Въздухът в София е изключително мръсен

Нивата на ултрафини прахови частици са три пъти над нормата
6 мар 2024 10:12, Нели Христова
70
Въздухът в София е изключително мръсен
Снимка: БГНЕС

Нивото на ултрафини прахови частици в София е три пъти над нормата, заяви експертът Ивайло Попов, член на „За Земята".

"Между 2000 и 10 000 се счита за замърсено, над 10 000 е изключително замърсено. Тази сутрин уредът ни показва 25-26 000 частици на кубичен метър", поясни в ефира на Нова тв Попов.

По думите му това води до сериозни дихателни проблеми, особено при децата. Друга уязвима група са спортуващите навън, тъй като дишат учестено и поемат по-големи замърсители, предупреди експертът.

"Ултрафините частици почти не се мерят у нас. Към тях има повече изследователски интерес. Държавата следи нивото на азотен оксид, но, за съжаление, мониторинговата система в София не отговаря на изискванията. Станциите трябва да бъдат на най-замърсените места в близост до улиците, а тези в столицата се намират на 10 метра от централни улици", поясни специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 2 месеца
"Псевдо експертът" би трябвало да знае, какви валентности проявява азотът и колко оксиди респективно образува (именно ПЕТ). Изказва се некоректно, че се измерва азотен оксид. Реално се измерва АЗОТЕН ДИОКСИД (NO2) и азотни оксиди (NOx). За да се постави дадена легитимна станция, а не някакъв анализатор, си има нормативни изисквания. Географското разположение на столицата (в котловина), определя и задържането на замърсителите. Да не говорим, че е презастроена и пренаселена, автопаркът е остарял
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Невероятно, уредите били поставени на 10 метра от улиците, а не на отворите на ауспусите на автомобилите и затова не мерили вярно.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Невероятно, уредите били поставени на 10 метра от улиците, а не на отворите на ауспусите на автомобилите и затова не мврили вярно.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Невероятно, уредите били поставени на 10 метра от улиците, а не на отворите на ауспусите на автомобилите и затова не крили вярно.
63
0
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 месеца
Като ви е мръсен въздуха защо се навирате само в София ? Цяла България се изсели в София заедно със катуните от *** и сега ривете , че въздуха бил мръсен.
62
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 2 месеца
До е как иначе 48 Нинова , ти ли си ?
61
0
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
Затишие. Няма вятър. Кво да праиш ? Природа.
60
0
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 2 месеца
До56,. Май, не си запознат, че ТЕЦ-те горят *** на Европа дори имаше скандал, но го го заметоха
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До сега все ни лъжеха, че въздуха в София бил в норма. И сега разбираме, че уредите били поставени нейде си, тоест далеч. А бе, ние виждаме гъста мъгла и ни задушава миризлив въздух, те специалистите, ни убеждават, че всичко било в норма. Сега ги разобличи немеца и ние му вярваме.
58
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
арх на софия всеки ден разписва разрешения за строителство на кули в софияспрете се вече с това застрояване садете дървета оставете този бетон искамекислород
57
0
 
6
 
! Отговори
Не позна , преди 2 месеца
До АлексСофия се обгазява от градския транспорт / дизел / , отоплението на твърдо гориво и новото строителство което спира естествената вентилация на града !
56
2
 
6
 
! Отговори
България преди 2 месеца
Въздухът в София е мръсен от печките на твърдо гориво в които ромите горят всякакви отпадъци в гетата. Ако столицата е на ТЕЦ или на газ , въздухът Ви ще бъде чист. Фактите са такива.
55
1
 
7
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 2 месеца
и как няма да е мръсно като куцо киораво и сакато се изсипа тук !
54
1
 
7
 
! Отговори
соломон трабант преди 2 месеца
Столицата на България над милионно населени още голяма част се отоплява зимата на дърва и въглища.? Тогава - приятелят на България - Д. Маккейн ни убеди ,че Руският газ ще застрашава Националната ни безопасност , сега идет гроба на тоя из...род да му кажете ,че ни е излъгал. а
53
0
 
11
 
! Отговори
соломон трабанта преди 2 месеца
Въздухът в София никога няма да бъде чист, не сега след 30 години същото ще повтарятсъщото но ще още е по -лошо.. Тук проблемът не в околната среда а в главите на управляващите.! Помня когато далечната 1990 година посетих Истанбул зима беше население около 7 милионно тогава въздухът мръсен се чувстваше и навсякъде миришеше на сажди от печките . Когато посетих 2022 година сякаш не беше същият град над 16 милионно населениеняма миризма няма сажди няма . Знаете ли защо навсякъде е газифицирован Руският природен газ ползват не само големите им градове но и селата ? Столицата на България на
52
4
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Предишният СОС взе правилното решение да не допуска замърсяващи дараци в центъра,обаче настоящия се оказа неспособен да го прилага и за по-лесно го отмени.А обещанията за промяна бяха големи.
51
0
 
6
 
! Отговори
Въглероден данък преди 2 месеца
Сега ви подготвят за азотния данък като ви набиват пропагандата че въздуха бил пълен с азотен окис. Въглероден данък плащате всички, даже не ви питаха. Азотния данък ще ви го набият във всички цени също. И ще квичите от кеф като свинки в ***. Обаче дано европейците се събудят и изметат отпадъка който управлява европа.
50
1
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 2 месеца
До АнонименДа прав си колега, 1990те наистина беше ок, сега е..То преди имаше жителство, а сега всички 'у столицата'
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименДа, екстра си беше София 80-те, 90-те, преди да дойдат ордите от прованса
48
3
 
5
 
! Отговори
е как иначе преди 2 месеца
Така е при промяната. И по-зле ще става.