Съдии излизат на протест срещу уволнението на Тодорова

Съдията от СГС обяснила, че е свръхнатоварена
Обновена: 12 юли 2012 17:40 | 12 юли 2012 17:40,
144
Съдии излизат на протест срещу уволнението на Тодорова
ВСС реши да уволни Тодорова на днешното си заседание. Снимка: БТА

Съдии се готвят да протестират утре пред Висшия съдебен съвет след дисциплинарното уволнение на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова. Днес ВСС я уволни заради забавени мотиви по три дела, а решението на кадровиците в съдебната система предизвика бурна реакция.

Тодорова е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а освен това тя публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов. "За" отстраняването й гласуваха 19 от членовете на ВСС, против бяха трима, а двама се въздържаха.

Главният прокурор Борис Велчев си тръгна преди края на заседанието на ВСС видимо ядосан и на въпрос защо е уволнена Тодорова каза само: "Питайте онези, които я уволниха". Коментар отказа и шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Решението на Висшия съдебен съвет не е окончателно и подлежи на проверка от Върховния административен съд, обясни пред журналисти Божидар Сукнаров, член на ВСС, който е участвал в дисциплинарния състав заедно с Димитър Фикиин и Светла Данова.

В писмената си защита пред ВСС съдия Тодорова е посочила като причини за забавянето свръхнатовареността си с дела и затруднения достъп до компютър. Също така тя отбелязва, че от началото на 2006 до март 2008 г. включително не е имала кабинет.  От ВСС обаче не приели аргументите й, че е по-натоварена от колегите си.

Още по темата
По думите на Сукнаров тя можела да информира председателя на СГС, че има тежки дела и е могла да бъде разтоварена за известен период от възлагане на други дела. Това обаче не било направено.

В отговор на въпрос дали ВСС някога е уволнявал съдия за забавени три дела, Сукнаров обясни, че има такива случаи, но не успя да посочи нито един.

От ВСС не можаха да обяснят защо Тодорова е уволнена за забавяне на тези три дела, след като в началото на годината бе наказана за забавянето на общо 57 дела.

През януари ВСС санкционира Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела.

Тодорова влезе в явен конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов, след като той изрази съмнения, че съдийката обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на Съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
8
 
! Отговори
От Европа преди 11 години
Протестират и за това, че нищо не правят, пенсионират се БЕЗ ТАВАН, а за обикновените хора разпореждат, че ТАВАНЪТ е нормално и правилно нещо, не приемат да им се каже от Европа колко са некадърни и влачат дела за убийства, изнасилване, грабеж, наркотици с ГОДИНИ, корумпирани са до гушата (да се направи запитване сред народа. Било под достойнството им да ги проверяват от ЕС. Недоучили, корумпирани егоцентрици!По-добре съдебната система да се даде на Европа (или Бразилия)!Антимитинг трябва за тях
50
0
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До4-Първо не обиждай жената, защото не тя каза това, а хора, запознати с движението по делата! Вие сте много интересни хора,хвърлят ви кьор фишеци и вие пръскате омраза!
49
0
 
6
 
! Отговори
по света, и у ВАС! преди 11 години
Съдът във всички държави са ----РЕШАВАЩИ !Защо тогава ---България е на ---дъното?Народът трябва да СТАЧКУВА ,за 23 годишното бездействие на Съд. система!
48
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 11 години
Борисов и цветанов постигнаха своето. Но българите си избраха мутри да ги управляват и сега ще навеждат глава до земи,за да си запазят работното място. Няма в новата история на България министър-председател чийто лик виси или на стената или седи на бюрото на висши миновници, кметове и пр.
47
4
 
10
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Само БКП-ГЕРБ, да живее най добрият съдия Цветанов и неговия началник Боко.Тези на протеста им теглете един бой и в дранголника, докато не запеят химна на милицията.
46
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се съберем за контра-протест?+ДА-НЕ
45
10
 
10
 
! Отговори
iaa преди 11 години
Коментиращи хора, вие нормални ли сте...!? Това ли искате - мракобесие, простотия до абсурдност, управляеми, изплашени пионки! Забавяне на делата вероятно има, със сигурност това не е изключение и съдебната ни система не работи по оптималния начин, меко казано. Но тази наказателна акция минава всякакви граници на търпимост! НИКОЙ ОТ НАС, НИКОЙ вече не може да си въобразява, че отстоявайки позиция, неприятна за Цветанов, ще запази работата си, дома си, свободата си, ЖИВОТА СИ... МОЛЯ, ПОМИСЛЕТЕ!
44
7
 
