Предвидима ли е била катастрофата, която причини Семерджиев?

Може ли системата да спре подобни трагедии, коментират специалисти
10 юли 2022 07:30, Петя Славова
149
Предвидима ли е била катастрофата, която причини Семерджиев?
Снимка: БГНЕС

Предвидима ли е била катастрофата на пътя, при която загинаха две млади жени в София? При положение, че обвиняемият за трагедията Георги Семерджиев е с над 50 регистрирани нарушения, отнета книжка и сменени номера, специалистите дават положителен отговор.

Семерджиев е шофирал с отнета книжка 17 години,органите на реда го наричат "системен наркоман", но в същото време се е разминавал с правосъдието и наложените глоби.

Още по темата

"В няколко от случаите имаме събрани материали изпратени до прокуратурата за образуване на досъдебно производство за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление, които материали са върнати от прокуратурата с указание да се наложат само административни глоби", каза Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка, цитиран от БНТ.

Той добави, че в момента, в който се направят съответни изводи и ако те подсказват за неспособност да се упражняват полицейски функции, той ще направи като министър всичко възможно да се раздели с тези хора, които са оставили това да се случи.

Това не е типична катастрофа, смятат експертите. Причината - извършителят е направил всички възможни нарушения, които може да направи един пътен хулиган. Но както винаги въпросът, който си задаваме след всяка кървава трагедия - как можеше да бъде предотвратена, защо шофьор с толкова много нарушения успява да избяга и да се измъква с години от полицията.

"Аз наистина не знам в случая какво трябва да се направи. Тук трябва да излязат хора, специалисти, адвокати, да кажат какви предложения да се направят за промени, които реално да допринесат", коментира Димитър Илиев - председател на Държавна агенция за безопасност на движението.

Този случай е част от кървава поредица с главни герои самозабравили се млади хора, седнали зад волана пияни и/или дрогирани, или просто чувстващи себе си над закона, над правилата, над човешкия живот.

В конкретния случай - бивш футболист, обвиняем по различни казуси. Толкова уверен, че няма да го застигне закона, че карал освен без книжка, крадена кола, с фалшиви номера. Ново нарушение към дългия списък на татуирания Георги, неуловено до сега. Защото в момента няма адекватен механизъм, който бързо да засече фалшивите табели. Въпреки че тази функция трябва да изпълнява наскоро въведения погрешно наречен екостикер с чип, пише още БНТ.

"Преди няколко години ЕС ни задължи с директива да въведем допълнителна идентификация за превозните средства. При годишен технически преглед. И това беше всъщност една дългосрочна мярка, която щеше да позволи тогава, когато имаме подмяна на номера, ние много бързо да успеем с допълнителния знак да идентифицираме тази измама. Само че тази политика в момента Министерството на транспорта са решили, че няма да я прилага България, т. е. ние ще излезем извън директивата, ще я изхвърлим в коша за боклук и подобни водачи, които ще могат да карат с фалшиви номера ще могат да го правят много трудно те ще могат да бъдат установявани", каза Деница Русинова - Европейски център за транспортни политики.

Спират шофьор за проверка, той бяга. Взимат му книжката - той пак сяда зад волана. Свалят му регистрационните номера - той слага фалшиви. Налагат актове - той не ги плаща. Всичко това говори, че има колела по веригата, които не работят.

Според Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи, единственото лечение за такива арогантни и нагли пътни хулигани е именно конфискуване на автомобила на лица, задържани с алкохол и наркотици. "Противната страна какво казва - вижте, това е личен автомобил, семейна собственост, служебен автомобил - няма никакво значение. Има ли значение тези деца, които бяха размазани, с какъв автомобил са били убити - с личен или служебен?", допълни той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
fact преди 1 година
предвидимо е, че сички са НЕВИННИ!Закривай дЕлото по давнос.
128
2
 
1
 
! Отговори
Рашков преди 1 година
Неееее, през дамаджаната нямаше как да се види !
127
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
За коя система става дума,след като такава в България НЯМА!?
126
1
 
