождането, те трябва да притежават добро движение, да имат съхранена енергийна обезпеченост и структурна цялост и да имат нормална структура на ДНК. Това се изисква, за да има оплождане и да има здраво поколение. За да се извърши успешно оплождане, мъжките гамети трябва да имат много добри и високи скоростни параметри", разказва професорът.

"Това е все едно състезание с две коли - едната мощен спортен автомобил, който развива 200 километра в час, а другата - способна да развие едва 30 км/ч. Който е третиран с GSM лъчения, скоростта му не може да е повече от 30 километра в час", пояснява тя.

Пробите са били облъчвани от 30 сантиметра разстояние, което е еквивалентно на това да носиш мобилния си телефон в джоба на панталона. "Вярно, че при нашите изследвания те се облъчват извън организма, в инвитро условия. Ако процесът става в организма, там вероятно е възможно да се повлияе и на самото съзряване и сформиране на сперматозоидите", разказва проф. Иванова. Това би могло да означава и по-големи поражения, въпреки че самият организъм има естествени регулаторни механизми и самият той унищожава увредените клетки.

"Може би в бъдеще ще бъдат направени опити да се види и как джиесемът повлиява в ин виво условия", казва проф. Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 8 години
До Анонимен 25Пълно е с антени, а качеството на сигнала и съответно на разговорите е отчайващо ниско. В чужбина никъде не съм видял толкова антени, но за сметка на това качеството там е много високо.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов, къде дремеш?Веднага данък!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ползвам жичен телефон, пуснал съм 30 км кабел.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24На всяка сграда в София има по няколко ГСМ антени.Забелязвате ли колко ненормалници изведнъж се появиха?Нормалните просто не могат да спят, лабилните психически трещят сериозно,колят се крещят блъскат по цяла нощ бият се алкохолизират.То е световно известно,че тия антени не влияят добре на психиката.
13
0
 
5
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
А защо въобще се носят в джобовете на дънките и панталоните?Слагате в една раница и така нещата би трябвало да придобият един по-малко проблемен вид.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ...И ся като мъж, сложи си апаратчето в предния джоб на панталона и скоро нито СПИН, нито Сифилис и др. болести ще те заплашват - просто няма да ти става
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Нито един от тези източници не е до мен а опасността спада с квадрата на разстоянието (ако не разбираш това ще рече че ако отдалечиш 10 пъти интензитата ще спадне 100 пъти)
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На първо място телефоните пържат, ако това изобчо може да се докаже, само когато говори съответния човек. Точно тогава телефона излъчва, не когато приема сигнал от отдалечения събеседник.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много трудно в наши дни ще се направи отчет заа въздействието на радиовълните, защото много отдавна не остана късче зема на планетата необлъчено, за да има контролна проба за сравнение.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бе като имаш предвид на какви облъчвания сме подложени всеки ден: радио и ТВ сигнали, клетките на мобилните оператори, уай-фай, спътникови сигнали, радари, електромагнитни полета от електроуреди и ел. инсталации, и какво ли още не, баш телефона ша е виновен за всичко, ша знаш.
7
3
 
10
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
А аз се чудя от какво ми расте тоягата?
6
2
 
16
 
! Отговори
окей преди 8 години
До ...Моя е до главата ми, затова ли от две години насам не мога да спя, събуждам се постоянно през час - два и сутринта като стана от леглото съм като пребит?
5
3
 
14
 
! Отговори
... преди 8 години
И ся като мъж, трябва ли да заведа дело срещу мобилните оператори които ми предлагат телефони които ме облъчват? Понеже със старите телефони, от едно време не мога да си върша комуникацията като хората и ми обясниха че трябва да сменя самия апарат с по нов модел. Значи ме задължават и после ме облъчват. Да завеждам ли дело или не?
4
2
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Не, по-добре е да се обложат с данък "вредни устройства"!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че това се знае откакто мобилните телефони навлязоха масово... Тия "учени" сега ли се сетиха?
2
16
 
5
 
! Отговори
Плавник преди 8 години
Сигурно само GSM-a излъчва такива радио вълни. Аман от тъпанарски проучвания. Всички останали вълни, които ни облъчват ежедневно не влияят, та GSM-ите ни виновни с маломощните си антени.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги забранят.