7
 
! Отговори
недоволен преди 11 години
Тия,съдиите, са големи нахалници, ще протестират пред ВСС по повод уволнението на Тодорова. За своите деяния Тодорова е за затвора, а тя само е уволнена, ами парите на наркотрафикантите , които навярно е получила, за забавяне на делото срещу Маникатов, ами съдбите на хилядите наркозависими и техните семейства. Наглите съдии нямат срам, дайте им по един парцел на морето като социално слаби. ПОЗОР, смее ни се цяла Еврпа.
43
4
 
9
 
! Отговори
Евросъдия преди 11 години
Майка им ***. Какво са отсъдили справедливо досега за държавата или за обикномените хора? Пък и протести?! Нямало да работят. Ами те и така не работят. Приключват делото едва след като някой им плати (или им даде парцел на брега на морето!). Да не се снмятат за изключителни специалисти, недосегаеми?! Мен може да ме уволнят ако не се справям с работата, но тази ***, дето не си е мръднала пръста толкова време (или я е било страх да вземе отношение), но е взимала сериозна заплата (платена от
42
2
 
5
 
! Отговори
СМЕХУРКО:))))))))))) преди 11 години
Как да не се смее човек на оправданието и и то на магистрат от висшият съдебен съвет:))))))))))))))) те хората за *** ли ги вземат.Щом протестират да докажат какво са свършили или Трудово законодателство за не свършена работа в СРОК УВОЛНИНИЕ ДИСЦИПЛИНАРНО не са над закона ,и тез който я подкрепят също ДИСЦИПЛИНАРНО АКО СМЕ в Европа това е закона да докажат че сме равни и да върнат с години назад парите който са получили това са нашите пари от нашите данъци
41
3
 
8
 
! Отговори
Народен преди 11 години
Тъкмо като се съберат, народът да знае къде да отиде и да ги "поздрави" за "добре" свършената работа! Нека малко да се докоснат до народната благодарност и любов, нали обявават присъдите си, като започват "В името на народа..."А и нека да споделят колко "книги са им донесли за четене", от какви автори - наши или чужди, какви "кошници с плодове" са вкусвали и така...На този протест, ще се легитимират всички съдии, благодарение на които се съсипва държавността в България, нека ги видим!
40
7
 
14
 
! Отговори
Преструктуриране преди 11 години
МВР става отдел в ИПОН. Съда става звено в МВР. РазБойко се обявява за вечен премиер. Изборите се отменят.
39
1
 
5
 
! Отговори
ТЪП ВЪПРОС преди 11 години
Адвокатите как отчитат доходите си дали не е като на докторите в частните кабинети.....
38
10
 
10
 
! Отговори
Кога преди 11 години
Кога ще обвинят РазБойко, за убийствата и контрабандата. Никога. Мъртвите са си мъртви - живите са живи, даже станаха премиери. И мавзолей ще му направят на РазБойко. И паметник. И ще го обявят за светец. А като се срещне с убитите, те дали ще му простят?
37
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Нещо пак не схванах доводът ви.Искаш да кажеш , че когато "другите" произнесат присъда срещу някой обвиняем м му конфискуват имуществото, то парите отиват в хазната и акумулират резервен фонд ,а "твоите ", когато ги осъдят ги харчат одма,а?Има такова нещо.
36
11
 
14
 
! Отговори
Плувки преди 11 години
Който плюе против новата партия - под ножа. Има само един единствен бос&бог и той се казва РазБойко. Всеки който посмее да го плюе - в лагерите ***. Комунистическата школовка на партийците Цветанов и Борисов личи отдалеч. Ще има прочистване. По-голям диктатор не е имало от времето на Хан Аспарух досега. РазБойко и БайТодор надмина.
35
0
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
"Тайната вечеря ,на 22-мата",......корумпирани !
34
0
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Неграмотните в Бг ,....на село !А некадърните ,....уволнени и ....под отговорност,... за безразличието към работата им !
33
2
 
12
 
! Отговори
Niki преди 11 години
Точно така, нека да видят, че като са съдии и прокурори не са недосегаеми вънка от съдебната система
32
1
 
7
 
! Отговори
струва ми се ,че.... преди 11 години
...всички в Съд. система над 40г.,трябва да напуснат ---ДОБРАВОЛНО....ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ---!А пък НЕГРАМОТНИТЕ в Бг ,....да НЯМАТ право на глас в Бг!Друг път за Бг ---няма !