7
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ако законите бяха като в другите държави такива *** щяха да лежат или на топло за винаги , или на няколко метра под земята .. ама уви ...
125
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
"Аз наистина не знам в случая какво трябва да се направи. Тук трябва да излязат хора, специалисти, адвокати, да кажат какви предложения да се направят за промени, които реално да допринесат"Адски просто е:1. Изправяте наркомана на площада пред съдебната палата2. Викате БНТ да снимат на живо3. Чакате да се събере тълпа хора да гледат4. Раз.трелвате го публично5. Въртите клипа с публичния разтрел по телевизията всяка седмица, с текст "Това чака и вас, ако правите същите простотии"
124
0
 
0
 
! Отговори
Чашков Каза преди 1 година
Виновен е блъснатия шофьор същия ден, който явно смутен от прекомерната любезност на доброжелателните полицаи в джип със синя лампа и татуси , които са го блъснали, е решил да пусне сигнал анонимно в интернет! Ако беше звъннал в 1-во, щяха да дойдат колеги на блъсналите го, да си скъсат униформите един на друг и да ги арестуват за нападение и причиняване на ПТП! Виновен без доказване! По условие! Те пишат условията!
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че е предвидима - с това ниско ниво на полицията у нас, високите нива на корупция и безхаберие, шуробаджанащината при назначенията на всякакви държавни постове, никаквите пътища, поголовната липса на камери и контрол с адекватни санкции за всеки нарушител. Повече от логични и предвидими са такива инциденти.
122
0
 
5
 
! Отговори
Така си е... преди 1 година
Бля, бля , бля....Като се обърне каруцата пътища много. От 1944г. до днес някои другари се оттърват от съд.Тъй ще е и с този. Ще го накажат с потупване по-рамото , мъмрене пред строя и УСЛОВНА присъда.Комсомолска работа...
121
0
 
17
 
! Отговори
аз преди 1 година
В САЩ се лежи в затвора за шофиране в пияно състояние. В България също - само че на книга. Решението е пред очите ви, няма кой да го наложи!
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфискуване на колата било единственото решение. Пълна тъ_потия. Точно хора като този Семерджиев имат сигурно поне 5 коли. Ще му вземеш едната, е и? Конфискуването на колата е сериозно наказание, но отново за бедните. Хванали някои с 0,55 промила, конфискували му колата и жена му след това няма с какво да кара детето до градината (примерно). Хванали някое "наше момче", конфискували му колата, но понеже е "наше момче" има бизнес за милиони и затова се прибира вкъщи, взима другата кола и...
119
0
 
14
 
! Отговори
рали състезател преди 1 година
Илиев да не говори за липсващия механизъм, за мен работи, щото нямам чадър, а татуираното *** има буркани, палки, полицайки, хора в поне в две столични полицейски управления... да продължавам ли????
118
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При пияница министър какви проблеми да изчистят. Виж, че жена му кара пияна и прави катастрофи с джип за 250 бона, а ти искаш един престъпник защитаван от Лена Бориславова и Даниел Лорер ли да бъде вкаран в пътя?
117
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевадни проблеми в МВР, а те се опитват да го заметат под килима. Започвам да си мисля, че този е само един от много и не искат да се шуми много, защото проблема е много дебел и такива има десетки, ако не и стотици.
116
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова петно върху МВР... не знам как ще го изчистят. Трябва твърда ръка тука.
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диана Русинова, не Деница, драга Петя. Иначе според мен единственото лечение за подобни екземпляри и рецидивисти е дългосрочен затвор или дори смъртна присъда.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам как се държи на свобода, без да уважава каквито и да били правила и норми, вероятно ще избяга от затвора.
113
2
 
0
 
! Отговори
3-ти ден преди 1 година
Вече трети ден лежи, време е да го пускат. Гешев, спиш! Рашков, спиш! Пускайте момчето
112
0
 
0
 
! Отговори
ех преди 1 година
Нема я баба Ванга, да рече "Дрогирван рецидивис, обявил война на обществото, познат на МВР, ке гази ора со 200, изневиделица, без никакви индикации за това.. Ке го пущат."
111
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
А не бе. Никой не може да предвиди, че като дадеш възможност луд дрогаджия да шпори с 3 тона джип и София с 200 км/час , ще пострадат хора. То сигурно трябва да си дядо Влайчо за да се сетиш.
110
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На свързаните с Продължаваме Пропадането винаги им се разминава. И този път чадърът опънат върху мутрите от Кирил Петков и Асен Василев ще върши работа.Даже Петков за да си намери алиби организира платен протест в своя защита след като хората скандираха оставка пред дома му.