Съдии излизат на протест срещу уволнението на Тодорова

Съдията от СГС обяснила, че е свръхнатоварена
Обновена: 12 юли 2012 17:40 | 12 юли 2012 17:40,
144
Съдии излизат на протест срещу уволнението на Тодорова
ВСС реши да уволни Тодорова на днешното си заседание. Снимка: БТА

Съдии се готвят да протестират утре пред Висшия съдебен съвет след дисциплинарното уволнение на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова. Днес ВСС я уволни заради забавени мотиви по три дела, а решението на кадровиците в съдебната система предизвика бурна реакция.

Тодорова е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а освен това тя публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов. "За" отстраняването й гласуваха 19 от членовете на ВСС, против бяха трима, а двама се въздържаха.

Главният прокурор Борис Велчев си тръгна преди края на заседанието на ВСС видимо ядосан и на въпрос защо е уволнена Тодорова каза само: "Питайте онези, които я уволниха". Коментар отказа и шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Решението на Висшия съдебен съвет не е окончателно и подлежи на проверка от Върховния административен съд, обясни пред журналисти Божидар Сукнаров, член на ВСС, който е участвал в дисциплинарния състав заедно с Димитър Фикиин и Светла Данова.

В писмената си защита пред ВСС съдия Тодорова е посочила като причини за забавянето свръхнатовареността си с дела и затруднения достъп до компютър. Също така тя отбелязва, че от началото на 2006 до март 2008 г. включително не е имала кабинет.  От ВСС обаче не приели аргументите й, че е по-натоварена от колегите си.

Още по темата
По думите на Сукнаров тя можела да информира председателя на СГС, че има тежки дела и е могла да бъде разтоварена за известен период от възлагане на други дела. Това обаче не било направено.

В отговор на въпрос дали ВСС някога е уволнявал съдия за забавени три дела, Сукнаров обясни, че има такива случаи, но не успя да посочи нито един.

От ВСС не можаха да обяснят защо Тодорова е уволнена за забавяне на тези три дела, след като в началото на годината бе наказана за забавянето на общо 57 дела.

През януари ВСС санкционира Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела.

Тодорова влезе в явен конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов, след като той изрази съмнения, че съдийката обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на Съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И онази Куцкова, като един Матросов и с пяна на уста обясни, че съдиите са независими ............и трябва да ги търпим и отглеждаме докато сме живи, пък те да продължат да отсъждат без да се съобразяват със Закона.
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдиите да внимават, българите да не излезнат на протест срещу тях......Ако всички недоволни и пострадали от корумпираната съдебна система излезат на протест - не се знае дали няма да стане кървава баня. Защото тези съдии и прокурори, които не зачитат Закон и морал и решават човешки съдби, по "собсвено убеждение"-т.е. в полза на убийци и мафиоти са най-мразените създания в България.........
89
2
 
3
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
С две думи казваш,защо изгоря този съдия,а не онзи.Аз те питам,този съдия заслужава ли да бъде уволнен?Представяш ли си колко съдии има като тази Тодорова в България?Всичките накуп ли трябва да бъдат уволнени?Къде са независимите журналистите от БСП,да разобличат Владимира Янева?
88
2
 
3
 
! Отговори
Svilen75 преди 11 години
Хайде сега едно неудобно въпросче, заради което със сигурност ще получа много минусчета. Но поне ще преброим по тях ченгетата сред коментиращите, защото едва ли има нормален човек, който да сложи минус. Та въпросът е:Кога ще бъде уволнена и Владимира Янева, шефка на СГС, семейна приятелка на Цветан Цветанов, която също има много просрочени дела???Хайде, герберчета-полицайчета, започвайте с минусите и после може да се похвалите на Цецко колко сте активни ;)
87
0
 
5
 
! Отговори
Кутев преди 11 години
Мълчете като пу...все едно,че нямаме нищо общо с нея,след месец електората ни ще е забравил за това дребно недоразумение
86
3
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Съдии извадиха окото на съдия....това се случва за първи път от 23г.насам...Питам се кога лекари ще извадят окото на лекар,да види народа,че порочните практики,за покриване на колеги са минало.
85
6
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
О-о-о, не се притеснявай, сблъсках се с правосъдната система, всички от полиция до съд са кръгла нула. Е,не ми взеха къщата, а колата и трябваше само едно единствено нещо да направят, за да установят лъжите на този измамник, но на никой не му се занимаваше с някаква си кола и някакъв си *** данъкоплатец.Но това не ми пречи да оценя случващото се с тази съдийка и аз лично я подкрепям и мисля, че това е поръчково уволнение. Никой не може да ме убеди в противното!
84
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
koi sa tia be dai da gi vidi cela balgaria za6to protestirat aaaa,,,,,,,malko sa im ry6vetite ili nema koi p[ove4e da im dava aaaaaaaamai kran4eto sekna
83
2
 
4
 
! Отговори
Антон преди 11 години
Нека да излязат. Да ги видим кои са и после кой къде ги срещне - бой!
82
0
 
2
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
БГ - елате в страната на контрастите!псПреди и след посещението задължителена консултация с психолог.
81
1
 
7
 
! Отговори
до 98 възмутен преди 11 години
Дано някой ти вземе къщата с измама,да тръгнеш да го съдиш и да попаднеш на подобна съдийка.
80
9
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Прекъснаха предаването за да гледам рязане на лентички отново! Писна ми! Три години само лентички режим! Няма ли кой да обедини този народ да излезе по улиците да защити правата си!Готов съм да подкрепя всеки масов протест срещу случващото се безобразие в държавата ни, независимо кой го организира! Прости хора ли сме, че не разбираме, че това, което се случва е във вреда на всички нас, и като индивиди, и като части от определени съсловия, които вече три години насъскват едни срещу други!
79
2
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
В момента гледам по Канал 3. Пълен цирк!
78
4
 
7
 
! Отговори
Елизабет преди 11 години
Тези , защитници на корупцията като нереализиралата се "вицепрезидентка"на Петър Стоянов ,Куцкова , с голямата уста , разбира се, че ще пречат !
77
6
 
9
 
! Отговори
До герберастчетата преди 11 години
А бе, чалго-герберастчета, защо тръгнахте сляпо като комсомолци да пишете по форумите, защото бб така ви каза в неделя. Да сте се допитали до центалата на герб, какво трябва да се пише.бб вече е сменил DVD-то:"Уволнението на съдия Мирослава Тодорова е провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина, по който се реформира съдебната система, смята министър-председателят Бойко Борисов. Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред". Това е кометирал пред журналисти премиерът Бойко Борисов след днешното решение на ВСС за уволнението на съдия Мирослава Тодорова.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази съдийка не е ли имала административен ръководител , който да я накара да приключи делата си в срок ? И ако е имала тоя пич , с какво се е занимавал и защо не се търси отговорност и от него ? Мисля ,че нещата не трябва да се гледат на парче , а в тяхната цялост , да се търсят причинно - следствените връзки и тогава да се вземат съответните решения! Личното ми мнение е , че има нещо гнило в цялата история !
75
12
 
11
 
! Отговори
Дражко преди 11 години
Ако продължават така,Борисов и Цветанов ще си осигурят твърдо още един мандат!Дали рушенето на последния комунистически бастион/прогнилата и корумпирана съдебна власт/,става под натиск отвън-въобще не ме интересува!Важното е че една корумпирана мутра облечена във власт си отива!Трябваше на друго място-ама......Късметлийка е!Сега сигурно ще отвори адвокатска кантора за защита на престъпници!Пфу......
74
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Много важно, нека си протестират!Кой ли ще ги подкрепи?!
73
11
 
10
 
! Отговори
ЕСЕР преди 11 години
КОЯ ГОДИНА СМЕ?ДА НЕ СМЕ ПАК 1944 ГОДИНА....ВСЯ ВЛАСТ СОВЕТОМ!КАКВА Е ТАЗИ СЪДИЙКА ДЕТО ВЪРВИ СРЕЩУ ЛИНИЯТА НА ПАРТИЯТА.ДА ВЪРНЕМ ЧЛЕН 1 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА ЖИВКОВ И ЯКРЪСТИМ - БОРИСОВКА..
72
10
 
16
 
! Отговори
той е комунист преди 11 години
Който е за "герб", той е комунист! Като пожарникаря!